Do knihkupectví vstupuje Pád Gondolinu od Tolkiena. Velký knižní čtvrtek představí rekordních 20 novinek

Podzimní Velký knižní čtvrtek ve čtvrtek na pultech knihkupců představí rekordních 20 novinek, v posledních letech v rámci akce tradičně vycházelo 15 novinek. Nabídce dominuje světová literatura a autorské ikony jako jsou J.R.R. Tolkien, Elena Ferranteová a Madeline Millerová. Akce přinese i šestou knihu historické detektivní série od slovenského autora Juraje Červenáka Les přízraků.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973).

John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973). | Zdroj: Profimedia

Právě Tolkienův Pád Gondolinu o pádu elfského města, který dějově předchází Hobitovi a Pánovi prstenů, budí mezi zákazníky největší zájem.

Margaret Atwoodová a Bernardine Evaristová si odnášejí prestižní Man Bookerovu cenu

Číst článek

Dále mimo jiné vychází kniha Ten den - 17. listopad 1989 či pokračování knihy Prašina Vojtěcha Matochy. Z domácích autorů dále uvede své novinky například Michal Ajvaz (Města), Martin Selner (Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr), Pavel Čech (O Červenáčkovi) nebo Tomáš Šebek (Nebe nad Jemenem)

„Jemen jako takový mě překvapil direktem té války, která v místech, kde jsem se pohyboval, se neprojevovala tak, že by po vás někdo střílel a viděli jste válečnou mašinerii. Ale v moderním světě vidíte rozpadlý stát a infrastrukturu. To, co lidí trápí, není střelba na ulici, ale nefunkční úřady nebo nemožnost lékařů vykonávat svou práci, protože je nikdo neplatí nebo jsou zavřené nemocnice,“ říká o svých zkušenostech z Jemenu pro Radiožurnál Šebek.

Komiks O Červenáčkovi potom vypráví o konci dětství jednoho z Rychlých šípů. „Rychlé šípy, kdyby to byli reální lidé, tak by jeden odešel studovat, druhý by začal chodit s nějakým děvčetem a třetí by se začal zajímat o něco jiného. Takže i s nimi by se to nakonec rozmělnilo, tak jsem se tohohle dotkl,“ vysvětlil pro Radiožurnál Čech.

Fantasy a reportáže

„Velký knižní čtvrtek má za dobu svého trvání mezi českými čtenáři již své místo a jako každý půlrok i tentokrát si nakladatelé dali záležet na tom, aby výběr titulů díky své pestrosti zasáhl co nejširší spektrum z nich. Tentokrát obsahuje netradičně hned 20 knih, stěžejními žánry jsou fantasy a reportážní literatura, nechybí ani detektivní žánr," uvedla Zuzana Kadecká z knihkupectví Martinus.cz.

Velký knižní čtvrtek nabízí i doprovodné akce, které do Uměleckoprůmyslového musea v Praze 17. října, do Knihovny Jiřího Mahena v Brně 24. října a do Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové 31. října přivedou hned několik autorů představovaných titulů.

Velký knižní čtvrtek se v Česku koná po vzoru Británie. Pořadatelé začínali s jedním za rok a měl pomoci knihám a knihkupcům v době ekonomické krize, později se rozrostl na dvě opakování za rok. V posledním březnovém výběru knih se představil například loňský prezidentský kandidát Marek Hilšer s životopisnou knihou Tango pod Hradem, ve které vypráví o svém vstupu do politiky a zamýšlí se nad stavem české společnosti. Kompletní seznam letošních knih je zveřejněn na webu.

stk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme