Výstavu věnovanou historii a současnosti zubního lékařství můžete navštívit v olomouckém vlastivědném muzeu

15. říjen 2019

Jak vypadaly začátky stomatologie ve středověku a co nabízí tento lékařský obor dnes. Srovnání si můžete udělat díky nové výstavě v olomouckém vlastivědném muzeu. Mezi exponáty nechybí ani obávaná šlapací vrtačka či kovový rozvěrač úst.

„První část výstavy je pohledem zpět do historie zubního lékařství v Olomouci. Vedle toho jsme se snažili představit jednotlivé konkrétní obory,“ říká historik Filip Hradil.

Téměř hrůzný obraz ze začátku 18. století zobrazující tehdejší zubařský zákrok

Součástí výstavy je i téměř hrůzný obraz ze začátku 18. století zobrazující tehdejší zubařský zákrok. Měli ho v rukách ševci a kováři. „Kováři nebo ševci ke svému povolání používali kleště a páky, které se daly použít i k pomoci pacientovi od bolesti, což bylo v té době nejčastěji trhání zubů,“ říká Iva Voborná, která je pověřená vedením kliniky zubního lékařství olomoucké lékařské fakulty. Tehdejší zubařské zákroky se vlastně omezovaly jen na trhání zubů. Až do začátku dvacátého století, kdy se začaly používat šlapací vrtačky.

historické zubařské nástroje

„Buď šlapal na pedál sám lékař nebo asistence. Tyto vrtačky jsou schopny se dostat na dva tisíce otáček za minutu, takže tím nebylo možno preparovat sklovinu. Takže se používaly nástroje jako motyčky, dlátka, a sekyrky. Pomocí těchto nástrojů se odsekávaly ty nejtvrdší tkáně,“ přibližuje Voborná.

Výstava o historii a současnosti olomoucké stomatologie je ve Vlastivědném muzeu Olomouc k vidění do 17. listopadu.

autor: bam
Spustit audio