Hlavní obsah

Anglická média se klaní bulharskému kapitánovi: Jeho gesto k chuligánům? Prokázal statečnost

Praha

Po půl hodině nebylo co řešit. Fotbalisté Anglie smetli v kvalifikaci o mistrovství Evropy domácí Bulharsko jasně 6:0. Mnohem více než tři body pro Albion však evropská média řeší chování části domácích fanoušků, kteří hostující hráče černé pleti rasisticky uráželi, někteří navíc vše "vyšperkovali" nacistickými gesty. O to větší uznání u britských médií získal kapitán domácího výběru Ivelin Popov.

Foto: Profimedia.cz

Ivelin Popov v diskusi s rozhodčím a anglickými fotbalisty

Článek

Dvakrát byla kvalifikační bitva v Sofii kvůli rasismu přerušena. Poprvé ve 23. minutě, kdy Angličané již vedli 2:0, podruhé krátce před koncem prvního poločasu.

Na rozdíl od trenéra bulharského výběru Krasimira Balakova, který údajně žádné rasistické projevy neslyšel, se k celé věci postavil úplně jinak kapitán týmu Ivelin Popov. Ten se o poločase vydal přímo ke kotli nejradikálnějších chuligánů. Za to si v britských médií vyslechl slova uznání.

"Statečný bulharský kapitán Ivelin Popov se vydal o přestávce přímo do centra největší skupiny chuligánů, kteří sprostě uráželi anglické fotbalisty. Deset minut se snažil domluvit nejtvrdšímu jádru, za to si zaslouží uznání," píše britský dailymail.com.

"Musel jsem to udělat. Tohle je obrovský problém pro každého. Pro naši federaci, Anglii, fanoušky. Zápas mohl být ukončen. Je to ostuda pro celý bulharský fotbal," říkal jednatřicetiletý fotbalista.

Fotbalisté Anglie však o údajný Popovův zásah nežádali. "Ne, popud nebyl od nich. Na hřišti bojuje jedenáct chlapů proti jedenácti. Je jedno, kdo je jaké barvy pleti. Jsme všichni stejní, jsme jedna velká fotbalová rodina. Pokud budeme držet spolu, můžeme tuhle věc zarazit," pokračoval záložník Rostova.

A co si od domácích chuligánů vyslechl? "Ano, byli na mě dost naštvaní. Ale to je normální. Prohrávali jsme v poločase 0:4, vůbec nechtěli, abych se s nimi bavil. Ale myslím, že pochopili, o co mi šlo, ve druhém poločase už to bylo lepší," pokračuje Popov.

Jako příklad si bere jeden z předních bulharských týmů Ludogorec Razgrad. "V tomto celku je mnoho hráčů z různých zemí. A nikdy jsem neslyšel, že by byl kvůli tomu v lize nějaký problém. Nevím, proč se tohle tady stalo. Vždyť celá řada bulharských fanoušků jsou příznivci anglického fotbalu. Drží palce Chelsea, Liverpoolu nebo Manchesteru. Tomu fakt nerozumím, je to pro mě zklamání," uzavírá bulharský kapitán.

Reklama

Související témata: