Czech Press Photo: Fotograf E15 Michael Tomeš má nominaci v kategorii Portrét

O vítězství v kategorii Portrét se bude ucházet i fotograf deníku E15 Michael Tomeš se snímkem vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové

O vítězství v kategorii Portrét se bude ucházet i fotograf deníku E15 Michael Tomeš se snímkem vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové Zdroj: Michael Tomeš

Série snímků pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, z níž pochází o portrét nominovaný na cenu Czech Press Photo
Matej Kalina, News and Media Holding – Do očí vraha. Rekonstrukce vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Na snímku v obklíčení je Miroslav Marček, který se k vraždě přiznal. Rekonstrukci předcházela přísná bezpečnostní opatření a snímek byl pořízen z velké vzdálenosti.
Lukáš Bíba, Economia – Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi. Okolo 250 000 lidí protestovalo proti premiérovi Andreji Babišovi na největší politické demonstraci od pádu komunismu v roce 1989, Letenská pláň, Praha, 23. 6. 2019. Protestující požadovali odstoupení premiéra Babiše  po zprávách, že nelegálně profitoval z fondů EU.
Matej Kalina, News and Media Holding – Na cestě do paláce. Příběh první slovenské prezidentky Zuzany Čaputové na cestě do prezidentského paláce.
Canon Junior Award pro mladého autora získal Sebastian Vošvrda se snímkem z kolektivního vystoupení založené na lidském hlasu.
40
Fotogalerie

Porota vybrala nominace pro 25. ročník soutěže Czech Press Photo. O vítězství v kategorii Portrét se bude ucházet i fotograf deníku E15 Michael Tomeš se snímkem vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové.

Devět odborníků vybíralo z téměř čtyř tisíc přihlášených fotografií od 270 českých a slovenských autorů. „Zpravodajským kategoriím ve dvacátém pátém ročníku Czech Press Photo dominovala zejména domácí témata z české a slovenské politické scény,“ uvedl předseda poroty Petr Josek.

Fotografie Michaela Tomeše nazvaná Žena v černém vznikla během rozhovoru s Lenkou Bradáčovou v lednu letošního roku. „Bez emocí, v černé jako symbolu tajemna či smutku, zároveň v barvě pomáhající neztratit se v neklidném světě. I tak může působit Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně,“ okomentoval autor.

Výsledky soutěže budou vyhlášeny na pražské Staroměstské radnici 22. listopadu, následně se otevře výstava vítězných snímků.

Svého držitele již zná cena Grant Prahy. Vítězným souborem je série snímků Pražské panoptikum od Jana Rasche, která se zabývá proměnami centra hlavního města. O výherci rozhodl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Prohlédněte si nominované snímky ve všech kategoriích: