Konference k výročí Staškova kázání  se věnovala pojmu národ

Konference k výročí Staškova kázání  se věnovala pojmu národ
16. října 2019 Události Autor: Jana Kuklová

V Plzni se dnes uskutečnila konference s názvem Národní identita ve sjednocené Evropě. 

U příležitosti 80. výročí vlasteneckého kázání monsignora Bohumila Staška na svatém Vavřinečku u Domažlic tuto konferenci uspořádalo plzeňské biskupství a Západočeská univerzita. Svůj příspěvek přednesl například kněz Tomáš Halík, Stanislav Balík z brněnské Masarykovy univerzity nebo senátor Pavel Fišer. 

Kromě samotného kázání Bohumila Staška se přednášející věnovali především vnímání pojmu národ v 21. století. Když jsme konferenci připravovali, řekli jsme si, že by bylo dobré se podívat, jakou naději nám dává národ v dnešní době, kdy žijeme v jiných podmínkách, než jaké byly v roce 1939. Proto se na národ a spojení národa s křesťanstvím ale i s protikřesťanstvím díváme z dnešního pohledu,” objasňuje motivace k zorganizování konference plzeňský biskup Tomáš Holub.

Tomáš Holub také Proglasu přiblížil, jaké otázky vyvolala diskuze doprovázející jednotlivé příspěvky: V diskuzi jsme řešili to, že Staškova forma podpory národa nezahrnovala možnost negativně se nevymezovat vůči jiným národům. Dnes v Evropě stojíme před tématem, aby národní identita, která je velmi důležitá, zároveň neznamenala negativní vymezení se proti ostatním. Nacionalistické tendence, které dnes existují, právě opět pracují s národní identitou jako s něčím, co se negativně vymezí. Tím se otevírá možnost pro nenávist a vlivy, které brání spolupráci na evropské úrovni.”

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony