Novou atrakci na schodišti vedoucí k Bolt Tower, vyhlídce na samém vrcholu vysoké pece v areálu Dolních Vítkovic, bývalých železáren a nyní nejpopulárnější mimopražské památce, odhalili umělci samotní. Hvězdy jsou samozřejmě železné.

„Já na oslavy kolem mé osoby moc nejsem, ale příležitost opět zavítat do mého milovaného regionu jsem si nemohla nechat ujít. Za ocenění jsem samozřejmě moc ráda, hvězdy se povedly,“ řekla Marie Rottrová, která žije již přes třicet let v Praze.

Druhým oceněným je uznávaný dokumentární fotograf Jindřich Štreit. „Dočkat se takové pocty ve městě, ke kterému mám tolik srdečný vztah, je pro mě ohromné,“ sdělil dojatě.

Další hvězdy přibudou

S nápadem přišel Aleš Honus, organizátor Moravskoslezských cen Jantar, založených v roce 2018. Osobnosti, které obdrží sošku za celoživotní přínos kultuře v kraji, se mohou těšit i na svou hvězdu na schodišti.

„Schodiště má symbolizovat postupné zdolávání překážek na cestě ke hvězdám, osobnosti ze zdejšího kraje to měly vždycky trochu těžší dostat se na výsluní, než ty z tradičních kulturních center,“ řekl Honus. Autorkou železných hvězd je sochařka Šárka Mikesková.

VIDEO: Marie Rottrová: Těším se, až si koupím novou sekačku.

Video
Video se připravuje ...

Marie Rottrová: Těším se, až si koupím novou sekačku Ladislav Novák