Půjčka bez doložení příjmu existuje. Kdo ji nabízí?

15.10.2019 | , Dotfox
Komerční sdělení


Dokládání příjmů je byrokratickou zátěží, která schvalovací proces úvěru zdržuje. Není divu, že řada zájemců o půjčku by se nejraději jakémukoliv dokládání vyhnula. Je možné ale získat půjčku i bez toho, abyste předkládali potvrzení o svých výdělcích?

Novela zákona o spotřebitelském úvěru zpřísnila podmínky. Nově je totiž zákonnou povinností všech poskytovatelů, aby důkladně prověřili úvěruschopnost každého žadatele o úvěr. Naštěstí pro klienty není v legislativě napsáno, jak konkrétně to má poskytovatel udělat. 

Je možné ověřit úvěruschopnost bez dokládání příjmů?

Úvěruschopný klient je ten, kdo prokáže, že v plné výši a v určeném termínu zvládne dostát svých závazků. Zatímco banky úvěruschopnost posuzují na základě příjmů a úvěrových registrů, nebankovní společnosti si obvykle vystačí jen s úvěrovými registry a s tvrzením žadatele, že je schopen půjčku splácet.

Zákon o spotřebitelském úvěru o přesném ověřování úvěruschopnosti nemluví, pouze zmiňuje, že poskytovatel má tak učinit: „na základě nezbytných, spolehlivých, dostatečných a přiměřených informací získaných od spotřebitele, a pokud je to nezbytné, z databáze umožňující posouzení úvěruschopnosti spotřebitele.“

Půjčku bez doložení příjmu mají šanci získat i rizikoví žadatelé

Žádat v bance o půjčku bez doložení příjmu nemá snad ani smysl, u nebankovní společnosti ale máte šanci. Zaměstnaní žadatelé tak nebudou muset mít od zaměstnavatele potvrzení o příjmech a žadatelé z řad podnikatelů se obejdou bez dokládání daňového přiznání. V obou případech schvalovací proces bude značně zkrácen a zjednodušen.

Pro méně bonitní klienty, kteří spadají do rizikových skupin, je proto získání půjčky mnohem snazší. Půjčku bez doložení příjmu tak mohou získat i lidé v evidenci úřadu práce, studenti, důchodci nebo maminky na rodičovské dovolené

Navíc díky tomu, že není nutné absolvovat náročné byrokratické kolečko, lze úvěr sjednat také z pohodlí domova na internetu. Půjčka online vám zajistí rychlé vyřízení i rychlé čerpání financí, a to klidně v řádu desítek minut.

Na co si dát pozor u půjčky bez doložení příjmu?

Půjčka bez doložení příjmu může být vhodným řešením pro ty, kteří potřebují rychle půjčit menší částku na krátkou dobu. Zapotřebí je ale úvěr vybírat jen od ověřených společností, je s ním totiž spjato i několik nevýhod a nástrah.

Pozor dejte především na vysoké pokuty a skryté poplatky. Dobře si ohlídejte, že zvládnete půjčku včas splatit, stačí jedno malé zaškobrtnutí a ihned dlužná částka roste do enormních výšin, což vede k větším finančním problémům a k dluhové spirále. Skryté poplatky si ověřte za pomoci RPSN. Roční procentní sazbu nákladů porovnejte s úrokovou sazbou, je-li RPSN mnohem vyšší než samotný úrok, pak zaplatíte nemalou sumu na poplatcích.
 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení