Úvod > Kalendář akcí > Výstavy > Sametová revoluce – výstavy v Nové budově Národního muzea
Výstavy

Sametová revoluce – výstavy v Nové budově Národního muzea

Tato akce již proběhla a není tedy aktuální. Prohlédněte si aktuální akce v okolí této již neaktuální akce, prozkoumejte aktuální akce v regionu Praha nebo navštivte Výstavy v celé ČR.
V Nové budově Národního muzea najdete hned dvě výstavy připomínající události před 30 lety.
Sametová revoluce: Zpátky do lavic
Výstava v Nové budově Národního muzea představuje vybrané poslance zvolené ve svobodných volbách a vrací je zpět do lavic Federálního shromáždění.

Nová budova Národního muzea má v československých dějinách specifické postavení. V době sametové revoluce zde sídlilo Federální shromáždění, které zvolilo Václava Havla československým prezidentem a přijalo stovky norem, které vedly Československo k demokracii. A do lavic Federálního shromáždění usedli po 40 letech poslanci zvolení ve svobodných volbách. Výstava vybrané poslance vrátí zpět do Federálního shromáždění a představí je na základě informací, které vyplnili do dotazníků po svém zvolení v červnu 1990.

Sametová revoluce: Poprvé svobodně
V Nové budově Národního muzea prezentuje výstava k výročí sametové revoluce plakátovou sbírku Národního muzea z let 1989–1990.

Národní muzeum má ve svých fondech jednu z největších sbírek plakátů v České republice, které se vztahují k létům 1989–1990. Plakáty jsou podmíněné dobově, ale současně reflektují témata, která řešíme i v dnešní době, jako např. problematika znečištění ovzduší, postavení menšin anebo vyrovnávání se s minulostí.

Ve dnech 18. – 24. listopadu vstup zdarma.

Aktuality

Bílou stopou – výstava v Nové budově Národního muzea

Výstava s názvem Bílou stopou, kterou připravilo Národní muzeum společně se Svazem lyžařů ČR u příležitosti 120 let od založení tohoto svazu, představí předměty z historie i současnosti českého lyžování.
Praha 1, Praha

Muzeum od sklepa po půdu

Nová výstava nabízí pohled do života Národního muzea jakožto instituce, historického objektu, místa pro uchování předmětů nevyčíslitelné hodnoty i prostoru spjatého s množstvím zajímavých osobností a návštěvníka doslova provede historickou budovou od sklepa po půdu.
Praha 1, Praha

Nabucco – Státní opera

Verdiho operní hit Nabucco se vrací v nové inscenaci do Státní opery.
Praha 1, Praha

Nabucco – Státní opera

Verdiho operní hit Nabucco se vrací v nové inscenaci do Státní opery.
Praha 1, Praha

Nabucco – Státní opera

Verdiho operní hit Nabucco se vrací v nové inscenaci do Státní opery.
Praha 1, Praha

Komentovaná prohlídka výstavy Baroko v Bavorsku a v Čechách

Nechte se provést výstavou plnou uměleckých skvostů baroka!
Praha, Praha

Voňavá barokní dílna – Baroko vůní

Přijďte si vyrobit voničku-vykuřovadlo a poslechnout si přednášku o historii vonných látek!
Praha, Praha

Komentovaná prohlídka výstavy Baroko v Bavorsku a v Čechách

Nechte se provést výstavou plnou uměleckých skvostů baroka!
Praha, Praha

Aktivity v okolí

Dětské muzeum – expozice Národního muzea v Nové budově

Přijďte s dětmi do expozice nazvané Dětské muzeum, která vybízí k poznávání, imaginaci a kreativitě! Rozsáhlá expozice nabízí nové pohledy na přírodu, lidi a jejich výtvory prostřednictvím interaktivní exponátů a herních prvků.
Praha 1, Praha

Tajný pomník Jana Palacha u Národního muzea v Praze

Údajný „Palachův pomník“ vyvstává z chodníku před bývalým Federálním shromážděním, na dohled od místa, kde se student v roce 1969 upálil. Desítky let byl všem na očích, a přece o něm nikdo nevěděl.
Praha 1, Praha

Nová budova Národního muzea

Nová budova Národního muzea tvoří výrazný architektonický kontrast k Historické budově Národního muzea na Václavském náměstí, s níž byla trvale spojena podzemní chodbou do jednoho muzejního komplexu. Najdete zde expozice dějin 20. století a Dětské muzeum.
Praha 1, Praha

Národní muzeum – Historická budova Národního muzea

Jedna z nejvýznamnějších pražských budov byla prohlášená už v roce 1962 za národní kulturní památku. Čechy milovaná a cizinci obdivovaná, osudově spjatá s novodobými českými dějinami, časem neoddělitelně splynula s představou o Národním muzeu jako instituci.
Praha 1, Praha

Sál minerálů – expozice Národního muzea

V expozici nazvané Sál minerálů si mohou návštěvníci prohlédnout více než 4000 předmětů ze sbírky, která celkově čítá neuvěřitelných 100 000 minerálů z celého světa.
Praha, Praha

Kupole Národního muzea v Praze

Historická budova Národního muzea v Praze se na podzim roku 2019 otevřela po několikaleté rekonstrukci veřejnosti. Poprvé v historii je zpřístupněna i kupole, odkud si můžete vychutnat pohled na celou Prahu.
Praha 1, Praha

Momenty dějin – spojovací tunel mezi Historickou a Novou budovou Národního muzea

Multimediální expozice ve spojovací chodbě mezi Historickou a Novou budovou Národního muzea se skládá ze tří projekcí, které zachycují zlomové okamžiky 20. století i postupnou proměnu města v souladu s naším poznáním, technologických rozvojem a modernizací dopravní infrastruktury.
Praha 1, Praha

Myšárium – odpočinková zóna v Národním muzeu

Odpočinková zóna inspirovaná knihou Dlouhá noc muzejní myši skýtá možnost oddychu a her. Společně s myší Elvírou a holubem Emilem se nejmenší návštěvníci mohou přenést do světa fantazie a užít si čas plný zábavy a zajímavých informací. 
Praha 1, Praha

Ubytování a restaurace v okolí

Occidental Praha Wilson v centru Prahy s úžasnými výhledy na historické památky

Hotel Occidental Praha Wilson se nachází přímo na Václavském náměstí v Praze, vedle Národního muzea a Státní opery, a nabízí ideální polohu k poznávání města.
Praha 1, Praha

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.
Praha 1, Praha

Fantova kavárna na pražském Hlavním nádraží

Hlavní nádraží v Praze patří k nejvýznamnějším secesním památkám v Česku, je národní kulturní památkou. Kavárna byla původně odjezdová hala, později sloužila jako místo k posezení při čekání na vlak. Vychutnejte si kousek historie ve Fantově kavárně.
Praha 1, Praha

Hapimag Praha

Hapimag Resort Prague poskytuje ubytování v centru metropole, přímo na Václavském náměstí. Disponuje 48 kompletně vybavenými apartmány a barem.
Praha 1, Praha

Popeyes fast-food

Americký fast-food řetězec Popeyes otevřel v Čechách svou první pobočku a to na Václavském náměstí v Praze.
Praha 1, Praha

Kavárna Oliver’s Coffee Cup na Václavském náměstí

Útulná kavárna na Václavském náměstí, kde se můžete v klidu zastavit na šálek výběrové kávy. Nachází se v prvním patře Domu módy. Prosvětlený a pohodlný podnik s pěkným výhledem použijte jako základnu pro naplánování procházky v centru nebo si tu alespoň na chvíli odpočiňte.
Praha 1, Praha

Hotel Esplanade Praha

Pětihvězdičkový Hotel Esplanade Praha byl otevřen 19. července roku 1927 a od té doby nabízí všem hostům jen ty nejlepší služby. Budova hotelu se nachází v těsné blízkosti Státní opery a Václavského náměstí. Součástí hotelu je i vynikající restaurace.
Praha 1, Praha

Restaurace Výtopna na Václavském náměstí v Praze

Restaurace Výtopna je konečnou stanicí nejen pro všechny železniční nadšence, ale také pro milovníky dobrého jídla. Tento gastronomický unikát dokáže proměnit i obyčejné posezení u piva na netradiční zážitek.
Praha 1, Praha