Když zvažujete, kam s deváťákem, přijďte na veletrh vzdělávání
Na většinu žáků, kteří se rozhodnou pro některou ze středních škol, čekají stále oblíbenější adaptační kurzy pro nováčky. Tenhle byl z Obchodní akademie. Foto: archiv J. Vachouškové
Teplice

Teplice – V neděli a v pondělí 20.-21. října se koná v Teplicích další ročník akce Šance 2019, určené deváťákům, kteří v příštím roce končí základní školu. Má podtitul Studuj v Teplicích, pracuj v Teplicích a pomáhá žákům devátých tříd v rozhodnutí kam dál po škole. Jde o regionální veletrh středního vzdělávání. Přestože se akce každoročně koná v Domě kultury v Teplicích, své kořeny má v Bílině, což už dnes ví jen málokdo.

Když totiž současná zástupkyně ředitele Hotelové školy, Obchodní akademie a Střední průmyslové školy v Teplicích, Jana Vachoušková, v roce 1993 učila ještě na bílinské Základní škole Teplické předměstí, měla funkci výchovné poradkyně. „S ředitelkou Věrou Paterovou jsme dostaly nápad pozvat střední školy k nám do Bíliny. K našemu překvapení jich už tenkrát přijelo hodně. Rodiče bílinských žáků ocenili, že nemuseli objíždět různé teplické školy a měli nabídku pěkně pohromadě.“ Na tradici později navázala podle Vachouškové Základní škola Aléská v Bílině, která každý rok v listopadu organizuje pro bílinské zájemce akci s názvem Střední školy se představují.

Původní akce přerostla v regionální veletrh, který je každoročně organizován pro vycházející žáky pod záštitou Úřadu práce v Teplicích. S určitými přestávkami se koná každý rok. Na veletrhu se představují všechny velké školy regionu. Například již zmíněná Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Střední škola stavební a strojní Teplice, Střední škola AGC, Střední škola obchodu a služeb, a další. Zájemci, kteří veletrh navštíví, mohou využít následně také příležitost k návštěvě jednotlivých škol v rámci dnů otevřených dveří. Velmi oblíbená je například akce Den žákem Hotelové školy nebo Střední průmyslové školy, kdy deváťáci dostanou možnost usednout do lavice jedné z uvedených škol a vyzkoušet si den ve střední škole na vlastní kůži.

Veletrh Šance se v teplickém domě kultury koná v neděli od 12-16 hodin a v pondělí od 9-16 hodin. Ideální je, když žáci přijdou i se svými rodiči. Získají přehled o jednotlivých středních školách, o možnostech studia, o jejich oborech, seznámí se s pedagogy a často jsou přítomní i studenti, kteří jim mohou poskytnout zajímavé poznatky. Návštěvníci mají možnost se na cokoliv zeptat, popovídat a udělat si představu, kam se po základce vydají. Podle Jany Vachouškové je lepším dnem k návštěvě veletrhu neděle, protože je klidnější. Poskytne více prostoru k individuálním dotazům. V pondělí navštěvují veletrh celé třídy a na osobní rozhovor už nebývá tolik času.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru