Navýšení růstového hormonu a zlepšení výkonu. Jaké další benefity nám saunování přinese?

Komentáře
Navýšení růstového hormonu a zlepšení výkonu. Jaké další benefity nám saunování přinese?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Velká část moderních fitness center nabízí svým návštěvníkům možnost se po tréninku zahřát v sauně. Většinou narazíme na infrasauny, ale také se můžete setkat s nabídkou tradičních finských saun. Zejména v chladnějších měsících tuto možnost využívá spousta sportovců. Není nad to se po náročném dni a tréninku na chvíli zastavit, zavřít oči a relaxovat v teplíčku. Co nám saunování po tréninku může kromě odpočinku přinést?

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Zda se můžeme propotit ke štíhlejší postavě
  • Budou nás díky sauně po tréninku méně bolet svaly
  • Jestli sauna ovlivňuje růstový hormon
  • Zda může saunování zlepšit výkon vytrvalcům
  • A kdy si saunu po tréninku raději odpustit

6 zajímavostí, které byste o saunování rozhodně měli vědět 

Slovní spojení "saunováním ke zdraví" není jen tak nějaká fráze. Pravidelné návštěvy saun mohou např. prospívat naší imunitě nebo zdraví našeho srdce a plic. Seznamte se s některými fakty, které vám pomohou vytěžit ze saunování maximum. 

1. V sauně potíte vodu, ne tuk

Pocení se nerovná spalování tuku. Jediné, o co se tento mýtus může opírat, je fakt, že při pobytu v sauně se nám zvýší srdeční frekvence, a tím naše tělo spaluje více kalorií, ale nebude to žádné významné množství. 

Stále platí, že při hubnutí bychom se měli spoléhat na kalorický deficit. Pokud se zvážíte těsně před a po saunování, nějaká redukce hmotnosti tam sice bude, ale po doplnění tekutin se váha vrátí na původní hodnotu.

Navýšení růstového hormonu a zlepšení výkonu. Jaké další benefity nám saunování přinese?

2. Sauna vás nezachrání před bolestí svalů den po zátěži

Co se týče vlivu na snížení bolesti svalů po tréninku, nejsou účinky sauny zcela prozkoumány. David Geier (2015), který je specialista na sportovní medicínu, uvádí, že saunování po tréninku nám přináší produkci endorfinů a zvýšení proudění krve k periferiím, což nejspíš způsobuje snížení bolesti svalů po tréninku – tento účinek je ale dočasný. Nejspíš se díky saunování další den bez bolesti trénované partie neprobudíte. 

Saunování spíše funguje jako pomocník při dlouhodobé bolesti (např. kloubů). Podle fyzioterapeuta Patricka Welche (2015) je na akutní bolest po tréninku účinnější aplikace chladu – ledová sprcha nebo led. Zde bychom vás, ale měli upozornit, že aplikace chladu může způsobit snížení adaptace na silovou zátěž (Méline et al., 2017).

Navýšení růstového hormonu a zlepšení výkonu. Jaké další benefity nám saunování přinese?

3. Po náročném tréninku si saunu raději odpusťte

Saunování není vhodné po velmi náročném tréninku, jelikož sezení v sauně vyvolává v organismu podobné účinky jako cvičení (zvýšení srdeční frekvence, rozšíření cév, zvýšení tělesné teploty), a tím bychom si oddálili regeneraci a dali našemu tělu ještě více zabrat. Welch navrhuje jako lepší variantu saunování před tréninkem (ale jen pár minut) jako možnost zahřátí organismu a přípravu na zátěž. 

Pokud saunu navštívíte, nezapomeňte na dostatečné doplňování tekutin – dehydratace může svalové regeneraci ještě uškodit. Saunování po tréninku je vhodnější ve dnech, kdy máte lehčí trénink. Nebo si tuto činnost nechte na netréninkový den.

4. Sauna má pozitivní vliv na růstový hormon

Růstový hormon (dále RH) je v našem těle produkován hypofýzou, která je součástí mozku. Tento hormon je pro nás důležitý nejen v období růstu, ale také v dospělosti, jelikožmá vliv na množství svalové hmoty a metabolismus cukrů a tuků v našem těle

Hladina RH v naší krvi během dne kolísá (vyšší hladiny můžeme zaznamenat během spánku) a jeho navýšení také můžeme pozorovat jako důsledek stresové zátěže. Kvůli častému zneužívání jeho anabolických účinků si externě dodávaný RH zasloužil své místo v seznamu zakázaných látek používaných ve sportu.

Produkci růstového hormonu zvýšíme nejen saunou, ale i tréninkem

  • Abychom si udrželi zdravou hladinu RH, potřebujeme se pravidelně hýbat. Produkci RH nestimuluje pouze silový trénink, ale také vytrvalostní aktivita (Roemmich& Rogol, 1997).
  • Další variantou přirozeného, ale dočasného navýšení RH v našem těle je saunování. Tento účinek byl zaznamenám na mužích i ženách. Máte ve vašem fitku pouze infrasaunu? Nezoufejte, u té byl pozitivní účinek na zvýšení RH také sledován (Leppäluoto et al., 1986; Mero et al., 2015; Pilch et al., 2007).
Navýšení růstového hormonu a zlepšení výkonu. Jaké další benefity nám saunování přinese?

5. Ze saunování mohou těžit i vytrvalci 

Zajímavé výsledky přinesla studie, která zkoumala vliv saunování na výkon vytrvalostních běžců. Testování probíhalo 3 týdny a po tuto dobu vybraní běžci navštěvovali parní saunu s teplotou kolem 90°C po každém tréninku. Ve výsledku došlo u sledovaných k navýšení objemu krve a plasmy, také došlo k nárůstu počtu červených krvinek, což by mohlo zvýšit dostupnost kyslíku pro svaly, a tím i lepší výkon. 

Změna v počtu červených krvinek ale nebyla úplně jasná a autoři přisuzují změny ve zdatnosti spíše celkově většímu objemu krve. Sledovaní vytrvalostní běžci zvýšili svou výkonnost o 2 %. Tento údaj nemusí být platný pro elitní vytrvalce. Sauna je také často využívána jako nástroj adaptace organismu na teplejší klimatické podmínky, např. u vytrvalostních běžců, kteří se chystají na závody v tropických oblastech (Stanley et al., 2015).

Navýšení růstového hormonu a zlepšení výkonu. Jaké další benefity nám saunování přinese?

6. Infrasauna tolik nezatěžuje organismus a proniká hlouběji do kůže

Podle Mero et al., (2015) infrasauny díky nižší teplotě tolik nezatěžují náš organismus jako tradiční finské sauny, a tak mohou našemu tělu poskytnou relaxaci a příjemný pocit. Jelikož se jejich teplota pohybuje od 45 do 60 °C, mohou být útočištěm pro osoby, které netolerují vyšší teploty.

Infrazáření proniká hlouběji do kůže než jen horký vzduch, a to se příznivě projevuje neuromuskulárním zotavení po maximálním vytrvalostním výkonu.

Konečné shrnutí. Kdy saunu navštívit a kdy ji raději vynechat?

Kdy ano? Kdy ne?
po lehčím tréninku nebo v netréninkový den u silových sportovců po těžkém silovém nebo vytrvalostním tréninku
po vytrvalostním výkonu – vyšší efekt má infrasuna při jakémkoliv akutním onemocnění
při přípravě na závody v teplejších klimatických podmínkách u vytrvalců

Co si z toho vzít? 

Saunování po tréninku je jistě velmi příjemná činnost, která nám poskytne nejen zasloužený odpočinek, ale také díky ní můžeme podpořit svalový růst, a to díky zvýšené sekreci růstového hormonu. Během pobytu v teplém prostředí si alespoň na chvíli ulevíme od bolesti vyčerpaných svalů, a pokud se řadíte mezi vytrvalostní sportovce, můžete takto zlepšit svůj výkon. Ke štíhlejší postavě se sice nepropotíme, ale podpoříme zdraví našeho srdce a cév. 

V případě, že netolerujete vysoké teploty, vyzkoušejte infrasaunu, která pro vás může být komfortnější. Po saunování nezapomeňte doplnit tekutiny. A pokud máte za sebou velmi náročný trénink, raději se dalšímu pocení v sauně vyhněte a saunu absolvujte v netréninkový den.

Wim Hofova metoda dýchání: ovládněte vlastní tělo
Wim Hofova metoda dýchání: ovládněte vlastní tělo
Sychravé počasí umí prověřit naši imunitu a mnoho z nás v rámci prevence zkouší různé druhy otužování. Jeden svérázný Holanďan však svou metodou vyvolal obrovskou vlnu zájmu napříč laickou i odbornou veřejností, a tak pojďme společně nakouknout pod pokličku "ledového muže".
Studená sprcha po ránu: jaké jsou její benefity?
Studená sprcha po ránu: jaké jsou její benefity?
Čeká tě nějaká stresová situace a ty máš pocit, že ji nemůžeš zvládnout? Pak je nejvyšší čas okusit kouzlo studené sprchy. Nejenže ti dodá dobrou náladu, ale věř tomu, že nic horšího už tě přes den fakt nepotká.
Regenerace svalů po cvičení: jak ji urychlit?
Regenerace svalů po cvičení: jak ji urychlit?
Věděli jste, že regeneraci ovlivňují třeba i koupele ve studené vodě? Pokud si však na takovéto techniky netroufáte, zkuste si regeneraci vylepšit třeba správným spánkem nebo stravou.
Trápí vás nachlazení? Otužujte se! Těchto 7 zásad byste měli znát
Trápí vás nachlazení? Otužujte se! Těchto 7 zásad byste měli znát
Nebojte se ledové vody. Staňte se otužilci, posilněte svou imunitu a posuňte svoje zdraví na novou úroveň!
Jak vybrat nejúčinnější kloubní výživu?
Jak vybrat nejúčinnější kloubní výživu?
Nejen tvrdým tréninkem dochází k poškození chrupavky, která nestíhá regenerovat. Zdravým kloubům můžeme však pomoci chytře zvolenou kloubní výživou. Co bychom měli v kvalitní kloubní výživě hledat a jaké produkty splňují tyto podmínky?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Když se na tréninku potím jako čert, spaluji tuk lépe a rychleji?
Když se na tréninku potím jako čert, spaluji tuk lépe a rychleji?
Jaký je vztah mezi pocením a hubnutím, znamená více potu také více zhubnutého tuku? Pojďte zjistit pravdu a udělat si v tom jasno.
Proč nikdy nezhubnu břicho díky sklapovačkám?
Proč nikdy nezhubnu břicho díky sklapovačkám?
Často věříme, že můžeme zhubnout břicho, když budeme dělat jenom sklapovačky. Je to pravda, nebo se jedná o jeden ze společenských mýtů?
3 suplementy a 3 způsoby, jak zmírnit zakyselení svalů a další den vstát ze židle
3 suplementy a 3 způsoby, jak zmírnit zakyselení svalů a další den vstát ze židle
Věděli jste, že existují postupy a doplňky stravy, díky kterým dokážete ovlivnit míru zakyselení svalů, tedy svalové horečky? V praxi to znamená urychlení regenerace a schopnost vstát ze židle s menší námahou i po hardcore tréninku.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?