Světový biking opouští další velká ikona: Florian Vogel

V sedmatřiceti letech, necelý rok před OH 2020, se Florian Vogel rozhodl opustit profesionální scénu MTB...

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený, Jaroslav Svoboda, Jan Němec
Světový biking opouští další velká ikona: Florian Vogel


Tisková zpráva švýcarského cyklistického svazu - Swiss Cycling - včera večer oznámila, že se s profesionální kariérou rozhodl rozloučit Florian Vogel. Sedmatřicetiletý vicemistr Evropy z Brna má za sebou více než 20 let ve světovém mountainbikingu, na krku se mu houpe velké množství medailí z evropských i světových šampionátů a pohárů. Dvakrát reprezentoval svou vlast na olympijských hrách.

Kromě dvou titulů mistra Evropy (2008 St. Wendel a 2017 Darfo Boario Therme) nemá ovšem žádný velký triumf, dvakrát se stal mistrem světa ve štafetách, v roce 2008 skončil na MS ve Val di Sole druhý za svým krajanem Christophem Sauserem. Úctyhodný je počet 21 mistrovství světa, kterých se bez jediného vynechání účastnil! A zmínit musíme i vítězství na Pražských schodech 2016 :-)


Největší úspěch letošní sezony: 2. místo na ME v Brně, kde nestačil jen na fenomenálního Mathieu van der Poela


Florian Vogel na Pražských schodech 2016


Rok 2008 a MS Val di Sole, Flo slaví druhé místo za Susim

 

Svou kariéru Florian ukončil v dresu týmu KMC Ekoi Orbea, kam nastoupil před rokem. Francouzský tým ale možná trochu překvapivě už před několika týdny oznámil konec spolupráce. To prý ale nevedlo k jeho finálnímu rozhodnutí skočit se závoděním. "Flo", jak mu mnozí přezdívali, i letos dokázal, že v sedmatřiceti letech může stále držet krok s absolutní špičkou, vždyť hned na úvodním závodě SP v Albstadtu dojel pátý a v Brně na ME druhý! Přesto nevidí svou účast na OH 2020 příliš růžově, v konkurenci, která ve Švýcarsku panuje, se ani není čemu divit. 

Vogel si s myšlenkou konce kariéry pohrával už před rokem, to už totiž navázal spolupráci jako trenér v regionální základně MTB v městě Zug na břehu stejnojmenného jezera nedaleko svého bydliště Aarau.  "V posledních měsících registruji, že moje práce trenéra mi přináší daleko větší uspokojení, než je má role sportovce. Výsledky mých svěřenců pro mě začaly být důležitější, než moje vlastní, takže jsem si uvědomil, že nyní je ten správný čas na radikální změnu,“ uvedl Florian v rozhovoru pro server Acrossthecountry.net


Vždy byl Flo tak trochu ve stínu.... 2010 a první Cape Epic společně se svým dlouholetým parťákem Nino Schurterem...

 

Florian Vogel působil téměř 15 let v nejužší světové špičce, svou kariéru svázal zejména s koly Scott a týmem Thomase Frischknechta. Ten ale na konci sezony 2014 po dlouhých 13 letech opustil a zamířil pod křídla německé stáje Focus XC. V jejím dresu vicemistr světa z roku 2008 zažil po několika nevýrazných letech nebývalý comeback do užší světové špičky. Svou poslední sezonu projezdil na španělských kolech Orbea. 

 

Naše poslední bližší setkání s Florianem proběhlo letos v Albstadtu, kde jsme fotili jeho závodní speciál Orbea Alma v týmových barvách.

 

"Flo, díky za vstřícnost vůči nám novinářům, profesionalitu a vytrvalost rvát se o nejvyšší příčky. Ať se i nadále daří ve tvé nadcházející profesionální kariéře a těšíme se, že se brzy setkáme s dalšími bikery, kteří vzejdou z tvé školy, obohaceni o tvé dlouholeté zkušeností... MTBS crew."

 

Přečteno - 6222x Tagy: florian vogel brno albstadt orbea
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Orbea Occam LT M30
    Fotogalerie: Orbea Occam LT M30
  2. Testy - RecenzeTEST: Orbea Occam LT M30
    TEST: Orbea Occam LT M30
  3. Tech newsOrbea představila evoluci trailbiku Laufey
    Orbea představila evoluci trailbiku Laufey
  4. Týmy a klubyRadikální změna v týmu Orbea Factory, lídry jsou Tauber a de Froidmont
    Radikální změna v týmu Orbea Factory, lídry jsou Tauber a de Froidmont
  5. Tech newsOrbea odlehčila na 2023 svůj Rise
    Orbea odlehčila na 2023 svůj Rise
  6. Tech newsOrbea uvádí nový odlehčený ebike Wild M
    Orbea uvádí nový odlehčený ebike Wild M

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744