Devět let pro správce Březinova ostravského areálu. Za olomoucký sklad lihu trest nepadl

Olomoucký krajský soud potrestal správce Březinova ostravského areálu Ivana Kováříka devíti lety a dvěma měsíci vězení. Podle soudu byl členem organizované zločinecké skupiny Radka Březiny, která obchodovala s nezdaněným lihem. Tomáše Pantlíka, který se staral o sklad v Olomouci, soud zprostil obžaloby s tím, že žalovaný skutek není trestným činem. Žalobce se v případě Pantlíka na místě odvolal a odvolání bude podávat i Kovářík. Kauzu tak bude projednávat Vrchní soud v Olomouci.

Podle soudce Eduarda Ondráška Kovářík o trestné činnosti Březiny věděl a aktivně se jí účastnil. Trest si odpyká v mírnějším typu věznice s ohledem na dosavadní bezúhonnost. 

Trest je přiměřený, jde o organizovanou zločineckou skupinu. Pan Kovářík byl ve vyšší pozici v této skupině, byl v původní partě lidí, kteří tuto trestnou činnost rozjeli.
Eduard Ondrášek
soudce Krajského soudu v Olomouci

Kovářík k soudu nepřišel

Oba muži byli poslední obžalovaní z hlavní větve Březinovy kauzy. Celkem jich bylo osm, ostatní už byli pravomocně odsouzeni. Ivan Kovářík, který měl na starosti nemovitosti v Ostravě, se na vynesení rozsudku kvůli nemoci nedostavil.  

Nejvyšší trest dostal Radek Březina, za daňový únik 5,6 miliardy korun si odpykává třináct let vězení. Kováříkovi v úterý soud uložil stejný trest jako v roce 2017. Pantlík poprvé dostal podmíněný trest, podle soudu však po vrácení případu žádné nové důkazy o jeho vině nepřibyly.

Tomáš Pantlík u krajského soudu 15. října 2019
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Líh putoval tajným potrubím

Kovářík, který podle soudu o trestné činnosti Březiny věděl a podílel se na ní, dostal trest i za starší část kauzy, která byla původně zastavena kvůli promlčení. Na základě dovolání žalobce ji pak ale vrátil Nejvyšší soud.

Šlo o čištění lihu v Ostravě v letech 1998 až 2001, který měl poté sloužit k nelegální výrobě alkoholu. Do skladů v Mariánských Horách nechal Březina denaturovaný líh navážet čtyřikrát týdně. Tajným potrubím byl přečerpáván do vedlejší Likérky Daněk, odkud byl vyčištěný odvážen odběratelům bez zaplacení spotřební daně. Mělo se jednat o 1,3 milionu litrů lihu.

Kovářík podíl na nelegální činnosti odmítá

Kovářík šel k soudu i za druhou část kauzy z let 2004 až 2013, kdy se měl jako správce a řídící osoba ostravského areálu podílet na ukrytí nelegálního lihu v tajných nádržích. Kovářík však po celou dobu popíral, že by se na nelegální činnosti podílel.

„Odvolání určitě podáme. Rozsudek je víceméně kopií původního rozsudku, výtky, které vrchní soud k němu měl, stále trvají,“ uvedl obhájce Kováříka Richard Frommer. Naopak žalobce byl s rozhodnutím v jeho případě spokojen, a to s vinou i trestem.

V případě Pantlíka šlo podle žalobce o okrajovou postavu, je ale přesvědčen, že se snažil Březinovu trestnou činnost zakrýt. „Nemohu souhlasit s tím, že jeho jednání bylo zcela beztrestné, proto jsem si podal odvolání přímo do protokolu,“ uvedl státní zástupce Miroslav Stoklásek.

V září 2012, kdy policisté na tajný sklad v bývalých olomouckých sladovnách narazili, se podle obžaloby snažil oddálit otevření skladu, aby umožnil zametení stop. Podle Ondráška však o tom nejsou důkazy a doplnění dokazování nenavrhla ani obžaloba.