16. říjen 2019 - očekávané události

16. října 2019 Události Autor: Filip Breindl

Vybíráme z událostí očekávaných ve středu 16. října 2019.

V Ghaně začíná africký klimatický summit, jehož se účastní na dva tisíce zástupců států, nevládních organizací, odborů i soukromých společností.

Papež František udělí ve Vatikánu pravidelnou generální audienci.

Volební komise v Rakousku zveřejní konečné výsledky předčasných parlamentních voleb z konce září.

Odpoledne začne schůze poslanecké sněmovny, která má na programu například projednání vládního daňového balíčku nebo zvýšení rodičovského příspěvku. Zahraniční výbor sněmovny se sejde kvůli situaci kolem turecké vojenské operace v Sýrii. V centru Prahy a v Brně se večer uskuteční demonstrace na podporu napadených Kurdů.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých pořádá veřejnou sbírku Bílá pastelka. Jde o 20. ročník akce. 30 korun za bílou tužku podpoří pobočky organizace po celém Česku i její celostátní projekty.

Správa železniční dopravní cesty zahájí modernizaci tratě mezi Soběslaví a Doubím u Tábora na hlavním tahu z Prahy do Českých Budějovic.

Plzeňské biskupství pořádá konferenci Národní identita ve sjednocené Evropě k 80. výročí vlasteneckého kázání Bohumila Staška v Domažlicích ze srpna 1939. Na konferenci vystoupí například biskup Tomáš Holub nebo Tomáš Halík.

Ostravsko-opavská diecéze si připomíná svou hlavní patronku svatou Hedviku. Během slavnostní mše svaté v 17 hodin biskup František Lobkowicz a pomocný biskup Martin David ocení dobrovolníky z farností a pracovníky Charit.

Svého úřadu se ujme nový rektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš.

Moravskoslezská křesťanská akademie pořádá v 19 hodin na faře v Uherském Brodě přednášku P. Jiřího Koníčka nazvanou „Katolická církev v přelomových výročích Československa (1918–1989)“.

V Nečtinech na Plzeňsku proběhne setkání představitelů liberálních náboženských směrů.

Položení pěti kamenů zmizelých připomene v Polné na Jihlavsku další z místních obětí holokaustu.

Fotbalistky Slavie Praha nastoupí k úvodnímu utkání osmifinále Ligy mistryň proti hráčkám londýnského Arsenalu.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony