Vyškov: Projekty škol mimo rozpočet? Víc než 25 milionů korun

15.10.2019 10:40

Drobná, za to důležitá informace: projekty v naprosté většině nepředpokládají spolufinancování ze strany školy ani zřizovatele. Často skloňovaným spojením na vyškovské radnici jsou mimorozpočtové zdroje. V oblasti školství si Vyškov vede podle místostarostky města Karin Šulcové velmi dobře.

Vyškov: Projekty škol mimo rozpočet? Víc než 25 milionů korun
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Peníze, které se příspěvkovým organizacím města nabízejí zejména z evropských zdrojů, ale i z vnitrostátních grantů, rozhodně nejsou zanedbatelné. „Snažila jsem se motivovat ředitele a ředitelky mateřských a základních škol, aby se po dotacích více poohlíželi. To se naštěstí daří. Cílem je získávat peníze z jiných zdrojů, abychom nezatěžovali městský rozpočet. Můžeme pak mít volné prostředky na jiné akce nebo neočekávané události, které se v průběhu daného roku mohou objevit,“ potvrdila místostarostka Šulcová.

Celková očekávaná výše podpory z mimorozpočtových zdrojů podle odeslaných žádostí aktuálně přesahuje 25 milionů korun. Největší suma peněz pocházející z těchto žádostí o dotace je navíc pro školy téměř stoprocentně získatelná. Jde o dotace na neinvestiční výdaje, program se jmenuje Šablony II. Dotační výzvu dosud ve Vyškově využily čtyři mateřské a všechny základní školy. „Díky programu si školy mohou dovolit zakoupit didaktické pomůcky, na které jsou peníze ze státních zdrojů nedostačující, a především mohou vytvořit nová pedagogická místa. Pro mateřinky se tak nabízí například pozice chůvy, která se může věnovat nejmenším dvouletým dětem. V případě základních škol pak mohou ředitelé vytvořit místa speciálního pedagoga, kariérového poradce nebo školního asistenta, na která platově ze státních zdrojů nedosáhnou a jsou dnes pro školy tak potřebná,“ vyjmenovala místostarostka Vyškova.

Dalším cílem Šablon je i propojení teoretické výuky s praxí, podpora osobnostně sociálního a profesního rozvoje pedagogů i obnova informační techniky škol, ať už jde o zakoupení nových notebooků, počítačů nebo tiskáren.

Vyškovské základní školy navíc využívají i jiné dotační tituly. Například díky programu Evropské unie ERASMUS, který podporuje mimo jiné zahraniční pobyty studentů, vycestují žáci Základní školy Nádražní a pedagogové Základní školy Purkyňova do cizích zemí, což jim v druhém případě přinese osvojení si nových metod ve výuce jazyků.

Základní škola Na Vyhlídce vybaví školní zahradu herními prvky díky Nadaci ČEZ. Základní a Mateřská škola Letní pole bude hradit díky Jihomoravskému kraji obědy dětem ohroženým chudobou, díky penězům z ministerstva pro místní rozvoj pak vybuduje třetí třídu mateřské školy.

Na nová špaletová okna město úspěšně žádalo o dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v případě první etapy výměny oken na Základní škole Nádražní. „Základní škola Purkyňova zase řeší vybavení odborných učeben, jako je cvičná kuchyňka nebo jazyková učebna, za víc než 3,3 milionu korun díky Integrovanému regionálnímu operačnímu programu, přičemž dofinancování školy je ve výši pouhých 175 tisíc korun. Veškeré akce pomohou našim příspěvkovým organizacím co do kvality výuky, navíc významně šetří peníze z rozpočtu města. Jsem ráda, že se proces získávání dotací podařilo nastartovat, pevně věřím, že bude kontinuálně pokračovat dalšími projekty,“ uzavřela místostarostka Šulcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…