Ohřívání jídla v mikrovlnce: zničí se všechny živiny?

Komentáře
Ohřívání jídla v mikrovlnce: zničí se všechny živiny?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Máte doma mikrovlnku? Vsadím se, že to byl jeden z prvních spotřebičů, které jste si při vybavování domácnosti pořizovali. A proč? Je celkem energeticky nenáročná a jídlo v ní připravíme nebo ohřejeme během pár minut.

Pokud "krabičkujete", připravujete si jídlo dopředu a raději než meníčko si dopřejete pečlivě připravené jídlo z krabičky, jistě kouzlo této trouby oceňujete dennodenně při ohřívání. Už jste někdy přemýšleli, jestli není zdraví škodlivé, když si jídlo ohříváte v mikrovlnce? 

Co se v dnešním článku dozvíme? 

  • Jakým způsobem mikrovlnná trouba vlastně dokáže ohřát jídlo
  • Zda mikrovlny ničí mikro a makroživiny
  • Jestli je používání plastových krabiček pro ohřívání v mikrovlnkách bezpečné
  • Na co si při používání mikrovlnné trouby dát pozor

Co všechno byste měli vědět o mikrovlnách a jejich důsledcích

1. Ohřívání a úprava jídla v mikrovlnce. Jak to vlastně funguje?

Sílu mikrovln využíváme a opěvujeme dennodenně. Třeba když nás jako blesk z čistého nebe zasáhne neodolatelná chuť na sladké – během 2 minut s úsměvem vyklepáváme z hrníčku sladký mugcake

A víte vůbec, co stojí za tímto zázrakem?

  1. Mikrovlny působí specificky na molekuly vody, které se v potravinách nacházejí. Vlivem mikrovln se molekuly vody rozkmitají jako boky brazilské tanečnice samby. 
  2. A co zvýšený pohyb způsobí? Stoupání teploty.
  3. A platí, čím větší poměr vody se v pokrmu nachází, tím rychleji se nám jídlo ohřeje. Takovou řidší rýžovou kaši ohřejete rychleji než kuřecí maso s rýží.   

2.  Mikrovlny jako likvidátoři živin. Mýtus, nebo fakt?

Každá tepelná úprava potravin způsobí větší či menší ztrátu živin. I ta brokolice, kterou si připravujete v parním hrnci, nezvládne tento proces "bez ztráty kytičky", ale stále si zachová více živin, než když ji vyvaříte v litrech vody.  

Za úbytkem drahocenných živin nestojí pouze množství tekutiny, v níž jídlo připravujeme, ale také doba a teplota při vaření. Čím déle pokrm vaříte, tím více živin ztrácíte, a to stejné platí pro teplotu – vyšší teplota = vyšší ztráty. Ale nebojte, nemusíte ihned přecházet na raw dietu.

Z některých potravin získáme větší nutriční hodnotu po tepelné úpravě...

Jsou potraviny jako třeba rajčata nebo mrkev, které díky tepelnému zpracování svou nutriční hodnotu dokonce zvyšují. A to z toho důvodu, že tepelná úprava zlepší dostupnost karotenidů (antioxidantů, které najdeme v rajčatech a mrkvi) pro náš organismus. Vaření také obecně zlepšuje stravitelnost většiny potravin. 

Vzhledem k tomu, že v mikrovlnkách jídlo vaříme po dobu několika minut při relativně nízké teplotě, není třeba se vysokých ztrát živin obávat.

Ohřívání jídla v mikrovlnce: zničí se všechny živiny?

obrázek z tasteofhome.com

3. Zničí mikrovlnka naše drahocenné proteiny?

Každodenně ohříváme maso v mikrovlnce nebo si v ní připravujeme vločky se syrovátkovým proteinem. Nemůžeme touto úpravou přijít o bílkoviny, bez kterých by naše svaly strádaly? 

Stejně jako u mikroživin může tepelná úprava v mikrovlnce ovlivnit výsledné nutriční složení pokrmu, ale oproti konvenčním metodám vaření nebyl vědecky dokázaný významný rozdíl. Obecně se po nás bílkoviny díky vaření stávají stravitelnější.

Nejcitlivější mikroživiny, které najdeme zejména v ovoci a zelenině, jsou vitaminy ve vodě rozpustné (C, skupina B…). Pokud je vaříte v litrech vody, zachovají se, jako když hodíte šumák do sklenice vody. Bohužel tu vodu, kterou na vaření zeleniny používáme stejně jako šumák, nevypijem. Takže doporučuji při vaření zeleniny používat co nejmenší množství vody nebo napsat Ježíškovi o parní hrnec. 

Který způsob vaření je nejšetrnější?

Ve studii z roku 2009, kde Jiménez – Monreal et al. zkoumali vliv metody tepelné úpravy na 20 druhů zeleniny a jejich antioxidační aktivitu, vyšlo vaření v mikrovlnce společně s elektrickým grilem s nejmenšími ztrátami. Naopak největší ztráty antioxidantů byly zaznamenány při vaření v tlakovém hrnci a běžném vaření. 

Z těchto tvrzení si můžeme odvodit, že vyšší ztráty antioxidantů může způsobit použití většího množství vody, jako máme při vaření v klasickém nebo tlakovém hrnci, a naopak krátké úpravy bez přidané vody jsou pro obsah drahocenných látek výhodné.

Ohřívání jídla v mikrovlnce: zničí se všechny živiny?
obrázek z health.com

4. Ohříváte si jídlo v plastové krabičce? Pak byste si měli dát pozor na toxické látky!

Není plast jako plast. V případě, že je ta vaše plastová krabička, ve které si nosíte jídlo s sebou, označena jako vhodná do mikrovlnky, netřeba se obávat. 

Na spodní části krabičky hledejte malý piktogram ve tvaru mikrovlnné trouby. V opačném případě, kdy to označení chybí, rozhodně doporučuji raději jídlo před ohříváním přemístit na nějaké vhodné nádobí. 

Volte správné plasty, které jsou pro použití v mikrovlnce bezpečné

Velké pozdvižení vyvolalo tvrzení, že používáním plastů pro přípravu nebo ohřívání pokrmů v mikrovlnce nám může způsobit rakovinu nebo poškodit naše hormonální zdraví. Můžou za to látky obsažené v plastu, a to bisfenol A (BPA) a ftaláty – ty se mohou uvolnit do jídla, a tím ohrozit naše zdraví. 

Z toho důvodu se doporučuje pro skladování i ohřívání potravin volit plasty bez obsahu BPA a ftalátů. Riziko vystavení se těmto látkám snížíme např. omezením používání jednorázových plastů. Aby plastová krabička získala označení "microwave safe" musí projít zátěžovým testem, při kterém se zjišťuje její bezpečnost při zahřívání. 

Stejně jako v případě jiných typů technologických úprav pokrmů se vám při použití mikrovlnky může stát  zranění, jako je třeba popálení při vyjímání přehřátého talíře s jídlem. Po něčem takovém jistě nikdo z nás netouží, tak bychom neměli zapomínat, že ne každý talířek nebo mistička se do mikrovlnné trouby hodí. 

Jaké nádobí patří mezi nevhodné k použití v mikrovlnce? 

  1. porcelánové nádobí nebo sklo zdobené dekorem s obsahem kovů (např. zlato, stříbro)
  2. tenké sklo – hrozí prasknutí
  3. neglazované keramické nádobí
  4. kovové nebo dřevěné nádobí 
Ohřívání jídla v mikrovlnce: zničí se všechny živiny?

5. Můžu dát syrové vejce nebo zmražené potraviny do mikrovlnky? A na co dalšího bychom si měli dát pozor? 

  1. Jídlo do mikrovlnné trouby vkládejte jen na nádobí, které je označeno jako vhodné do mikrovlnky (viz. výše).
  2. Předpřipravená kupovaná jídla určená do mikrovlnky mohou být v plastovém boxu – ten je ale vhodný jen pro jednorázový ohřev v mikrovlnce.
  3. Dejte si pozor na starší, poškrábané nebo jinak poškozené plastové boxy – ty mohou být i přes označení vhodné do mikrovlnky nebezpečné.
  4. Víko z krabičky před ohřívání nechte pootevřené nebo odstraňte
  5. Správně fungující mikrovlnná trouba by se neměla zapnout, pokud nemá zavřené dvířka.
  6. A pokud si chcete připravit vejce "natvrdo" v mikrovlnce, tak buďte velmi opatrní – kvůli vysokému obsahu vody vám vajíčko může bouchnout. Takže spíše doporučuji vejce uvařit běžným způsobem. 
  7. Máte doma zmraženou pizzu a velký hlad vám nedovolí počkat, až se rozehřeje trouba? Můžete použít mikrovlnku. Ale jen v případě, že ta vaše má funkci na rozmrazování potravin, jelikož při běžném nastavení se vám budou ohřívat jen okrajové části pizzy, které jsou už "povolené". Kapalina v pevném skupenství (led) dokáže mikrovlnám více odolávat než v její tekuté podobě.

[Instagram]

Co si z toho vzít? 

Při správném používání je riziko ohrožení zdraví mikrovlnnou troubou naprosto minimální a nachází se spíše v oblasti pouhé teorie než skutečnosti. Ani v případě negativního působení na obsah živin v našich vymazlených pokrmech nemusíme mít obavy, změny jsou velmi malé, takže nemá smysl se jimi zabývat. 

Mikrovlny dokážou jídlo zahřát nebo připravit za krátkou dobu, a to je velká výhoda nejen při časové vytíženosti, ale také pro zachování živin. Tím vás ale určitě nepodněcuji k vyhození sporáku. Každá tepelná úprava má své plusy a mínusy. 

Pestrost bychom měli mít nejen v jídelníčku, ale také v kuchyňských technologických úpravách s převahou těch, které se k potravinám chovají šetrně, zachovávají jejich nutriční hodnotu a nevedou ke vzniku škodlivých látek. Zejména v letních měsících bychom se měli více zaměřit na čerstvé potraviny a častěji zařazovat zeleninové saláty a čerstvé ovoce

Pravda o pečivu: Záleží, jaké pečivo jíte při hubnutí?
Pravda o pečivu: Záleží, jaké pečivo jíte při hubnutí?
Pečivo je strašákem moderní doby, může za to, že se nám nedaří hubnout nebo dokonce tloustneme? Poznejte pravdu a naučte se vybrat opravdu kvalitní pečivo.
Pravda o Coca-Cole! Výživová tragédie, nebo účinný lék?
Pravda o Coca-Cole! Výživová tragédie, nebo účinný lék?
Coca-Cola je sice ve fitness světě pořádný postrach, ale co dělat, když na jednu máme občas chuť? Jak ji pak zakomponovat do dne tak, aby vlastně nebyla problémem? Koukněme na colu objektivním okem vědy.
Celerová šťáva a její účinky: Jak je to s tím hubnutím?
Celerová šťáva a její účinky: Jak je to s tím hubnutím?
Podle zběžného průzkumu ve vodách Internetu by se zdálo, že celerová šťáva umí zázraky. Opravdu nám pomůže zhubnout, detoxikovat se, nebo je to jeden velký nesmysl?
Pravda o mléku! Jsou mléčné výrobky opravdu škodlivé?
Pravda o mléku! Jsou mléčné výrobky opravdu škodlivé?
Součástí lidské výživy je celá řada kontroverzních potravin, které mají jak své zastánce, tak zaryté odpůrce. Tito odpůrci takovou potravinu často bez diskuse šmahem odsoudí a mluví o ní jako o nezdravé, ba dokonce škodlivé. Jak je na tom mléko i s celou řadou mléčných výrobků?
Zničím bílkoviny v proteinu, když s ním peču a vařím?
Zničím bílkoviny v proteinu, když s ním peču a vařím?
Spousta fitness receptů používá protein do vaření a pečení zdravějších dortíků jako náhražku sladidla a samozřejmě pro vyšší výsledný obsah bílkovin v produktu. Jak je to s mýty kolem tepelné úpravy proteinu?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Už jste někdy jedli duhu? Možná je nejvyšší čas to vyzkoušet. Šest různých barev ovoce a zeleniny vám může pomoci předejít nádorovým onemocněním nebo posílit imunitu. Dozvíte se také, že tepelná úprava rajčat rozhodně není tabu.
Toxická látka bisfenol A proniká do těla i z účtenek z nákupů
Toxická látka bisfenol A proniká do těla i z účtenek z nákupů
Bisfenol A neboli (BPA) A je chemická sloučenina, která je důležitá pro výrobu mechanicky odolných a průhledných plastů. Denně se s ním setkáváme v podobě plastových lahví, plechovek, kuchyňských potřeb, nábytku, CD a DVD nosičů nebo třeba téměř pokaždé, když si vezmeme účtenku od svého nákupu.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?