Dnes Čtvrtek - zatazeno 11°C
Zítra Pátek - polojasno 16°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Mezi tramvajové koleje budou vysazeny kaktusy, proti plevelům se použije pára
Dosud byly mezi koleje vysazovány trávníky, které ale nejsou odolné proti suchu. Foto: archiv HMP

Mezi tramvajové koleje budou vysazeny kaktusy, proti plevelům se použije pára

Pražský dopravní podnik (DPP) začne odstraňovat plevel mezi tramvajovými kolejemi pomocí horké páry namísto chemických látek. Pára způsobí, že rostlina přestane přijímat vodu a během několika dnů uschne. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě), zástupci DPP a představitelé společnosti Mira expert. Dopravní podnik se zároveň rozhodl vysazovat mezi koleje rozchodníky namísto travnatých pásů, které využíval dosud.

„Inspiroval jsem se v Hradci Králové, kde začali odstraňovat plevel, myslím, minulý rok, právě horkou párou. Na základě toho jsem to inicioval. Chceme také jít tím udržitelným způsobem odstraňování plevele bez glyfosátů," řekl Scheinherr.

Voda, kterou jsou plevelné rostliny zkrápěny, má 98 stupňů Celsia. „Té rostlině stačí už nějakých 60 stupňů, aby docházelo k bílkovinovému šoku a následnému rozpadu buněčných stěn. Takže rostlina po několika dnech usychá. Princip je hodně podobný jako ten chemický, akorát tam žádná chemie není," řekl Miroslav Matyáš z firmy Mira expert.

V případě, že má rostlina větší kořenový bal, tak se její stříkání horkou párou po několika dnech opakuje. Trysky a přesnost zaměření podle Matyáše umožňují, že nejsou zničeny všechny rostliny. „Jde rozdělit, které části vezmete a které ne, takže to není tak, že začnete něco stříkat všude okolo, ale přesně zkrápíte místa, kde se plevele chcete zbavit,“ řekl.

DPP se pak, podle informací ČTK, na tramvajové trati nedaleko stanice metra C Ládví rozhodl zkušebně vysázet rozchodníky či opuncie. Důvodem jsou klimatické změny a velká sucha. Dosud byly mezi koleje dávány trávníky, které ale nejsou tak odolné jako rozchodníky. Navíc na rozdíl od trávníku tento zelený povrch nevyžaduje takovou míru závlahy jako trávník a není nutné jej sekat.


Pražská lítačka letos již podvanácté

Včera v 08:58

V pátek 26. dubna se koná  12. ročník závodu Pražská lítačka. Nově lze jako dopravní prostředek použít trolejbus nebo sdílené kolo. Registrace účastníků je od 15 hodin v Muzeu MHD ve Střešovicích, kde se také nachází cíl.

Začne první etapa opravy Slévačské ulice, potrvá do července

22. dubna 2024 v 07:55

Ve čtvrtek 25. dubna začne TSK Praha s opravou Slévačské ulice. První etapa proběhne v úseku od ulice Cíglerova po ulice Kukelská a Zdobnická. Během ní bude komplexně obnoven povrch komunikace, opraví se kanalizační vpusti, revizní šachty, dojde k úpravě dopravního značení a zařízení a k opravě...

Praha 6: Jak řešit pěší propojení Kladenské a Africké ulice

20. dubna 2024 ve 12:09

Pokud se chcete zapojit do rozhodování, která ze tří uvažovaných variant má šanci na realizaci, přijměte pozvání na veřejné setkání v úterý 23. dubna v 17 hodin u trafačky za domem na adrese Kladenská 12.

Děti rozdají smajlíky a mračouny

20. dubna 2024 v 08:07

Akce Smajlík vrací do ulic Prahy 4. Dopravně preventivní akci pořádá radnice a Policie České republiky. Děti si opět připravily pro řidiče smajlíky a mračouny.

Další články
Nahoru