Hlavní obsah

Závozník hajloval na demonstraci SPD, soud mu potvrdil podmínku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za hajlování na demonstraci SPD potvrdil ve čtvrtek odvolací senát pražského městského soudu Radku Mansfeldovi půlroční podmínku, když zamítl jeho odvolání proti srpnovému verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 1. Třiačtyřicetiletý závozník z Kladna se hájil tím, že je vlastenec a jen uklidňoval situaci. O hajlování podle něj vůbec nešlo.

Obžalovaný Radek Mansfeld u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„V procesních postupech soudu prvního stupně odvolací soud neshledal žádná pochybení a provedl veškeré dostupné důkazy,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Alexander Sotolář.

„To gesto skutečně nebylo nic jiného než hajlování. Byť za okolností, které částečně byly specifické v tom, že pan obžalovaný při tom hajlování neměl propnuté všechny prsty ruky a držel u toho cigaretu. To nebylo možné chápat jinak,“ podotkl Sotolář.

Mansfeld byl odsouzený za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Jako součást trestu musí zaplatit 30 tisíc korun.

Vždyť by si toho, kdyby tam nebyl ten kameraman, nikdo nevšiml.
advokát obžalovaného

Mansfeld v odvolání trval na své nevině, podle něj i jeho advokáta Martina Korbaře se pouze snažil „uklidňovat nepřehlednou situaci.”

„Několikavteřinové jednání mého mandanta, ať už šlo o hajlování, nebo nešlo, je krajní případ. Vždyť by si toho, kdyby tam nebyl ten kameraman, nikdo nevšiml,“ uvedl Korbař, podle něhož by se měl jako důkaz pustit celý asi osmnáctiminutový záznam z demonstrace, ze kterého je podle Korbaře zjevné, že Mansfeld „nehajloval, nýbrž uklidňoval situaci“. „Není prokázán úmysl nějakým způsobem potlačit práva a svobody člověka a hlásat nenávist,“ uzavřel Korbař.

Na to státní zástupce Jan Scholle reagoval tím, že k naplnění skutkové podstaty není třeba úmysl potlačovat práva a svobody, stačí takovému hnutí vyjádřit sympatie. „Každý člověk průměrného vzdělání a průměrné inteligence ví, co takové gesto za takové situace znamená,“ konstatoval.

Mansfeld odmítl, že by byl neonacista. Tvrdí, že je vlastencem. Korbař Mansfeldův charakter ilustroval také výpověďmi jeho spolupracovníků, ke kterým se prý v práci nechová „nikterak nadřazeně, nikterak rasisticky“.

Znalec: Jasné hajlování

Mansfeld už dříve dostal stejný trest trestním příkazem, proti němu podal odpor, a soud tak nařídil hlavní líčení. V něm Obvodní soud pro Prahu 1 neměl větších problémů uznat Mansfelda vinným. Podle soudu byly zásadní dva důkazy, a sice videozáznam z demonstrace, na kterém je Mansfeldovo jednání jasně vidět, a také výslech znalce, který potvrdil, že jde o zjevný nacistický pozdrav.

Za rasistické výroky potvrdil soud bývalému tajemníkovi SPD Staníkovi podmínku

Krimi

Demonstrací SPD proti údajnému „diktátu EU” zahájilo hnutí Tomia Okamury kampaň do květnových voleb do Evropského parlamentu. Na akci, které se mimo jiné zúčastnili představitelé evropských krajně pravicových stran Geert Wilders či Marine Le Penová, dorazilo podle policie několik set příznivců SPD – samo hnutí uvádělo počet kolem 2500, ruská televize ještě desetkrát tolik.

Na dolní část Václavského náměstí pak přišly desítky lidí na tzv. Hlukovou olympiádu, kdy různým náčiním projevovaly nesouhlas s SPD a jejími příznivci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám