Plastika břicha neopraví jen změny v této oblasti, ale celkově zlepší harmonii těla i sebevědomí

15. říjen 2019

Abdominoplastika, neboli plastika břicha, sníží podkožní tukovou vrstvu, odstraní nadbytečnou kůži a zpevní rozestoupené svaly stěny břišní. K povolení kůže a svalstva dochází například po výraznější změně váhy nebo po těhotenství, kdy tělo ženy prochází velkými objemovými změnami v oblasti břicha. Důsledkem takového zhubnutí, či konce těhotenství, bývají i strie, povislá kůže a rozestoupené břišní svaly.

prim. MUDr. Alena Schmoranzová z Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou v naší radioporadně na téma: plastika břicha. 

Čtěte také

Plastika břicha spočívá ve zpevnění rozestoupených břišních svalů, jejich sešití a odstranění přebytku kůže z oblasti břicha. Řez je veden horizontálně v podbřišku nad pubickým ochlupením, čímž je zaručena „neviditelnost" jizvy. Řez naruší kůži a podkoží, nikoliv sval. Přebytečná kůže s podkožním tukem je oddělena od břišní stěny a odstraněna, pupík je obříznut, kůže stažena dolů tak, aby byla napjata.

Operace břicha trvá 2 až 3 hodiny a provádí se v celkové anestézii. Samotná hospitalizace potom trvá dle rozsahu výkonu 2 až 3 dny.

prim. MUDr. Alena Schmoranzová

Výsledná horizontální jizva po plastice břicha je pak skryta nízko v podbřišku pod spodním prádlem. Vzhled a velikost takové jizvy po plastické operaci břicha záleží na tělesných dispozicích klienta.

Pokud v břišní oblasti není dostatek volné kůže nebo naopak existuje ve střední části břicha kolem pupíku velký přebytek kůže a tuku, je pak nutné volit řez tak, aby první horizontální jizva zůstala nízko v podbřišku a druhá, vertikální, pak směřovala kolmo na ni.

U některých klientek bývají kožní řasy nejen v podbřišku, ale i v krajině boků. I toto lze řešit při jedné plastice břicha.

Jaký efekt přináší plastika břicha?

Pacient vždy musí počítat s výskytem možných jizev, protože dochází k redukci přebytečné kůže. Jizva se nachází v oblasti podbřišku a je umístěna na stěně břišní co nejníže, aby ji bylo možné krýt spodním prádlem.

Další malá jizva se nachází kolem pupíku. Jizev ale není potřeba se bát, lékaři udělají vždy vše pro to, aby byly co nejméně viditelné. Abdominoplastika se prakticky vždy kombinuje s liposukcí stěny břišní.

Efekt operace závisí na dodržování správné životosprávy a pravidelné sportovní aktivity. Není ho ovšem možno garantovat, pokud dojde k výrazným váhovým změnám po operaci. Při poklesu v oblasti ohanbí je možno abdominoplastiku kombinovat s liftingem.

Celou radioporadnu s prim. MUDr. Alenou Schmoranzovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související