InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Bohumil Melichar: Normalizační zpravodajství – komentované pásmo dobových reportáž

    Úterý 23.4 17:00 - Muzeum Středního Pootaví, Strakonice

  • Klub deskových her

    Úterý 23.4 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chata Živec v Píseckých horách je opravená. Líbí se?

AKTUALIZOVÁNO - 16.10.2019 08:33

PÍSEK – Rada města vypsala výběrové řízení na pronájem turistické chaty na Živci v Píseckých horách. V polovině října město přebírá hotovou stavbu od dodavatelské firmy Invessales. Hodně se diskutuje o tom, jestli se rekonstrukce povedla.

 

„Vzhledem k vysokým investicím, které město do objektu v posledním roce vložilo, byla minimální výše nájemného stanovena na 500 tisíc korun ročně plus DPH," informovala mluvčí radnice Irena Malotová. Milena Hladíková z odboru správy majetku vypočítala, že kapacita chaty je pro 26 ubytovaných hostů, do restaurace se vejde 80 lidí.

Rekonstrukce chaty vyjde na 16,6 milionu korun bez DPH. Když město Písek zveřejnilo informaci o tom, že chata je hotová a že se bude hledat nájemce, okamžitě to vyvolalo na sociálních sítí bouřlivé reakce. Některé pisatele nadzvedlo ze židlí barevné růžovo-šedé provedení, kterým se chata barevně přiblížila vzhledu ze známých příběhů rodiny Homolkových, které se tu natáčely. Někteří kritici namítají, že se toto provedení do lesa vůbec nehodí.

Vzhled je původní

Nová podoba vyvolala především na sociálních sítích řadu negativních reakcí. Někteří diskutující poukazují na to, že se taková podoba do prostředí lesa nehodí. Písecké postřehy oslovily vedení města, které se ke kritice vyjádřilo.

„Chata Živec v roce 1995 přešla do majetku města Písek. Není to typ horské chaty ani roubenka ani country klub, ale v době vzniku se jednalo o příjemný lázeňský styl chaty, kterou turisté a letní hosté už v minulém století vyhledávali nejen pro občerstvení, ale také k ubytování," připomněla starostka města Eva Vanžurová z uskupení Pro Písek.

„Vzhledem k tomu, že obec je povinna pečovat o zachování a rozvoj svého majetku, město již delší dobu přemýšlelo, jak s tímto oblíbeným výletním místem naložit. Na základě dobových fotografií vznikla myšlenka vrátit tomuto domu původní vzhled," vysvětluje starostka.

Dodává, že kromě rekonstrukce v roce 1981 nebyly na chatě prováděny žádné významnější investice. „Prováděly se pouze drobné provozní opravy a běžná údržba. Při současné rekonstrukci došlo uvnitř budovy samozřejmě ke změnám. Byla vybudována nová varna, k dispozici je nová restaurace, došlo ke zkvalitnění ubytovacích kapacit. Ke zvětšení budovy nedošlo, pouze opticky se zvětšila hmota členěním oken, zateplením budovy, vstup a schodiště se vrátily na původní místo. Já osobně respektuji názor a návrh odborníků - architektů a projektantů, vrátit se k historickému vzhledu nově zrekonstruované budovy," říká starostka Eva Vanžurová.

Slovo mají architekti

K diskutovanému tématu se vyjádřili také projektanti Jaroslav Smola a Kamila Chmelíková. „Chata Živec byla postavena v Píseckých lesích roce 1933 jako výletní objekt pro odbor Klubu československých turistů. V roce 1981 prošla chata rekonstrukcí a byla zvýšena o jedno podlaží. Návrh dnešních úprav vychází z původního prvorepublikového vzhledu. Barevnost fasád, umístění a členění oken v přízemí ctí jejich někdejší podobu," zmiňují architekti.

Uvádějí, že novodobá nástavba je obložena dřevěným fasádním obkladem s šedou silnovrstvou lazurou, která barevně koresponduje s dalšími prvky na fasádě a tím opticky snižuje výšku objektu. „Použitá barevnost i materiály kromě návaznosti na prvorepublikový vzhled zároveň splňují současné požadavky na kvalitu a trvanlivost. Uvnitř objektu byl zachován původní provoz ubytování a stravování, ale stavebně byla chata upravena s ohledem na současné požadavky komfortu, hygieny a bezpečnosti," píší projektanti Jaroslav Smola a Kamila Chmelíková.

Městský architekti Josef Zábranský také potvrzuje, že rekonstrukce chaty reagovala svým vnějším architektonickým řešením na původní výraz prvorepublikové turistické chaty, na rozměry a dělení dřevěných oken, šablonovou střešní krytinu nebo světlou barvu fasádních omítek. „Přístavba ze 70. až 80. let byla na vnějším plášti budovy přiznána dřevěným horizontálním obložením tak, aby zvýraznila původní - prvoplánový objem stavby. Vnitřní řešení objektu se snaží respektovat historickou dispoziční koncepci – v přízemí hlavní, nedělená restaurační hala se vstupním výčepním prostorem a zázemím, v patře je umístěna část určená výhradně pro ubytování," doplňuje Zábranský. 

 

Diskuse k článku - 16 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
  • Jana 

    Reagovat

     

    Tak moderna? .. 20 leta asi ano, nelibi se mi výběr barev..musely to být ty dva horizontalni pruhy?! Mozna stačil jiny odsin, jiné rozložení.. interier jsem nevidela. ????????

    Vloženo 10.1.2020 06:47:50

  • Jarda 

    Reagovat

     

    Nelíbí, absolutně nevkusné do této lokality.

    Vloženo 27.11.2019 09:57:47

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Hlavne ,at to opet nekdo zase nepokazi , tak , jak to v Chechach byva zvykem.

    Vloženo 29.10.2019 07:30:23

  •  

    Reagovat

     

    Zvenku absolutně nevkusné do této lokality.

    Vloženo 17.10.2019 14:33:59

  • Honza 

    Reagovat

     

    Mne se to líbí, rýpalům bude vadit vždy vše, nakonec si však zvyknou a budou tam ještě rádi jezdit...

    Vloženo 17.10.2019 11:16:25

    • Urcite 

      Reagovat

       

      A lidé co to měli na starosti či mají si to vždy budou obhajovat. Člověku který pamatuje starý zivec a má rád přírodu se to prostě líbit nemůže...

      Vloženo 17.10.2019 12:00:48

« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace