Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Design

Objets nomades. Luis Vuitton představuje novou kolekci nábytku

Pohovka Ribbon Dance od Andrého Fua. Lampa od Marcela Wanderse. foto: Archiv Louis Vuitton

Doporučujeme
Už od roku 2012 představuje značka Louis Vuitton kolekci nábytku a dalších objektů, které jsou inspirovány cestováním i historií značky, Objets Nomades. Výjimkou není ani letošní rok.
  6:29

Objets Nomades je kolekce nábytku a doplňků do domu, kterou francouzská značka Louis Vuitton uvedla poprvé v roce 2012. Každoročně do ní přibývají nové objekty – v roce 2019 kolekce čítá už čtyřicet pět kusů, které jsou experimentální, dokonale vypracované, krásné na pohled a některé z nich navazují na dlouholetou tradici domu, založeného ve Francii v roce 1854.

Některé z artefaktů vzdávají hold objektům, které byly v minulosti vytvořeny na speciální objednávku. Jde například o známý kufr-postel (tedy skládací lůžko, jež lze zabalit do speciálně upraveného kufru), jenž byl vyroben v roce 1874 pro francouzského objevitele Pierra Savorgnana de Brazza. Francouzského designéra Gwenaëla Nicolase, jenž založil své studio v japonském Tokiu, inspiroval – spolu s kufrem Ernesta Hemingwaye – k vytvoření skládacího lůžka Ernest, minimalistického dubového lehátka potaženého kůží a plátnem.

Stolek Blossom od Tokujina Yoshioky, pohovka Bomboca bratrů Campanů a zástěna...
Stůl Anemona od Biagetti. Zástěna Diamond Screen od Marcela Wanderse.

Kolekce Objets Nomades byla v minulosti vystavena v rámci prestižní akce Art Miami a tvoří ji působivé předměty, které v sobě mísí jak ikonické prvky z práce rozličných světových designérů, tak estetiku Louis Vuitton. I když si většina lidí spojí s francouzskou značkou hlavně slavné plátno, její řemeslníci dokážou skvěle pracovat i s velmi kvalitní kůží. A právě kůže je to, co spojuje všechny předměty z nomádské kolekce. Příkladem může být modulární pohovka Bomboca (nazvaná po brazilském cukrátku) bratrů Campanů, rodáků ze Sao Paula, kde v roce 1983 založili své studio. Jejich tvorba se vyznačuje prací s různými moduly, a pro Objets Nomades tak vytvořili osm polštářů z kůže či látky, které jsou umístěny v podstavci připomínajícím mořskou mušli a potaženém modrou kůží.

Nováčci

Letos byly nové přírůstky do kolekce Objets Nomades představeny během milánského týdne designu v Palazzo Serbelloni. A prestižního projektu se zúčastnili i noví designéři. Byl to například ateliér Zanellato/Bortotto. „Navrhnout objekt pro kolekci Louis Vuitton Objets Nomades pro nás znamenalo hlavně to, že jsme mohli naše kreativní myšlenky zkombinovat se savoir-faire a hodnotami značky Louis Vuitton. Například jsme mohli pracovat se skvělými kůžemi,“ řekli designéři Giorgia Zanellato a Daniele Bortotto, kteří se potkali při studiích designu ve švýcarském Lausanne a své studio založili v Itálii v roce 2013.

Pro svůj objekt Mandala se inspirovali životem domorodců na Sibiři a v Mongolsku, kteří na svých cestách žijí v jurtách. Mandala je zástěnou, jež majitelům dopřeje dostatek soukromí. Tvoří ji tři kovové kruhy, na nichž je natažena kůže se vzorem. Ten je inspirován slavnou květinou ze vzoru Louis Vuitton Monogram, a jak už název napovídá, také krásou exotických mandal. Barvy mandaly – šedá, růžová a tmavě modrá – pak připomínají romantický východ slunce nad benátskou lagunou.

Louis Vuitton stáhne letní modely připomínající Michaela Jacksona

Letos poprvé se kromě studia Zanellato/Bortotto projektu Objets Nomades účastnil také Ateliér Biagetti – do kolekce přispěl stolem se skleněnou deskou Anemona, který je poctou Jadranu poblíž Ravenny, kde se designér Alberto Biagetti a umělkyně Laura Baldassari narodili, a také vlnícím se kostýmům na jevišti La Scaly v Miláně, kde oba umělci pracují a žijí. Ke stolu může zasednout až dvanáct lidí a jeho zvlněný podstavec je potažen béžovou a uvnitř tmavě modrou kůží.

Stálice

Nicméně letos představili své nové nomádské objekty také designéři, kteří už na Objets Nomades pracovali v minulosti. Jsou jimi například zmínění bratři Campanové: vytvořili zářivě žlutou sedačku Bulbo. Tvarem připomíná exotickou květinu, jejíž okvětní lístky jsou lemovány kůží, na vnitřek, kam se pohodlně vejdou dva lidé, je pak použit jemný textil.

Fernando a Humberto Campanové už dříve vytvořili pro Objets Nomades kromě modulární pohovky Bomboca například Cocoon, zavěšenou houpačku ve tvaru vajíčka, již celou vyvedli v modré ovčí kůži. „Chtěli jsme všem sdělit jedno poselství, a tím je to, jak skvěle Louis Vuitton pracuje s materiály,“ řekli bratři v rozhovoru, „například náš objekt Maracatu je na pomezí volného umění a užitného objektu, spojuje v sobě módu i design.“ Bratři narážejí na svůj první objekt pro francouzský módní dům, jímž je cestovní kabinet, který lze zapnout na zip. Zvnějšku je ozdoben barevnými pruhy vzácných kůží, které jsou nařezány a poskládány k sobě do tvaru podobného lilku a vytvářejí strukturu připomínající lidové kostýmy brazilských domorodců.

Mandala, Lounge Chair od Marcela Wanderse a lampy od Barber & Osgerby.

Hned třemi novými objekty přispěl letos do kolekce Objets Nomades nizozemský designér Marcel Wanders, jenž pracuje jako art director (kromě jiného) pro známou firmu Moooi. Navrhl červené křeslo a pohovku, jež jsou vytvořeny z ohýbaných pruhů dřeva, které tvoří strukturu podobnou ptačímu hnízdu. Sedák je pak vyroben z delikátní kůže Louis Vuitton. Neméně krásným objektem je Wandersova váza Diamond z ručně foukaného muránského skla, které je usazeno do struktury z kožených pásků. „Louis Vuitton je pro mě ikonickou značkou a jsem hrdý, že ji mohu reprezentovat. Dům je už po dekády věrný svému vztahu k cestování, ale trendy nenásleduje, tvoří je. Je to značka, která opravdu chápe formu, funkci, materiály, řemeslo a to vše – a to je nejdůležitější – ve vztahu k lidské duši,“ popsal designér svůj vztah ke slavné francouzské značce.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!