16. října 2019 • 11:50

Co ukázal sraz? Nová opora Brabec, faktor Slavia i hazard s ostudou

Autor: jp
Vstoupit do diskuse
0
  • Reprezentační děkovačka po výhře v AngliiReprezentační děkovačka po výhře v AngliiFOTO: Pavel Mazáč/Sport

    „Získali jsme důležité informace,“ řekl trenér Jaroslav Šilhavý, jakmile reprezentační sraz skončil. Nutno říct velmi neslavně, prohrou se Severním Irskem 2:3, byť po monumentální výhře nad Anglií zavládlo v národním týmu skvělé klima. Jenže hazard s pomalu se rýsující osou mužstva dojem trochu zkazil. Sport vybírá ty hlavní informace.

  • Tým může stačit nejlepším

    Je to zdaleka nejpozitivnější zpráva za celý uplynulý týden. Po hrůze v Anglii, bezmoci proti Brazílii nebo dříve marném stíhání belgických hvězd se najednou českému týmu podařilo konečně povalit světová esa. Navíc akčním fotbalem, který lidi bavil. Čili se zjistilo, že zodpovědným a skutečně pracovitým výkonem může smazat manko na top soupeře a zavařit mu.

    4 Skoro přesně před tolika lety porazila česká reprezentace hvězdný výběr. V říjnu 2015 v Nizozemsku završila výhrou 3:2 úspěšnou kvalifikaci o EURO 2016. Nizozemci byli tehdy po MS 2014 úřadujícím třetím týmem světa.

    Zdeněk Ondrášek! A Česko vede 2:1Foto Barbora Reichová/Sport

  • Brabec jako nová opora

    O takhle silný stoperský výkon se národní tým dlouho nemohl opřít. Za posledního středního obránce světového formátu lze považovat Tomáše Ujfalušiho, po něm roky nikdo. Jakub Brabec byl proti Anglii lídrem defenzivy, která vystupovala vysoko na útočné hvězdy Albionu, obírala je o balony a položila základ celému povedenému výkonu.

    Jaroslav Šilhavý si pochvaloval výkony Brabce a spol.: „Celá obranná čtyřka pracovala opravdu skvěle.“

    Nadšený Jakub Brabec. Právě vstřelil gól AngliiFoto Barbora Reichová/Sport

  • Coufal střídá Kadeřábka

    Téma, jak Slavia prorůstá národním týmem, je dobře patrné právě na pozici pravého obránce. Po prohře v Kosovu 1:2, kde ještě nastoupil Pavel Kadeřábek, se pro další duel rozhodl kouč Jaroslav Šilhavý vyměnit beka Hoffenheimu za Vladimíra Coufala, a ten měl i teď proti Anglii kvůli Kadeřábkově nemoci volné pole. Zvládnuto na jedničku – zprava Coufalem, zleva Bořilem.

    Jaroslav Šilhavý si všímá silných stránek slávistických obránců: „Bořil s Coufalem rostou s těžkými zápasy v Lize mistrů a mají vítězný naturel.“

    Vladimír Coufal se zabydluje na pravém kraji reprezentační obranyFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Slavia má ještě větší význam

    Slávistická pouta mezi hráči silně podpořila povedený výkon proti Anglii. Kromě zmíněných Vladimíra Coufala a Jana Bořila se mohl národní tým opřít i o Lukáše Masopusta, který asistoval u rozhodující branky, a taky o Tomáše Součka a Alexe Krále, jenž z Edenu odešel do Ruska teprve před měsícem a půl. Mužstvo díky nim rychleji vstřebává presinkové návyky a přechod do útoku.

    7 Celkem tolik současných hráčů Slavie se objevilo v nominaci. Povoláni byli taky Alex Král a Jaromír Zmrhal, kteří z klubu odešli teprve v posledním přestupním termínu.

    Tomáš Souček ve svém království ve středu hřištěFoto Barbora Reichová/Sport

  • Vztahová politika, hazard s ostudou

    „Zahrají si všichni hráči kádru,“ prohlásil den před přípravou se Severním Irskem Jaroslav Šilhavý. Výsledkem bylo třígólové manko po prvním poločase a bezradný výkon v defenzivě i v ofenzivě. Přitom oceněním pro fotbalistu by měla být už samotná reprezentační pozvánka, na hřiště pak patří především ti nejlepší. Tohle bylo od trenéra Šilhavého až příliš džentlmenské gesto.

    1+2 S takovou bilancí odjíždí ze srazu objevený útočník Zdeněk Ondrášek. Anglii dal gól, proti Severnímu Irsku na dva přihrával.

    Šilhavý: Hrozila devalvace Anglie. Sestavy ale nelituji
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud