Zvýšit bezpečnost na přechodech pro chodce, které se nachází v blízkosti škol a školek, chce vedení Znojma. Na ranní hodiny, kdy se v těchto místech pohybuje nejvíce dětí a je provoz u škol nejintenzivnější, chce Městská policie najmout výpomoc. Budou jimi důchodci.

S projektem zapojit seniory při dohlížení na přechodech se město inspirovalo v Liberci, kde již podobný projekt funguje. „Od rodičů malých školáků často zaznívá, že jsou místa, kde je obtížné přecházet. Je zde špatná viditelnost nebo prostě velký provoz. Ten se ještě zvyšuje, když rodiče vozí děti do školy. Jde především o bezpečnost, a proto jsme se rozhodli tuto situaci řešit,“ vysvětlil starosta Znojma Jan Grois.

Téměř devatenáct milionů korun chce vyčlenit z rozpočtu města pro rok 2020 vedení Znojma na rekonstrukci ulice Horní Česká.
Znojmo opraví Horní Českou. Za 18,5 milionu korun

V ranních hodinách se u přechodů u některých znojemských škol pohybují strážníci denně. Dohlíží na provoz a bezpečnost. Jsou ale i další ulice, které si pozornost vyžadují. Zájemci z řad seniorů by dohlíželi na přechody v blízkosti Základní školy Pražská, Slovenská, JUDr. Josefa Mareše, Prokopa Diviše, Mládeže a Náměstí Republiky. „Senioři v dané lokalitě stráví vždy hodinu v čase od sedmi ráno do osmi hodin. Odměna za odvedenou práci bude sto dvacet korun za hodinu,“ sdělila mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková.

Strážníků ve Znojmě není tolik, aby pohlídali všechny přechody. „Z kapacitních důvodů se nám nyní nedaří posílit hlídkování u škol a školek. Zájemci nám tak pomohou zvýšit bezpečnost dětí při přecházení a zároveň tím strážníkům uvolní ruce, aby se mohli věnovat jiným přechodům či bezpečnosti nejen v blízkosti škol,“ naznačil šéf znojemských strážníků Ivan Budín.

Celkem radnice hledá až sedm seniorů. „Aby to pro zájemce bylo časově co nejméně náročné a zároveň měli vazbu k lokalitě, ve které budou dohlížet na přechody, budeme upřednostňovat ty, kteří v této lokalitě bydlí,“ doplnil ředitel Budín.

Umělecká vedoucí znojemské Galerie a Prostor Andrea Krejčí.
Galeristka Krejčí: umělecké dílo se stává dílem až při kontaktu s divákem

Přihlášky přijímá Městská policie Znojmo do konce října, v listopadu vybere vhodné zájemce. „Pak budeme vybrané uchazeče školit. Na přechody by měli nastoupit od začátku roku 2020,“ dodal Budín.

Kvůli podstavu strážníků uvažuje o podobném systému ochrany dětí na přechodech také Hodonín. „O této možnosti uvažujeme. Nyní zjišťujeme zda a za jakých podmínek bychom důchodce mohli také využít. Naši strážníci personálně nemohou zabezpečit všechny potřebné přechody pro chodce,“ řekla Deníku Rovnost mluvčí hodonínské radnice Petra Kotásková.

Ostatní města na jihu Moravy zatím o podobné službě neuvažují. „Snad, až to někde jinde někdo vyzkouší. Na frekventovaných místech dnes přechody hlídají naši strážníci,“ naznačil například mluvčí města Vyškov Michal Kočí.

Ilustrační foto.
Pohádky, kuchařky nebo historie. Zloděj-vášnivý čtenář ukradl z auta 50 knih

Podle krajského koordinátora BESIPu Pavla Čížka jde o užitečnou věc. „Projekt, kdy přechody hlídají proškolené pověřené osoby není neznámý. Ne všude se to však ujalo. Každopádně každý takový člověk, ať policista nebo pověřený člověk u přechodu, působí na řidiče tak, že jedou pomaleji a opatrněji,“ myslí si Čížek.