Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bela Trendy ukazuje, že i z malého auta se dá postavit praktický obytňák

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Velké obytné dodávky často přinášejí komfort běžného bytu, jejich velikost však může být v některých situacích na škodu. Malé obytné vozy pak sice potěší lepšími jízdními vlastnostmi, strádají však v oblasti komfortu. Nová Bela Trendy ovšem se však snaží elegantně spojit pozitiva obou světů.

Na přelomu srpna a září se v německém Düsseldorfu konal další ročník populární akce Caravan Salon, během které prezentovaly společnosti z celého světa své nové a upravené obytné vozy. A jedním z nich byl i kompaktní obytný automobil Bela Trendy, který nabízí pohodlné a plnohodnotné bydlení na základech kompaktního užitkového vozu.

Základem je totiž Fiat Doblo, pravděpodobně v provedení Maxi, který dostal plnohodnotnou obytnou nástavbu o délce 378 cm. Kompaktní obytňák pak ve výsledku měří 515 centimetrů na délku, 192 centimetrů na šířku a 269 centimetrů na výšku. Pod kapotou je ukryt 1.6 litrový dieselový motor o výkonu 77 kW (105 k) s maximálním točivým momentem 290 Nm.

Výkon to tedy není nikterak oslnivý, jenže o to tady ani nešlo. Cílem bylo nabídnout obytný vůz, který se bude řídit jako běžné auto, a přesto bude mít na palubě i plnohodnotnou kuchyň, koupelnu se sprchou a ubytuje až tři osoby. A to Bela Trendy bezezbytku splňuje.

Velká postel s roštem a dostatkem místa nad hlavou je umístěna přímo nad kabinou řidiče a spolujezdce. V hlavním obytném prostoru je pak připraveno malé posezení se sklopným stolkem, které se dá přeměnit na další lůžko. Na straně spolujezdce je pak připravena kompaktní kuchyňka s jedním nebo dvěma hořáky, dřezem a 78 litrovou lednicí. V okolí kuchyňské linky je navíc připraven i dostatek úložných prostor.

Zadní část obytné nástavby pak tvoří malá koupelna s toaletou, sprchovým koutem a umyvadlem. Uspořádání koupelny se mění podle zvolené varianty, kdy varianta 1G nabízí menší koupelnu s větším úložným prostorem venku, zatímco verze 1S nabídne skromný úložný prostor a koupelna se rozpíná po celé šířce vozu.

O elektrickém systému a zásobnících na vodu se bohužel výrobce nezmiňuje. Při celkové velikosti vozu se však dá očekávat, že je Bela Trendy připravena spíše na kratší zastávky mimo civilizaci a nejlépe se s ní bude žít v kempu.

A cena? Ta by měla u modelu 1S začínat od 39.990 euro, což je okolo 1.033.000 Kč. Model 1G, který přímo na Caravan Salonu prošel a natočil Alan Heath, by se měl cenově pohybovat okolo 44.168 euro, což je cca 1.141.000 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

15. 10. 2019 23:15
Tak nevim
Neni to tak male, aby to vlezlo do nejake te bezne pronajate garaze. A cena je v podstate stejna, jako u trochu vetsich komfortnejsich karavanu.
15. 10. 2019 17:11
Bude to dobrá sardinka ..
.. s plnohodnotnou cenou