Jak získat elektronický podpis

Už jste slyšeli o elektronickém podpisu, ale nevíte, co si pod tím představit?

Šifrování e-mailů, podepisování smluv a jiných dokumentů, komunikace se státní správou, eRecept či podávání nabídek na veřejné zakázky (skrze portály EZAK, NEN, TENDERARENA,...). To je jen základní výčet využití, které skýtá elektronický podpis, nazývaný někdy také digitální podpis. Pro koncové zákazníky je tento podpis důležitý i v rámci komunikace s institucemi státní správy, jako je např. finanční úřad či Česká správa sociálního zabezpečení.

Nejlevnějším způsobem, jak vytvořit elektronický podpis, je zařídit si jej na některé z poboček České pošty, která je provozovatelem certifikační autority PostSignum. Tato cesta ale může být zdlouhavá a obtížná. Zde platí, že čas jsou peníze. Mezi další certifikační autority v Česku patří dále například První certifikační a. s. či eIdentity a.s.

Od certifikační autority získáte kvalifikovaný certifikát, díky němuž můžete dokumenty podepisovat, a který má pak stejnou hodnotu jako vlastnoruční podpis. Uznávaný či zaručený elektronický podpis se říká certifikátu, který je uložen na vašem počítači. Ten se liší od kvalifikovaného elektronického podpisu, v rámci něhož se certifikát nachází na přenosném zařízení, např. na USB tokenu. Podpis na takovém zařízení má nejvyšší míru zabezpečení. USB tokeny a čipové karty lze zakoupit i samostatně, např. na e-shopu usbtokeny.cz a jiných webech.

Zřízení elektronického podpisu za 60 minut

Nemáte času nazbyt? Certifikační autority mají také smlouvy s partnery, kteří provozují mobilní registrační autority. Jedním z těchto partnerů je například elektronickypodpis.cz, který spolupracuje s PostSignum. Cílem těchto externích autorit je zjednodušit klientům zařizování digitálního podpisu na nutné minimum.

Mobilní registrační autority vám pomohou vyřídit elektronický podpis přímo ve vaší kanceláři, a vy tím tak ušetříte spoustu času. Během jedné hodinové návštěvy vám externí autorita nastaví certifikát na elektronický podpis i s podrobným výkladem, abyste si věděli rady s používáním. Vyplní za vás veškerou smluvní dokumentaci, vytiskne ji a certifikát pro elektronický podpis vám nastaví přímo do počítače. Zde skutečně platí, že pokud chcete ušetřit drahocenný čas, vyplatí se investovat do dražší varianty.

Klíčová slova ČR-komunikace-počítače-služby

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Finance, ekonomika
Obchod, marketing

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.