Vstupenky online

Směr Ostrava! Podaří se Valachům uspět na porubském ledě?

Jan Tajzler • 16.10.2019

Po čtyřech dnech pauzy čeká na vsetínské hokejisty další utkání Chance ligy. Valaši se netradičně ve čtvrtek vydají na led ostravské Poruby, kde budou chtít po vzoru Litoměřic uspět a stát se druhým celkem v sezoně, který si z Ostravy odveze body. Poruba sice poslední dvě utkání prohrála, ale během čtyř dnů měli určitě svěřenci trenéra Holáně plno času, aby se vzpamatovali. Kdo se bude před víkendem radovat z vítězství? Odpověď dostaneme ve čtvrtek, utkání mezi Porubou a Vsetín startuje v RT Torax aréně od 18:00.

Vsetín s Porubou se s výjimkou jediné sezony střetávají pravidelně od roku 2010. Naposledy se tak stalo v rámci letní přípravy na Lapači. Generálku na ligový start tehdy zvládl lépe domácí Vsetín, když Ostravany udolal 3:2 v prodloužení. V rámci prvoligových bojů má Vsetín s Ostravany kladnou bilanci, ovládl všechny čtyři vzájemné duely z loňské sezony. Poruba ovšem už není nováček a touží po úspěchu, jak na to bude reagovat rovněž ambiciózní Vsetín?

Poruba: Oslnivý start kalí vysoké porážky v posledních zápasech

Již před startem soutěžního ročníku bylo jasné, že se v Porubě formuje mimořádně kvalitní tým. S Ostravany zahájil sezonu také úřadující mistr extraligy Vladimír Svačina a do víkendového kola byl plnohodnotným hráčem Poruby. Nyní však obdržel laso z brněnské Komety, neznamená to však, že by na mateřský klub zanevřel, Porubě se bude snažit vypomoci v rámci střídavých startů. Není divu, že si Porubští chtějí Svačinu udržet alespoň formou střídavých startů, vždyť během 13 zápasů zaznamenal 18 kanadských bodů za 4 branky a 14 asistencí. Management Poruby momentálně jedná také s Romanem Szturcem, jenž se nedohodl na pokračování angažmá v extraligovém Zlíně.

Ostravané prožili vydařený vstup do sezony a až do 8. kola sbírali tříbodová vítězství. Prvním přemožitelem Poruby se stala pražská Slavia, která v Edenu uštědřila Holáňovým svěřencům porážku 6:2. Když už Poruba klopýtla, bylo něco špatně a nyní je to čerstvá zkušenost Ostravanů, neboť poslední dva duely výsledkově vůbec nezvládli. Nejprve zpackali utkání v Chomutově, kde dostali výprask 3:8. O první domácí porážku se na půdě RT Torax arény postaral celek Litoměřic, svazáci dokonce nepovolili domácím ani jednu branku a odvezli si všechny body za jednoznačné vítězství 6:0. Nyní je otázkou, jak se Poruba dokáže vzpamatovat do duelu proti Valachům.

Porubský tým však zdaleka není pouze o Svačinovi. Dle očekávání se výborně prezentuje havířovská posila Tomáš Greš, jenž je aktuálně s počtem šesti branek nejlepším střelcem červenobílých. V produktivitě pak Svačinovi na záda dýchá Marek Sikora (4+8). Daří se také Janu Káňovi či zkušenému Petru Kankovi, oba borci čítají na svém kontě 10 kanadských bodů.

V rámci defenzivní činnosti se Porubě vyplácí další posila Patrik Husák, ten je pouze o dva body za Svačinou, když zaznamenal 4 branky a 16 asistencí, ba co víc umí si zodpovědně také plnit defenzivní úkoly, plusových 8 bodů budiž jasným důkazem. Pro vsetínské fanoušky může být zajímavostí, že v porubské obraně působí dva bývali hráči z Lapače, jedná se o Filipa Dundáčka a Dominika Rudla. Brankoviště Poruby pak střežil ve 13 zápasech Frederik Foltán, do Poruby přišel ze slovenské Nity, kde dělal dvojku, nyní si však v roli jedničky počíná slibně, statistiky mu trochu zkazily poslední dva debakly Poruby, ale i tak drží úspěšnost zákroků nad 91% a průměr inkasovaných branek je na úrovni 2,85. Foltánovi kryje záda další vsetínský známý Hynek Kůdela.

Začne Vsetín po oslavách stoupat tabulkou?

Po dvou porážkách v řadě se Vsetínští dokázali vrátit na vítěznou vlnu. Proti Chomutovu slavili 80. výročí založení klubu a fanouškům připravili radost v podobě tříbodového vítězství 5:2. Valaši by si zcela jistě přáli, aby právě tento úspěch byl odrazovým můstkem k vzestupu v tabulce, kde Vsetín zatím uzavírá elitní osmičku se ziskem 22 bodů. Ovšem ztráta na 3. Porubu není vůbec propastná, činí zatím pouhých sedm bodů a svěřenci trenérů Dopity a Jenáčka ji ve čtvrtek chtějí ztenčit na rozdíl čtyřbodový.

Proti Chomutovu se utkání mimořádně vyvedlo Vlastimilu Dostálkovi, ten po svém zranění odehrál první domácí utkání a vysloužil si aplaus vděčných fanoušků. Dostálek nejprve vybojoval trestné střílení, ve kterém otevřel brankový účet zápasu. Následně byl u vítězné trefy na 3:2 a vsetínské vítězství poté pojistil i trefou do prázdné branky. „Hlavní je, že máme tři body a od toho se můžeme odrazit. Ve čtvrtek jedeme do Poruby a chceme tam urvat další body, ideálně všechny tři. To nás nyní zajímá. Hattrick proti Chomutovu je třešnička na dortu, ale předvedli jsme týmový výkon v čele se skvělým Davidem Gábou v bráně. Děkuji celému týmu, že jsme to zvládli,“ hlásil spokojený autor hattricku.

Vsetín si v Porubě bude muset dávat pozor na vyloučení. Ostravané jsou s úspěšností 25% nejefektivnějším týmem v soutěži, co se týče využívání přesilových her. K vítězství v Porubě určitě také povede snaha o efektivnější úspěšnost v zakončení, Valachy v posledních zápasech trápila především produktivita, nyní zelenožlutí spoléhají na to, že proti Chomutovu se smůlu podařilo zlomit a do Poruby odjíždějí Vsacané s jasným cílem naplno bodovat. Ve statistikách vsetínské produktivity nastala situace, že společně s Antonínem Pechancem (3+8) je nejproduktivnějším hráčem obránce Ondřej Slováček (0+11).

Utkání v RT Torax aréně startuje ve čtvrtek v 18:00, pokud se do Ostravy nevydáte osobně, můžete zápas sledovat prostřednictvím textové onlajn reportáže a nebo si naladit přímý přenos skrz portál hokejkatv.cz.

Sestavy v minulém kole:

Poruba: Foltán – Husák, Slavík, Dundáček, Dluhoš, Pastor, Bodák, Rudl – Sikora, Zdeněk, Svačina – Nejezchleb, Jáchym, Kanko – Toman, Hudeček, Gřeš – Káňa, Hlinka, Špaček.

Vsetín: Gába – Slováček, Hryciow, Dudáš, Holomek, J. Drtina, Jeřábek, Ondračka – Jonák, Pechanec, Dostálek – D. Tůma, Rehuš, Procházka – Hořanský, Kucharczyk, L. Volf – Karafiát, Šilhavý, Vítek.

banner pod článkem