Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolíci, protestanti a židé společně varují před zneužitím legislativní moci státu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red / 16. října 2019 15:28
Katolíci, protestanti a židé společně varují před zneužitím legislativní moci státu

Ilustrační foto: Dominik Duka a Daniel Ženatý
Autor: Člověk a víra / Martina Řehořová

Praha - Za velmi nebezpečné označilo ve společném prohlášení několik církevních subjektů možné zneužití legislativní moci státu proti jinému subjektu. Tím se podle Ekumenické rady církví, České biskupské konference a Federace židovských obcí stal pokus vlády dodatečně zavést daň na finanční náhrady vyplácené církvím v rámci majetkového vyrovnání. Ústavní soud ve středu změnu zákona, která daň zaváděla, zrušil.

Potvrdil, že zdanění bylo způsobem, jakým měla být dodatečně snížena dohodnutá a smluvně zakotvená výše náhrad. Finanční náhrady se vyplácejí na základě smluv, které každá z církví a náboženských společností se státem uzavřela.

"Takové zneužití legislativní moci státu proti jinému subjektu považujeme za velmi nebezpečné a do budoucna varujeme před podobnými populistickými pokusy, byť by se třeba netýkaly církví," uvedly zmíněné subjekty ve společném prohlášení zaslaném ČTK. "Vyjadřujeme vděčnost všem, kteří v této kauze stáli na straně právního řádu, zejména senátorům a poslancům, kteří podali podnět k Ústavnímu soudu," uvedli zástupci tří církevních společenství.

Ekumenická rada církví sdružuje především nekatolické církve, ale spolupracuje i s římskokatolickou církví a Federací židovských obcí. Ekumenické organizace mají v tuzemsku více než stoletou tradici, zpočátku vznikaly s cílem prosazovat zájmy protestantů proti většinové katolické církvi. Dnes se snaží prosazovat společné hodnoty jako jednota křesťanů, náboženské svobody, cyrilometodějské a reformační tradice, tolerance a vzájemné úcty.

 

Společné prohlášení ČBK, ERC a FŽO

Ekumenická rada církví, Česká biskupská konference a Federace židovských obcí vítají rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil změnu zákona, která měla zavést „zdanění“ církevních náhrad vyplácených církvím a náboženským společnostem v souvislosti s majetkovým vypořádáním.

Ústavní soud potvrdil, že údajné „zdanění“ bylo ve skutečnosti zakrytým způsobem, jakým měla být dodatečně snížena dohodnutá a smluvně zakotvená výše náhrad. Takové zneužití legislativní moci státu proti jinému subjektu považujeme za velmi nebezpečné a do budoucna varujeme před podobnými populistickými pokusy, byť by se třeba netýkaly církví.

Vyjadřujeme vděčnost všem, kteří v této kauze stáli na straně právního řádu, zejména senátorům a poslancům, kteří podali podnět k Ústavnímu soudu. 


 
Praha, 16. října 2019
 
Kardinál Dominik Duka, předseda České biskupské konference

Daniel Ženatý, předseda Ekumenické rady církví

Petr Papoušek, předseda Federace židovských obcí

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)