Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František: Nechme se ohromovat Božími překvapeními

Datum publikace16. 10. 2019, 14.00
TiskTisk

Při dnešní audienci zazněl úryvek z 10. kapitoly Skutků apoštolů, jejímž hlavním protagonistou je Petr. Název katecheze „Bůh nikomu nestraní (Sk 10,34). Petr a vylití Ducha Svatého na pohany“ zve nejen prvního z dvanácti apoštolů, ale i nás, abychom se nechali Bohem překvapovat a nebránili Mu v Jeho kreativitě. 

Foto: Tiskové středisko Svatého stolce

Bůh nás zve k otevřenosti k druhým

„Cesta evangelia světem, jak ji ve Skutcích apoštolů vypráví svatý Lukáš, je doprovázena naprosto úžasnou tvořivostí Boha, který se zjevuje překvapujícím způsobem, řekl papež František na úvod své katecheze a dodal, že cílem je neprosazovat své zájmy před obecnými, ale otevřít se druhým, protože Bůh chce spasit všechny.

Ti, kteří se znovu zrodili z vody a Ducha Svatého jsou povoláni k tomu, vyjít ze sebe a otevřít se druhým, žít blízkost druhým, životní styl společné cesty, která proměňuje každý vzájemný vztah ve zkušenost bratrství.

Petr je povolán ke změně smýšlení

Svědkem tohoto procesu bratrství, který Duch Svatý chce zasadit do dějin, je Petr. Společně s Pavlem je hlavním protagonistou Skutků apoštolů. Petr prožije událost, která znamenala rozhodující obrat v jeho existenci.

Zatímco se modlil, upadl do vytržení mysli a dostal vizi, která byla takovou Božskou provokací“, aby v něm vzbudila změnu smýšlení. Viděl velikou plachtu, která se snášela z nebe a obsahovala různé druhy živočichů. Byla to zvířata, která považoval za nečistá: čtvernožci, plazi i ptáci a slyšel hlas, který ho zval, aby snědl maso těchto zvířat. Ale on, jako dobrý žid, reagoval slovy, že nic nečistého nikdy nejedl, protože tak je to napsáno v Pánově zákoně. Ale hlas se ozval znovu řekl: Co Bůh prohlásil za čisté, nepokládej za nečisté. (srov. Sk 10,10-15)

Pán učí Petra dívat se do srdce člověka 

Pán tak chtěl Petra naučit, aby události a osoby nehodnotil podle kategorií na čisté a nečisté, ale aby šel dál a díval se na osobu a úmysly jejího srdce. To řekl Pán velmi jasně, že to, co člověka znečišťuje, je to, co z něho vychází ven a ne to, co vchází dovnitř.

Po této vizi Bůh pozval Petra do domu cizince jménem Kornélius, který nebyl obřezaný. Byl to setník kohorty nazývané Italica, ale byl zbožný a bohabojný. Konal mnoho dobra, dával almužny a stále se modlil k Bohu.

Petr byl již díky vizi a Božské lekci připravený, aby dělal to, co není židům dovoleno, tj. stýkat se s pohany a navštěvovat je. Bylo to vlastně poprvé, co něco takového udělal, a bratři, kteří tímto Petrovým chováním byli pohoršeni, ho tvrdě napomenuli.

Konat Boží vůli nás činí svobodnými

Ale po tomto setkání s Kornéliem, který spolu se svojí rodinou od Petra přijal křest ve jménu Ježíše Krista, se Petr cítil osvobozený od sebe samého, ve větším spojení s Bohem a ostatními, neboť viděl Boží vůli skrze jednání Ducha Svatého. Může tedy pochopit, že vyvolení Izraele není odměnou za jeho zásluhy, ale znamením zdarma daného povolání, které má zprostředkovat Božské požehnání mezi pohanskými národy.

Nebráníme ostatním setkat se s Bohem?

„Drazí bratři, kníže apoštolů nás učí, že evangelizátor nesmí bránit kreativnímu dílu Boha, který chce, aby všichni lidé došli spásy, ale má být tím, který dopomáhá k setkání srdcí s Pánem,“ zdůraznil Svatý otec a položil následující otázky:

„Jak se chováme k našim bratřím, především těm, kteří nejsou křesťany?

Nejsme těmto lidem zábranou k tomu, aby se setkali s Bohem?

Bráníme jejich setkání s Otcem nebo ho podporujeme?“

„Prosme dnes o milost, abychom se nechali ohromovat Božími překvapeními a nebránili Jeho tvořivosti, ale rozpoznali a podporovali stále nové cesty, kterými Vzkříšený vylévá svého Ducha do světa a přitahuje srdce, aby byl poznán jako Pán všech,“ dodal papež František modlitbu na závěr dnešní katecheze.

(Zdroj: Tiskové středisko Svatého stolce)

Autor článku: Radka Blajdová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou