Hlavní obsah

Za smrtící výbuch na Tachovsku dostal obchodník s plynem tři roky vězení

Právo, Patrik Biskup
Tachov
Aktualizováno

Za obecné ohrožení z nedbalosti potrestal ve středu tachovský okresní soud podnikatele Pavla Kovaříka (64) tříletým vězením. Podle obžaloby je zodpovědný za předloňský výbuch ve skladu technického plynu v Plané u Mariánských Lázní, při kterém zemřel jeden člověk.

Foto: Novinky

Požár skladu v Plané v červnu 2017

Článek

Podle státního zástupce Ondřeje Wendlera tam tehdy došlo k explozi nahromaděného propan-butanu při nepovoleném přepouštění z jedné nádoby do druhé, které prováděl zaměstnanec obžalovaného s jeho vědomím. Zaměstnanec při explozi zemřel.

Svědci tehdy uvedli, že vzduchem létaly kovové střepiny a domy se otřásaly v okruhu půl kilometru.

„Máme za prokázané, že ten den poškozený prováděl nepovolené přepouštění plynu a přitom došlo k jeho úniku. Co bylo iniciací výbušného oblaku, není jasné. To ale není podstatné, protože samotný únik plynu představoval velké požární riziko," uvedla předsedkyně soudního senátu Michaela Řezníčková.

Podle ní z důkazů vyplynulo, že obžalovaný o přepouštění plynu věděl. „Poškozený prováděl zakázanou činnost v době, kdy byl ve skladu přítomen obžalovaný. Těžko si lze představit, že by sám na vlastní pěst dělal nějakou nekalou činnost za zády svého šéfa a riskoval tak malér," dodala Řezníčková s tím, že soud nezjistil žádný logický motiv, proč by to poškozený sám o své vůli plyn přepouštěl, aniž by mu to někdo nařídil.

Při odůvodnění trestu soudkyně poukázala na to, že došlo k flagrantnímu porušení pravidel pro nakládání s výbušnou látkou. „Následkem takového jednání byla smrt člověka. Navíc došlo k ohrožení velkého množství lidí. Obžalovaný, který v této branži podniká řadu let, moc dobře věděl, že taková činnost je nebezpečná," dodala soudkyně. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár skladu plynu v Plané u Mariánských lázní v červnu 2017Video: Jan Šrotýř

Desítky lidí hasiči evakuovali a několik ulic včetně železniční tratě muselo být uzavřeno. „Po výbuchu došlo k požáru a řetězovým explozím desítek plynových lahví, v důsledku čehož byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Při požáru zemřel 60letý pracovník firmy Václav U.,“ uvedl Wendler s tím, že obžalovaný neměl povolení k manipulaci s plyny a sklad nesplňoval podmínky pro skladování tlakových lahví s plyny. „Obžalovaný tím vydal lidi nebezpečí smrti,“ zdůraznil státní zástupce.

Kovařík před soudem jakékoli přepouštění plynu popřel. „O ničem takovém nevím. Jen jsme prodávali. Plyn mohl unikat z lahví, které měly poškozené například těsnění ventilu. Stává se také, že při manipulaci s lahvemi dochází k nárazům a přitom se může ventil pootevřít,“ prohlásil Kovařík.

Přiznal, že objekt neměl patřičně zkolaudovaný. „Spoléhal jsem na dobrozdání hasičů, kteří tam byli na kontrole v roce 2014 a skladování plynových lahví v něm schválili. Kolaudaci jsem z časových důvodů nestihl. Myslel jsem si, že když je to provozuschopné, je kolaudace už jen administrativní krok,“ pokračoval dále Kovařík.

Poukázal také na to, že mu do skladu každých čtvrt roku docházela žena pověřená kontrolou dodržování požárních předpisů a bezpečnosti práce. „Žádné zásadní výtky neměla, jen drobnosti, jako že nám tam chybí vylepené letáčky s bezpečnostními pokyny,“ dodal obžalovaný muž.

Přepouštěl plyn, zaznělo na nahrávce. Případ smrtícího výbuchu v Plané rozplétá soud

Krimi

Při ohledání místa požáru objevili vyšetřovatelé speciální velkokapacitní nádobu, jejímž prostřednictvím je možné plyn přepouštět. Soudní znalec potvrdil, že v době exploze byly její ventily otevřené, což ukazuje na to, že docházelo k nějaké manipulaci.

„Ta nádoba se nepoužívala, byla prázdná,“ reagoval Kovařík. Ten byl v okamžiku exploze v sousední budově. „Ozvala se rána a pak se zvedl obrovský oblak prachu. Běžel jsem ke skladu, hořelo na rampě a plameny byly i na zdi. Viděl jsem, že uvnitř leží tělo. Vzal jsem vědro s vodou a snažil se k němu prohasit cestu. Nešlo to, pak začaly bouchat lahve,“ popsal dramatické okamžiky Kovařík. Sám se pak přidusil kouřem a musel být ošetřen záchranáři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám