reklama

Struny podzimu zahájí hvězdná Laura Mvula s Filharmonií Brno

reklama

Mezinárodní hudební festival Struny podzimu už tradičně rozezní Prahu hudbou od Bacha po hip-hop. Program 23. ročníku zahájí 15. října ve Foru Karlín Laura Mvula – britská zpěvačka a pianistka označovaná jako „Nina Simone moderní doby“. Při její pražské premiéře ji doprovodí Filharmonie Brno a česko-slovenské jazzové trio Levíček–Uhrík–Novák, které vzniklo výhradně pro účely tohoto koncertu.

O zakončení se 13. listopadu v Lucerně postarají legendy hip-hopové scény De La Soul a progresivní jazzový bubeník Chris Dave. Struny podzimu přinesou také návrat velikána saxofonu Charlese Lloyda. Jazzman, který pronikl i na rocková pódia společně s The Doors nebo Beach Boys, se do Prahy vrací po osmi letech. Další program nabídne pražskou premiéru avantgardního uskupení JACK Quartet, které deník New York Times označil jako „nejzásadnější americké kvarteto“, či unikátní scénický projekt věnovaný Jiřímu Suchému a Jiřímu Šlitrovi, během něhož scénograf Michal Caban promění Rudolfinum na barrandovské studio 60. let. Pořadatelé připravili také atraktivní doprovodný program Offstrings čítající dva minifestivaly: Týden americké hudby vzdává hold průkopníkům americké moderní hudby od Johna Cage přes Steva Reicha až po ryze současná díla. Minifestival Struny ve filmu, který hostí nově otevřené pražské kino Edison Filmhub, oslavuje vztah mezi hudbou, filmem a televizí.

 Laura Mvula, která festival zahájí, mísí ve své tvorbě soulové, jazzové a R&B prvky. Při její pražské premiéře ji doprovodí nejen Filharmonie Brno, ale také jazzové trio, které vzniklo na popud festivalové dramaturgie. Za klávesy usedne Jiří Levíček a za bicí někdejší stipendista Strun podzimu Martin Novák, kterého v rytmické sekci doplní basista Rastislav Uhrík. „Propojování špičkových českých hudebníků a hvězd světového formátu je jedním z poslání našeho festivalu. Jak se ukázalo na příkladu Ondřeje Pivce a Gregoryho Portera, někdy může takové setkání vést až k ceně Grammy,“ připomíná zakladatel a prezident Strun podzimu Marek Vrabec. Další pražskou premiéru obstará uskupení JACK Quartet. Specialisté na soudobou hudbu představí program ušitý na míru speciálně pro Struny podzimu – avantgardní, niterné a strhující kvartety řecko-francouzského skladatele Iannise Xenakise.

Festival po koncertech Waynea Shortera a Sonnyho Rollinse pokračuje koncertem Charlese Lloyda v dramaturgické linii legendárních saxofonistů. Lloyd dokázal už na Strunách podzimu 2011, že umí v každé době poskládat impozantní sestavu mladých hudebníků, kteří ho dokáží následovat do jeho světa. Nejinak tomu bude letos, kdy jej doprovodí kytarista Marvin Sewell, kterého mohou návštěvníci festivalu znát z koncertu Cassandry Wilson, klavírista Gerald Clayton, kontrabasista Harish Raghavan a stejně jako před osmi lety bubeník Eric Harland.   

Závěrečný koncert De La Soul bude skutečným svátkem nejen pro české hip-hopové publikum. Jedná se totiž o jediný koncert, který kapela na podzim odehraje a zároveň poslední koncert v rámci jubilejního roku, kdy De La Soul slaví 30 let od vydání své debutové desky. Pořadatelům se navíc podařilo zajistit atraktivní zahájení večera v podobě kapely The Drumhedz bubeníka Chrise Davea, který exceloval na klubové noci Strun podzimu v roce 2012. V unikátním festivalovém projektu se představí Jiří Suchý. Pořadatelé nechají v Rudolfinu ožít ve scénické koncertní podobě televizní pořad Recital 64, pásmo písniček Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra natočené roku 1964 v režii Jana Roháče v poutavých kulisách barrandovského ateliéru. Režie se ujme Michal Caban. Hned následující den budou moci návštěvníci koncertu porovnat zážitek z Rudolfina s originálem.

V rámci doprovodného programu Offstrings totiž Struny podzimu uvádějí letos poprvé minifestival Struny ve filmu díky spolupráci s Českou televizí nabídne od 20. do 22. října hned několik klenotů z televizních archivů včetně Recitalu 64 či záznamu koncertu Charlese Lloyda v Praze z roku 1967. „Společně s novým pražským kinem Edison Filmhub, kde se Struny ve filmu konají, jsme připravili také výběr hudebních dokumentů, které zachycují životy a dílo Milese Davise, Zdeňka Lišky nebo Jiřího Bárty. Ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů Jihlava uvedeme v Edisonu v české premiéře také dokument Sólo, na který naváže beseda s režisérem filmu Artemiem Benkim i s hlavním protagonistou filmu,“ říká Vrabec. Program filmového minifestivalu tvoří kromě dokumentů i tři celovečerní filmy s hudbou výjimečných skladatelů: Philipa Glasse (Leviatan), Davida Langa (Mládí) a Zdeňka Lišky (Marketa Lazarová).

Další festivalový program přinese unikátní možnost zažít v jednom večeru hned dvě podoby aristokrata jazzového klavíru Freda Hersche, který se při své pražské premiéře představí v sólovém recitálu a vůbec poprvé v Česku také se svým triem. Zážitek umocní intimní prostředí Anežského kláštera. Zcela odlišné kulisy nabízí Divadlo X10. V tomto syrovém prostoru zahraje nejdřív český saxofonista evropského formátu Luboš Soukup s africkým kytaristou Lionelem Louekem. Repertoár Soukupovy kapely navíc premiérově obohatí dechová sekce Prague Horns. Na stejném místě zazní i šest suit pro sólové violoncello J. S. Bacha v podání Jiřího Bárty, jehož koncert byl během pár týdnů vyprodaný. Struny podzimu v minulosti uvedly zásadní díla Davida Langa a Julie Wolfe. Letos dostane prostor jejich souputník a spoluzakladatel kultovního ansámblu Bang on a Can Michael Gordon. Ten při své pražské premiéře a zároveň prvním festivalovém koncertu v DOX+ osobně uvede své opusy: dvojici smyčcových kvartetů a hypnotizující Timber pro šestici perkusistů v podání skupiny Mantra Percussion z New Yorku.

Michael Gordon, mimo jiné první skladatel soudobé hudby na novém labelu kytaristy Radiohead Jonnyho Greenwooda, bude společně s Mantra Percussion zároveň jednou z hlavních postav doprovodného programu Offstrings – Týdne americké hudby. Den po koncertě totiž společně zamíří na akademickou půdu, aby předali své zkušenosti studentům v rámci master class na AMU. Příznivce amerických skladatelů čeká také unikátní Maraton americké hudby v Divadle Archa, který vyvrcholí uvedením ikonické skladby Music for 18 Musicians Steva Reicha.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama