Hlavní obsah

Majitelé se do rodinného domu stěhovali půl roku po koupi pozemku

V říjnu se rozhodli pro nový dům, přes zimu si ho nechali postavit a na jaře se nastěhovali. Během neuvěřitelných šesti měsíců dokázala paní Eva se svým partnerem zrealizovat svůj sen o novém bydlení. Nejdříve byli proti dřevostavbě, dnes už by ale nevolili jinak. Paní Evu jsme v jejím novém domě v Havlíčkově Brodě navštívili.

Foto: Jan Homola

Nejdůležitějším kritériem pro výběr parcely byla její poloha.

Článek

Paní Evo, proč jste se rozhodla pro nový dům?

Bydlela jsem v paneláku a starala se o maminku, která měla starý dům s velikou zahradou. Když maminka zemřela, uvažovala jsem, co se starým domem. Byla to hezká parcela, ale lokalita se mi nelíbila. A já nejsem panelákový typ, miluji být na zahradě, takže mě napadlo starý dům prodat a postavit něco nového.

Jednou jsme tudy náhodou s mým partnerem projížděli a uviděli jsme pozemky na prodej. Napadlo nás zavolat na číslo na billboardu, říkali jsme si, že o nic nejde. Tak jsme tam zavolali a v mžiku jsme se domluvili.

Vaše rozhodnutí bylo velice spontánní a rychlé. Měl pozemek vše, co jste od něj očekávali?

Prioritou pro nás byla lokalita – chtěli jsme být v Havlíčkově Brodě. Vybírali jsme pouze z pár stavebních parcel, které tu byly na prodej. Z toho, co bylo k mání, se nám nejvíce líbila právě tato.

Jak jste dům vybírali?

Než se vyřídily formality ohledně koupě pozemku, hledali jsme, jaký dům si vlastně postavíme. Rozhodli jsme se pro dřevostavbu kvůli rychlosti výstavby. Máme už vyšší věk a nechtěli jsme na dům čekat několik let.

Sedli jsme k internetu a prošli jsme spoustu domů, až jsme našli půdorys typového domu Veritas, který se nám moc líbil. A nám když něco padne do oka, tak je rozhodnuto.

Začali jsme komunikovat s firmou Moravské dřevostavby, která ho nabízela, a bylo to úžasné jednání. Byli jsme nadšení z jejich přístupu a měli jsme s nimi po celou dobu výstavby ty nejlepší zkušenosti. Stihli jsme se zajet podívat i na jejich stavbu na Den otevřených dřevostaveb, kde jsme si mohli detailně dřevostavbu prohlédnout.

Foto: Jan Homola

Uspořádání interiéru si majitelé mírně upravovali.

Takže už jsme kupovali pozemek s tím, že jsme věděli, jaký na něm bude stát dům a kdo ho bude stavět. Chtěli jsme stavbu zvládnout co nejrychleji. Náš soused se divil, když jsme mu v říjnu tvrdili, že se v březnu nastěhujeme. Ale opravdu to tak bylo.

Nezpomalilo vás ve vašem tempu vyřizování stavebního povolení?

Stavební povolení jsme si vyřizovali sami a neměli jsme žádný problém, vše šlo hladce a rychle. Na místním úřadě jsou opravdu vstřícní úředníci. Neřeknou, že něco nejde, ale hledají cestu, jak to člověku pomoct zrealizovat.

Proč jste se rozhodli pro dřevostavbu?

Dřevostavba nám byla velmi sympatická svojí rychlostí výstavby. Nemáme rádi, když na něco musíme dlouho čekat. Ale i po technické stránce jsou dřevostavby na skvělé úrovni. Dnes už bychom určitě do žádné jiné stavby nešli.

Otázka životnosti, kterou lidi často řeší, je úplně zbytečná. Dřevostavba vydrží stejně jako zděný dům a za 50 let bude muset každá stavba projít nějakou rekonstrukcí, protože morálně zastará.

Pro naši generaci je to nové, neznali jsme postupy, byli jsme zvyklí na něco jiného a taky jsme se museli mnoho nového o stavbě a postupech naučit. Ale proč ne, když to má tolik výhod.

Stavěla vám firma dům na klíč?

Byl to takový mix: firma nám dodávala hrubou uzavřenou stavbu včetně některých dodělávek, třeba sádrokartonů a vzduchotechniky. Vodu, elektriku a interiéry (dveře, podlahy) jsme si dělali sami.

Jakou konstrukci má vaše dřevostavba?

Dům je postaven certifikovaným stavebním systémem DNK Difu s difuzně otevřenou skladbou, celulózovou izolací, vnější dřevovláknitou deskou, instalační předstěnou a vazníkovou valbovou střechou.

Firma je členem ADMD (Asociace dodavatelů montovaných domů), takže jsme se opravdu neměli čeho bát. Dům je perfektně izolovaný, například ve stropě nad námi je 380 mm nafoukané celulózy.

Čím vás oslovil právě tento typový projekt bungalovu?

Bydlela jsem dříve ve čtvrtém patře a už jsem nechtěla chodit do schodů, proto jsem chtěla bungalov.

Domek se nám líbil, protože je vzdušný, bezchodbový a když přijede rodina – čtyři vnoučci – tak je to bezkonkurenční. Udělají dva tábory, každá dvojice má své útočiště v jednom pokojíku. Pak terasa, zahrada, bazén – to se jim pak ani nechce od babičky domů z prázdnin.

Dělali jste nějaké individuální úpravy v dispozici?

Ano, komoru jsme oproti původnímu projektu přemístili na jiné místo, abychom zmenšili vzdálenost mezi sedačkou a televizí. Koupelnu a záchod jsme propojili do jedné místnosti.

Upravovali jsme v domě i okna tak, aby v každé místnosti bylo za dveřmi místo na velkou vestavěnou skříň. A celý dům je zrcadlově obráceně oproti původní verzi.

Jak probíhal harmonogram vaší „rychlostavby“?

V říjnu, desátého, jsme koupili pozemek s tím, že už máme jasno, jaký dům chceme. Do Vánoc byla hotová základová deska a měli jsme už nakoupeno veškeré vybavení – kuchyňskou linku, linoleum na podlahu, dveře.

V lednu, šestnáctého, se začalo stavět. Začali jsme dokonce s předstihem! Dům přivezli o týden dřív oproti původnímu plánu, ale vše bylo nachystané. A bylo to moc dobře, protože na montáž hrubé stavby nám vyšlo perfektní počasí. Svítilo sluníčko a bylo nádherně, přestože byla polovina ledna.

Také dodělávky proběhly bez problémů, jednotlivé práce na sebe pěkně navazovaly. Vše běželo přesně podle plánu, každý den tu někdo byl a na něčem se pracovalo. Koncem dubna jsme se pak nastěhovali do zkolaudovaného domu. Chtěli jsme mít na léto dům hotový.

Foto: Jan Homola

V ložnici na barevné paletě nahradila červenou světle hnědá. Celek díky tomu působí příjemně uklidňujícím dojmem.

Samozřejmě jsme si stavbu hodně hlídali, bez toho by to nešlo. A díky tomu tu nebyla proluka jediný den.

Vyskytly se v průběhu stavby nějaké komplikace?

Jedny dveře měly mít šířku 90 cm, v projektu ale bylo 80 cm. Na místě se potom musel rozbruskou zvětšovat otvor. Do toho začal houkat požární hlásič, ale všechno dopadlo dobře.

Je něco, co vás v průběhu stavby překvapilo?

Ano, u pár věcí jsme nevěděli, jak přesně fungují. Například v projektu bylo jen základní rozmístění zásuvek, finální se dělalo až na stavbě. Je tu instalační předstěna, takže jsme se opravdu mohli projít po domě a říct, kde přesně chceme mít vypínače a zásuvky.

Voda se vede stropy, to jsme také netušili. Proto máme pod dřezem průtokový ohřívač, jinak by prvních 5 litrů vody teklo studených, než se odpustí. Voda je drahá a vzácná, proto jsme s takovým řešením spokojeni.

Jak máte řešené podlahy?

Máme suchý systém podlah od Fermacellu, který nás hodně nadchnul. Nelije se do nich žádný beton ani anhydrit, jde o suchý a rychlý proces, který trvá jeden jediný den, další den už může přijít podlahář. To pro nás bylo opravdu nové, jsme ze staré školy.

Foto: Jan Homola

Dominantou koupelny je pěkná solitérní vana.

Komplikace byla jen u baterie v koupelně. Vybrali jsme si takovou, která je přímo vyvedená ze země, ale nevěděli jsme, že se musí zabetonovat. Na řešení jsme ale společně s firmou přišli.

Jaká je tepelná pohoda ve vašem domě?

Máme podlahové topení ve formě topné fólie, které je jedinečné. Tepelné ztráty jsou minimální. A v létě je tu naopak příjemný chládek, i když jsou venku vedra.

Nejvíce oken máme sice na jih, ale máme také dostatečný přesah střechy. Příjemné klima v domě zajišťuje také řízené větrání.

Je něco, z čeho jste měli obavy?

Snad jediné, čeho jsme se obávali, bylo správné výškové usazení domu na pozemku. Aby byl dobře zasazený do terénu a aby to nebylo utopené. Na to je potřeba cit a zkušenost stavitele. U nás se to povedlo na jedničku, ostatně jako všechno.

S čím jste ve svém novém domě nejvíce spokojení?

Úplně se vším, vše je přesně tak, jak jsme si to představovali.

Je vidět, že opravdu víte, co chcete. Pak jde všechno mnohem snadněji a rychleji. Jak jste toho docílili?

Myslím, že důležité je mít představu, jak by dům měl vypadat. My jsme věděli, co chceme, a proto jsme byli schopni to hned realizovat. Po půl roce máme dům úplně zabydlený. Jde to.

Co byste poradili lidem, kteří se teprve chystají stavět?

Stavebně není potřeba se ničeho obávat, moderní dřevostavby jsou na velice vysoké a moderní technické úrovni. Je potřeba si hlavně pohlídat dispoziční uspořádání domu, každý člověk má totiž jiné představy a potřeby.

Je něco, co byste dnes změnili nebo udělali jinak?

Ne, tento dům je z našeho pohledu opravdu perfektní. Už jsme ve stavebnictví viděli leccos, máme v oboru bohaté zkušenosti. Ale na tomto domě prostě není jediná chyba. Byla to jedna z nejlepších voleb mého života.

Foto: Archiv majitelů domu

Půdorys domu

Petra Pacáková, www.drevostavitel.cz

Anketa

Máte raději bungalovy, nebo patrové domy?
Bungalovy
81,2 %
Patrové domy
18,8 %
Celkem hlasovalo 8671 čtenářů.

Technické informace

Dispozice: 4+kk

Rozměry stavby: 10 x 13,5 m

Zastavěná plocha: 135 m2

Užitná plocha: 107 m2

Sklon střechy: 25°

Konstrukční systém: DNK system

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám