Celkově developerská společnost Trikaya předá zástupcům města či městské části vybudovaný majetek za téměř sto milionů korun. „Obdobně předáváme i prostor náměstí, hřiště, komunikace, chodníky, zelené plochy, kanalizace i vodovod,“ vyjmenoval obchodní ředitel firmy František Šudřich.

Zajištění služeb si starostka Maloměřic a Obřan Klára Liptáková chválí. „Jsme rádi, že místo brownfieldu vznikne obytný celek. S investorem jsme domluvili, že vybuduje pro potřeby nových obyvatel mateřskou školu,“ řekla.

Jasné je už i dopravní napojení nové brněnské čtvrti. Auta do ní vjedou opravenou ulicí Pod Hády, pěšky lidé využijí nově zbudovaný chodník nebo přístup z Jarní ulice. „Počítáme i s vybudováním veškeré potřebné dopravní a technické infrastruktury. Veřejné účelové komunikace postavené v obytném souboru proto zařadíme do sítě místních cest,“ přiblížil radní pro investice David Grund.

Ilustrační foto.
Cyklisté zažalují Brno za rušení obousměrek

Kdo se po dokončení čtvrti bude o přístupovou cestu starat, zatím není jasné. „Z hlediska naší městské části je jediným otazníkem, jak se Brno a investor vypořádají se správou přístupové cesty. Předem jsme upozorňovali, že městská část nemá dostatečnou kapacitu ani prostředky na její případnou údržbu,“ dodala starostka Liptáková.

Čtvrť pod Hády
- kde: zanedbaný areál bývalé továrny Ergon v brněnských Maloměřicích a Obřanech
- plán: 435 bytů, 646 parkovacích stání
- první etapa: 171 bytů, náměstí s obchody, mateřská škola, dětské i workoutové hřiště, piknikový prostor
- přístupová cesta: oprava ulice Pod Hády
- aktuální stav: čekání na územní rozhodnutí do ledna
- další postup: v létě zisk stavebního povolení, bourací práce chátrajících budov v areálu a následně začátek stavby

Nyní developer usiluje o získání územního rozhodnutí pro stavbu. Počítá s ním zhruba v lednu příštího roku. „V létě chceme získat stavebního povolení. V příštím roce začneme s bouracími pracemi a po jejich dokončení začne výstavba, která potrvá asi dva roky,“ přiblížil za Trikayu Šudřich.

V první etapě má ve Čtvrti pod Hády vzniknout kromě bytů či školky také náměstí s obchody, hřiště pro děti, workoutové hřiště pro dospělé a piknikový prostor.

Původně má na místě bývalé továrny vzniknout 435 bytlů, z toho v první etapě 171. Místní obyvatelé zaparkují na více než šesti stovkách parkovacích míst. „Stání rezidentů jsou umístěna v podzemních stáních, na povrchu jsou pouze ta, která jsou součástí komunikace,“ doplnil.

Kromě nových bytů a služeb plánuje developer ve čtvrti několik hloubkových vrtů, do kterých má vsakovat dešťová voda.

Demonstrace v Brně
Lidé v Brně demonstrovali na podporu Rojavy v Sýrii