Hlavní obsah

Sklizeň obilí a brambor bude lepší než loni

Novinky, tov

Obilí se letos v Česku sklidilo skoro o 10 procent víc než loni, celkem 7,6 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Více se urodilo také brambor, a to o 3,5 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Odhad letošní sklizně

Článek

Sklizeň obilovin odpovídá desetiletému průměru, pokles zaznamenala cukrovka, informovali statistici. „Vliv sucha a tepla je sice patrný, což se projevilo například v nižší objemové hmotnosti zrna, ale plodiny měly přece jen více vegetační vláhy než v loňském roce,“ řekla Renata Vodičková z ČSÚ.

Meziročně výrazně více – o 77 procent – se sklidilo máku. Naopak úroda řepky klesne o 17,4 procenta.

Odhadovaná sklizeň brambor 604 tisíc tun je sice vyšší než loni, zaostává ale za průměrem sklizní za posledních pět i deset let. Oproti desetiletému průměru je slabší o 8,4 procenta. Brambory v poslední době v českých obchodech výrazně zdražovaly, podle posledních dat v září meziročně o víc než 40 procent.

Kvůli neúrodě letos zdraží jablka

Ekonomika

„Brambor se letos urodilo více. To povede k mírnému snížení cen. Množství brambor však není dostatečné, aby se ceny vrátily na své původní úrovně,“ komentoval hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Upozornil, že na druhou stranu je nyní na trhu obrovský nadbytek cukru, což se promítá do koncových cen. V českých obchodech lze kilogram cukru pořídit za podobnou cenu jako na počátku devadesátých let.

„Cukrovarům však od té doby výrazně vzrostly náklady na mzdy, energie i pořizování technologií. V důsledku tohoto vývoje se dostávají do ztráty,” dodal ekonom.

Příčinou nadbytku a následného poklesu cen cukru bylo ukončení unijních kvót z podzimu 2017. Zemědělce to nutí k snižování osevních ploch cukrovkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám