Podpora nákupu půdy je pro sedláky prioritou

Sdílejte článek
Podpora nákupu půdy je pro sedláky prioritou

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) se na počátku října obrátila dopisem na ministra zemědělství Miroslava Tomana s dotazem týkajícím se Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF), speciálně pak programů Zemědělec a Podpora nákupu půdy.

Tato dvě výše zmíněná dotační opatření by měla být z hlediska dlouhodobého udržitelného hospodaření a ochrany přírodních zdrojů pro ministerstvo zemědělství prioritou, neboť půda je základním výrobním prostředkem každého zemědělského podnikatele. Jelikož je ale v současné době program Podpora nákupu půdy pro příjem žádostí uzavřen, směřoval dotaz ze strany ASZ ČR na jeho znovuotevření a výši alokované částky, s níž by mohli zemědělci počítat.

Asociace považuje za nezbytné, aby byla ze strany státu tato podpora obnovena co nejdříve. Sedláci mají za to, že je v širším společenském zájmu, aby mohli hospodařit na vlastní půdě, pečovat o ni, jak nejlépe umí a přispět tak k udržování české krajiny a zajištění potravinové bezpečnosti. Bez jistoty vlastní půdy navíc není možné účinně plánovat další investice vedoucí k rozvoji rodinných farem.

Mediální oddělení ASZ ČR


Přečteno: 199x
Katalog farem