Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Reakce církví, vládních ministrů a opozice na zrušení zdanění církevních restitucí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red / 15. října 2019 15:12
Reakce církví, vládních ministrů a opozice na zrušení zdanění církevních restitucí

Ilustrační foto - Zasedací sál Poslanecká sněmovny
Autor: Wikipedia.org / Ervin Pospíšil / Wikimedia Commons

Praha -

Spokojenost na straně katolíků, evangelíků, husitů i židů

Maximálně spokojeni s nálezem Ústavního soudu, který označil zdanění finanční náhrady v restitucích za protiústavní, jsou představitelé české katolické církve. Kardinál Dominik Duka uvedl, že je rád, že 30 let po pádu komunismu to nejsou komunisté, kdo určuje meze působení církví. "Je to dobrá zpráva pro všechny, kterým leží na srdci svoboda a demokracie," uvedl ve vyjádření, které ČTK poskytla mluvčí České biskupské konference Monika Klimentová.

"Rozhodnutí Ústavního soudu analyzujeme," uvedl generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. "S nálezem jsme maximálně spokojeni. Mnohokrát jsme uváděli, že není co zdaňovat, že finanční náhrada již byla poskytnuta a nyní se pouze splácí. Zákon ve skutečnosti nedaní finanční náhrady, ale v čase zpětně mění jejich výši. Takový postup by byl protiústavní vůči komukoliv, nic specificky církevního na tom není," míní Přibyl.

"Přechod na samofinancování před nás postavil řadu výzev, které není snadné zvládnout, ale které jsme přijali jako příležitost. Nález ÚS v tomto kontextu vítáme především jako občané České republiky - s vědomím, že předem dojednané smlouvy a právní pojistky tohoto státu fungují, navzdory návrhům vlády a komunistů," sdělil ČTK mluvčí Českobratrské církve evangelické Jiří Hofman. Evangelická církev by měla za celou dobu vyplácení náhrad dostat touto formou přes dvě miliardy korun, ročně přibližně 75 milionů. Římskokatolická církev má za 30 let dostat zhruba 47 miliard korun, ročně dostává přibližně 1,5 miliardy.

Druhou nejvyšší sumu po katolické církvi má dostat Církev československá husitská. Stát ji na náhradách má zaplatit přes tři miliardy, ročně dostává asi sto milionů korun. "Zrušení zákona o zdanění církevních náhrad Ústavním soudem vítáme a chápeme jako potvrzení toho, že Česká republika je právním státem. (...) Tímto bylo také prokázáno, že nejde o daň, ale o úmysl snížit finanční náhradu, která je smluvně garantována," sdělil ČTK Tomáš Butta, patriarcha Církve československé husitské.

"Z našeho pohledu je to na jednu stranu věc povzbudivá, na druhou stranu nijak překvapivá," řekl ČTK tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus. "Přepokládali jsme to a společně s ČBK a Ekumenickou radou církví dávali na stůl argumenty, proč by ÚS měl k tomu takto přistoupit. Vadila nám ale na tom určitá míra cynismu, protože ze všech možných stran jsme byli ujišťováni, že to takto dopadne. Byla to určitá hra, ten, kdo je morálně poškozen, je církevní strana," soudí Kraus. FŽO má za 30 let dostat na náhradách 272 milionů, ročně asi devět milionů.

Komentáře ministrů Babišovy vlády

Rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), který se dnes postavil proti zdanění finančních náhrad z církevních restitucí, je třeba respektovat. Novinářům to shodně řekli ministr vnitra Jan Hamáček, kultury Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Na stejné stanovisko se omezil i prezident Miloš Zeman. ČSSD podle Hamáčka vyčerpala možnosti, jak podle jejího názoru špatně konstruované restituce zvrátit. Státní rozpočet si podle Schillerové s výpadkem peněz poradí.

Sociální demokracie je podle Hamáčka nadále přesvědčena, že způsob zvolený tehdejší vládou pro vyrovnání s církvemi nebyl spravedlivý vůči ostatním restituentům. "My jsme byli a stále jsme přesvědčeni, že způsob zvolený pro vyrovnání s církvemi nebyl spravedlivý zejména z hlediska toho, jak byl oceněn majetek," uvedl Hamáček.

Schillerová zdůraznila, že názory právníků byly různé a Ústavní soud byl jedinou autoritou, která mohla rozhodnout definitivně. "Já podporovala zdanění nikoliv zpětně, ale do budoucna, týkalo by se to náhrad vyplacených po účinnosti novely," řekla. Zdůraznila, že rozhodnutí soudu plně respektuje, s rozhodnutím a s odůvodněním se chce seznámit. Státní rozpočet si podle ní s výpadkem poradí.

Zaorálek také zdůraznil, že se musí s verdiktem soudu teprve podrobně seznámit. "Měl jsem v ruce různé názory a byly i ty, že to naše rozhodnutí ústavní je, nakonec vrcholný verdikt je v rukách Ústavního soudu," řekl. Peníze vybrané ze zdanění restitucí mohly podle něj směřovat na památky. "Doufám, že ty peníze i tak u památek skončí a účel bude naplněn i takto," konstatoval.

Prezident Zeman plně respektuje rozhodnutí Ústavního soudu, který se postavil proti zdanění církevních restitucí, sdělil ČTK bez dalších podrobností mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Opoziční politici rozhodnutí ÚS vítají

Rychlost, s jakou se Ústavní soud (ÚS) postavil proti zdanění finančních náhrad z církevních restitucí, ukazuje, že věc byla zcela jasná. V tiskovém komentáři to uvedl předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda (ODS). Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek dnes na plénu Sněmovny řekl, že ústava zůstala ochráněna a těm, kdo se na pokusu o zdanění podíleli, zůstala ostuda. Zdanění prosadila vláda ANO a ČSSD s podporou poslanců KSČM a SPD, když přehlasovala veto Senátu. 

"Vítám rozhodnutí Ústavního soudu a zrušení zdanění církevních náhrad. I rychlost, s jakou Ústavní soud rozhodl, ukazuje, že věc byla zcela jasná. Opakovaně jsme na protiústavnost poukazovali ve všech jednáních Sněmovny a pochybnost vyslovil svým usnesením o odložení účinnosti i ústavně právní výbor," uvedl Benda. "Nepochybuji, že komunisté církve budou jako své ideové nepřátele nadále tepat. Jenom chci věřit, že ostatní subjekty si příště dobře rozmyslí, zda jsou jejich návrhy hodné podpory," doplnil.

"Ústava zůstala v tomto státě ochráněna. Právní stav ve věci vyrovnání státu s církvemi zůstává stejný tak, jak byl nastaven od 1. 1. 2013. Vám, milí kolegové, kteří jste se na pokusu o tuto komunistickou krádež podíleli, zůstala jenom věčná ostuda," řekl ve Sněmovně Kalousek.

"Je to dobrá zpráva o tom, že náš ústavní systém funguje a že jsme demokratickým právním státem," uvedl v komentáři pro média předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Také on na twitteru uvedl, že je rozhodnutí ostudné pro všechny, kteří zdanění podpořili. "Stále trvám na tom, že co bylo ukradeno, nemůže být při vrácení zdaněno!" poznamenal předseda lidoveckého senátorského klubu Petr Šilar.

"Jsem moc rád, že u nás pořád ještě neplatí, že kdo má moc, může cokoliv," napsal na twitteru šéf poslanců STAN Jan Farský. "Z cyklu cituji sebe: 'Vláda nedoložila údajné předražení církevních restitucí v době, kdy byly přijímány. A bez toho, aby vláda doložila takové předražení, máme za to, že je velmi vysoká pravděpodobnost, že tento návrh zruší Ústavní soud jako protiústavní.'," uvedl na twitteru pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Komunisté rozhodnutí respektují, ale ještě se nevzdávají

Komunisté respektují rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) zrušit zdanění náhrad z církevních restitucí. Strana však má za to, že rozhodnutí je nespravedlivé a že byly pominuty zájmy občanů. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Komunisté budou zvažovat další postup, problematiku by podle Kováčika mohly posoudit evropské instituce. Podle místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče ÚS rozhodl čistě politicky a nezohlednil věcné záměry.

"KSČM jako demokratická strana respektuje toto rozhodnutí Ústavního soudu. Máme však za to, že není spravedlivé, že tady v krátké době byly pominuty zájmy občanů. Vzpomeňme jen před několika málo dny rozhodnutí ve věci družstva Svatopluk," řekl Kováčik. ÚS nedávno odmítl stížnost družstva Svatopluk proti verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého mají někdejší klienti H-Systemu vyklidit domy v Horoměřicích u Prahy.

"Jsme přesvědčeni o tom, že celý souboj nemůže skončit tím, že to rozhodl Ústavní soud. Naši experti posuzují a následně budou připravovat i možnost pro posouzení této problematiky evropskými institucemi," poznamenal Kováčik. "V řadě případů se občané České republiky obrátili na evropské instituce úspěšně. Osobně myslím, že tato témata musíme jako komunisté zvedat a nesmíme je nechávat ležet," dodal. "Posoudíme další možnosti. Pokud tam nějaké budou, buďte ujištěni, že je využijeme," řekl také šéf komunistických poslanců.

Zastánci zdanění náhrad, které církve od státu každoročně dostávají, dříve argumentovali jejich nadhodnocením a nerovností s ostatními restituenty. Předkladatelé z KSČM uvedli, že by stát mohl získat zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím na náhradách majetku ročně vyplácí. "My chceme podotknout zejména, že nám šlo o hlubokou nerovnost, která se týkala zejména zemědělského a lesního půdního fondu ve vztahu k ostatním restitučním návrhům," řekl Grospič.

Předseda SPD Tomio Okamura novinářům řekl, že jeho hnutí chtělo napravit stav, kdy náhrady dostávají i církve, které neexistovaly před rokem 1989 (jedná se o Apoštolskou církev, pozn. red.). "Tento stav, kdy restituují církve, které nemají co restituovat, jsme chtěli narovnat," uvedl. S výrokem soudu proto SPD nesouhlasí. "Rozhodnutí Ústavního soudu ale vnímám v rámci ČR jako to nejvyšší, takže si myslím, že tato záležitost je z tohoto pohledu uzavřena," řekl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)