Pražští strážníci zpřísnili dohled v modrých zónách, odtáhnou víc aut

  18:46
Stání v placených modrých zónách v Praze bude na tři měsíce pod větším drobnohledem strážníků. Podle nich řidiči zóny nerespektují a parkují v nich bez placení. Napravit by je měl zvýšený počet odtahových hlídek, které město nasadilo od úterý.

Podle šéfa městské policie Eduarda Šustra je motivem myšlenka, že vyšší počet odtahů povede k lepšímu respektování zón ze strany řidičů.

Strážníci zvyšují dohled nad modrými zónami na žádost vedení magistrátu, konkrétně náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě), podle kterého pokuta za neoprávněné parkování v zóně nic nevyřeší.

„Když dnes v pražské modré zóně stojí vozidlo bez oprávnění, dostane sice jeho řidič obsílkou pokutu, ale tím celá věc hasne. Místním rezidentům, kteří kvůli němu v tu chvíli nemají kde zaparkovat, se tím nijak nepomůže,“ řekl Scheinherr.

Intenzivnější odtahy vozidel v zónách placeného stání začaly platit od 15. října pro Prahu 1, 2, 3 a 7. Nově se hlídky zaměří na oblasti v městských částech 4, 5, 6 a 8, kde parkování v zónách dosud kontrolovalo auto s kamerami.

Hned první den strážníci odtáhli z placeného stání 47 aut, která neměla zaplaceno. Přitom v pondělí, o den dříve, bylo odtažených aut jen devět.

Náměstek po městské policie původně požadoval nasazení šestnácti odtahových vozů se stejným počtem hlídek. Policisté ale zatím přistoupili ke zkušebnímu nasazení devíti odtahových vozů a hlídek. 

Každá ze zmíněných městských částí s modrými zónami tak bude mít k dispozici své vlastní odtahové vozidlo. V tomto režimu budou strážníci odtahovat do 15. ledna 2020. 

Nové zóny placeného stání začaly platit od roku 2016 v Praze 5 a 6. Místo strážníků začalo kontrolovat řidiče vozidlo s šesti kamerami na střeše, které provozuje firma Eltodo pro městskou Technickou správu komunikací (TSK). Strážníkům se tak měly uvolnit kapacity.

VIDEO: Prknem, listím i žvýkačkou. Řidiči si překrývají SPZ, aby se vyhnuli pokutám za parkování:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autor: