„Lata mohla být slavná, ale komunisti jí vzali majetek a zbavili se jí,“ naznačuje příběh sportovkyně Brandisové Kubíčková.

Dílo čtyř Brňaček a pěti Slovenek se zaměřuje na příběhy padesáti žen, jejichž hlas si zaslouží být slyšen. „Jsou to ženy z různých odborů z historie i současnosti. Ne vždy je za jejich úspěchy čekala sláva a pochopení,“ vysvětluje autorka několika příběhů.

Kapky na kameni
-vydání knihy: ve čtvrtek
-jazyk: slovensky i česky
-autorky z Brna: Klára Kubíčková, Lucie Jarkovská, Hana Krutílková a Kamila Musilová
-autorky ze Slovenska: Gabriela Futová, Monika Kompaniková, Zuzana Štelbaská, Monika Kapráliková a Veronika Šikulová.

Podle ní se příběhy zaměřují na ženy a dívky, které to v životě nevzdaly a prošlapaly tím cestu dalším ženám. „Potkaly je v životě překážky dané často tím, že byly ženy. Ony si ale zarputile šly za svým snem,“ dodává Kubíčková.

Dílo, které se začalo rýsovat po vydání americké knížky Pohádky na dobrou noc pro malé rebelky, se snažily autorky napsat tak, aby bylo lehce čitelné i pro děti. „Ono je to primárně určeno pro rodiče s dětmi. Chceme aby si děti na základě přečtení řekly, že můžou být čímkoliv,“ upřesňuje Kubíčková.

Ilustrační foto.
Na D52 se převrátil kamion. Řidiče vyprostili hasiči, na místě se tvoří kolona

Knížka, která ve čtvrtek vychází ve slovenském i českém jazyku má podle autorek bourat stereotypy a inspirovat k odvaze kráčet za svým snem.

BARBORA NEŠPOROVÁ