Poslanec ČSSD Votava končí jako starosta Stříbra. Tvrdí, že v městské radě se intrikuje

Poslanec ČSSD Václav Votava ve středu na jednání zastupitelstva Stříbra na Tachovsku rezignoval na funkci starosty, v níž byl od loňských komunálních voleb. Odůvodnil to tím, že nemůže spolupracovat v městské radě s lidmi, kteří ho podrážejí a intrikují. Ve vedení města ho vystřídal Martin Záhoř z ANO. Ve Stříbře se 7700 obyvateli vznikla po obecních volbách koalice ČSSD a ANO, sociální demokracii v ní nyní nahradili Nezávislí za Stříbro.

Tento článek je více než rok starý.

Stříbro (Tachovsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Votava (ČSSD) v roce 2014

Václav Votava (ČSSD) v roce 2014 | Foto: Petr Horník / Právo | Zdroj: Profimedia

Votava, který je na celostátní úrovni hlasitým kritikem koalice ANO a ČSSD ve vládě, uvedl, že radní za ANO ve Stříbře přiznávají, že je tlak z vedení hnutí na Votavovo odvolání.

Milana Chovance nahradí ve sněmovně bývalý poslanec Václav Votava, kritik účasti ČSSD ve vládě

Číst článek

„A to pro moje postoje, kdy jsem nebyl pro vstup do vlády a hlasoval pro odchod z vlády, kriticky vystupuji k opatřením ministryně financí ve věci rušení finančních úřadů, jsem proti některým daňovým opatřením v nyní projednávaném daňovým balíčku,“ popsal třiašedesátiletý člen rozpočtového výboru sněmovny Votava. Z jednání zastupitelstva odešel a prý neví, zda má město nového starostu.

Novým starostou byl všemi 13 hlasy přítomných zastupitelů zvolen dosavadní místostarosta Martin Záhoř z ANO. ČSSD se ocitla v opozici a do koalice se dostali Nezávislí za Stříbro, jejichž lídr Karel Lukeš se stal uvolněným místostarostou.

V minulém volebním období byl Lukeš starostou města a až do nynějška byl v opozici. Neuvolněným místostarostou zůstal Karel Ticháček z ANO, potvrdili po jednání Záhoř i Lukeš. Z výsledku veřejného hlasování vyplývá, že ve volbě starosty dal Záhořovi hlas i jeden sociální demokrat.

Nezávislí podle Lukeše na středeční program jednání zastupitelstva doplnili bod odvolání starosty. Votava ale sám rezignoval dřív, než tento bod přišel na řadu. „Delší dobu jsme kriticky vnímali to, že pan Votava byl současně starosta a poslanec,“ uvedl Lukeš.

Výsledky komunálních voleb v Bílině platí, rozhodl krajský soud. Ke kupčení s hlasy podle něj nedošlo

Číst článek

Nejsilnější opoziční strana měla podle něj pocit, že se Votava nevěnuje práci po město dostatečně. Záhoř nechtěl konkrétněji specifikovat, jaké neshody dosud koaliční partneři ANO a ČSSD mezi sebou měli. ANO ale mělo k starostově práci výhrady. Záhoř jednoznačně odmítl, že by za změnou ve vedení města byl jakýkoliv tlak z ANO na odstavení Votavy.

Krajský předseda ANO Roman Zarzycký nebyl na jednání zastupitelstva, i on ale rozhodně odmítl, že by ANO usilovalo o Votavovo odvolání kvůli jeho kritickým postojům vůči ANO na celostátní úrovni. Zároveň ale řekl, že je proti hromadění uvolněných funkcí.

Dlouholetý poslanec Votava se po posledních parlamentních volbách nedostal do sněmovny. Poslancem se ale stal letos v dubnu poté, co se mandátu ve sněmovně vzdal šéf ČSSD v Plzeňském kraji Milan Chovanec.

Podle Zarzyckého, Záhoře i Lukeše nové uspořádání vedení města odráží výsledky komunálních voleb a přiznání pozice jejich vítězi. Volby ve Stříbře vyhrála ANO, která za 31,97 procenta hlasů získala pět mandátů, stejně jako Nezávislí po Stříbro, kteří skončili za ANO s odstupem 62 hlasů. Třetí ČSSD měla za 21,6 procenta hlasů tři mandáty, po jednom křesle v zastupitelstvu mají ještě komunisté a Piráti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme