Vlasta Chramostová byla počátkem 60. let velice vytížená, hrála v Divadle na Vinohradech a točila jeden film za druhým. Pak jí ale tragédie změnila život. Sedla totiž za volant, a když ji oslnilo slunce, vjela do díry na silnici a havarovala. Utrpěla sice zranění, ovšem největší bolest měla v srdci, jelikož autonehodu nepřežil její čtyřletý syn Konrád, kterého měla s brněnským sochařem Konrádem Babrajem (†70).

Není divu, že po tak traumatickém zážitku skončila na několik měsíců na psychiatrii. „Po pravé straně silnice, opřena o zábradlí mostku, stála smrt. Čekala...“ popsala kritické chvíle 25. května 1963 ve své životopisné knize Byl to můj osud. V té se signatářka Charty 77 snažila ze svých problémů vypsat.

Jen velmi obtížně se vracela zpět do normálního života a další děti už nikdy neměla, ačkoliv byl její druhý muž Stanislav Milota (†85) její velikou láskou. Porozuměli si v politice, v názoru na umění i v humoru. Ten se jim hodil i v dobách, kdy Vlasta za minulého režimu nesměla pracovat a Standa zase přišel o zrak a nemohl se již věnovat svému řemeslu kameramana. Měli několik desítek let jen jeden druhého.

Chramostovou ale smrt malého synka trápila do smrti. Jako památka po chlapečkovi, který byl pohřben v Brně, jí toho moc nezbylo. Kromě vzpomínek pár fotografií a také posmrtná maska. Tu ale náhodou získala jen několik let před svou smrtí, jako by se k ní sama po letech vrátila.

„Zvoní telefon: Tady je příbuzná Konráda Babraje. Odjíždím navždy do ciziny a vyklízím svůj byt. Mám bronzovou posmrtnou masku Kononka, kterou jeho otec sejmul po oné tragické události. Můžete ji předat paní Vlastě? Jste s ní přece v kontaktu v divadle...“ vzpomíná na to v Divadelních novinách herečka Eva Salzmannová (61). Bála se, aby něco takového Vlastu neskolilo, a tak se obrátila raději na Milotu. Standa prý ale jen pokýval hlavou a pravil: „Paní Sisyfová to zvládne, jako vždycky všechno…“

VIDEO: Příchod hostů na pohřeb Vlasty Chramostové 

Video
Video se připravuje ...

Příchod hostů na pohřeb Vlasty Chramostové 

Fotogalerie
111 fotografií