Dokončení přestavby někdejší školky na domov pro seniory v Mohelnici brzdí spory radnice a stavební firmy

16. říjen 2019

Soudní dohru možná bude mít přestavba budovy bývalé mateřské školy na domov pro seniory v Mohelnici. Přestože rekonstrukce za více než dvacet milionů korun je už téměř hotová, otevření zařízení pro dvě desítky klientů brání spory mezi stavební firmou a radnicí. Obě strany se vzájemně obviňují z pochybení a odstoupily od smlouvy.  

Ředitel domova pro seniory Karel Junek stojí před prosklenými dveřmi, které propojují stávající zařízení s chodbou do vedlejší zrekonstruované budovy. Dále už se ale nedostane, protože stavební firma ji zapečetila. „Jsme rukojmí firmy, která stavbu nedokončila,“ říká Karel Junek.

Stavební firma totiž kvůli sporům s mohelnickou radnicí minulý týden veškeré práce přerušila. Ještě v létě přitom vedení domova počítalo s tím, že nová budova začne fungovat během září. Na její otevření čeká bezmála dvacítka seniorů a také nově přijatí zaměstnanci.

Rekonstrukce budovy v Lidické ulici začala loni v létě. Vedení Mohelnice od té doby třikrát schválilo prodloužení termínu dokončení stavby. Poslední žádost, ve které stavební firma navrhovala termín dokončení vnitřních prostor k 31. říjnu, už ale radní zamítli a odhlasovali odstoupení od smlouvy.

„Zhotovitel měl rok a čtvrt na to, aby stavbu dokončil a předal. Musíme ty věci zdokumentovat a chystáme se prokázat, že jsme nepochybili a že jsme jednali v zájmu města,“ říká nezávislý starosta Mohelnice Pavel Kuba a dodává, že vedení města trvá i na zhruba pětimilionové pokutě, kterou zhotoviteli udělilo za změnu subdodavatele. S tím vedení stavební firmy nesouhlasí a podle svého generálního ředitele Marka Cíchy je připravené bránit se i soudně.

„V tuhle chvíli se připravují podklady pro soud. My předložíme soudu pádné důkazy, že se město mýlí,“ potvrdil Cícha a zároveň odmítá, že by firma při rekonstrukci domova pro seniory jakkoli pochybila. Za průtahy podle něj může hlavně chybná projektová dokumentace. „Naše firma provedla spoustu víceprací nad rámec smlouvy z důvodu, že projektová dokumentace předaná městem obsahovala chyby, které byly zjištěny během realizace a s tím je spojeno i prodloužení termínu,“ dodává Cícha.

Jak dlouho potrvá, než bude moct nová budova domova pro seniory otevřít, není kvůli sporu mezi firmou a radnicí jasné. Vedení města ale doufá, že k tomu dojde v nejbližších týdnech.

Spustit audio