Asociace požaduje další kroky k řešení přemnožení hrabošů

Sdílejte článek
Asociace požaduje další kroky k řešení přemnožení hrabošů

Hraboš polní - zdánlivě malý neškodný hlodavec, který je od nepaměti součástí naší krajiny. Jak ale na něj, když se v přírodě samovolně přemnoží tak, že jsou jeho kolonie schopny snížit výnos veškerých zemědělských plodin až o desítky procent?

Na začátku října proběhlo v Zemědělském výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jednání týkající se kalamitního přemnožení hrabošů, kterého se zúčastnila i Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR). Výsledné stanovisko není příliš vzdálené od již dříve prezentovaného názoru naší stavovské organizace ve věci individuálního povolování povrchové aplikace přípravku Stutox II k hubení hrabošů ve výjimečných případech na vybrané pozemky. Plošná aplikace přípravku na celé území, kterou prosazovaly jiné zemědělské organizace, podpořena nebyla.

ASZ ČR navrhovala při udělování výjimek pro povrchovou aplikaci přípravku Stutox II povinnost spolupráce s příslušným orgánem ochrany přírody, což ale zemědělský výbor nepodpořil. V usnesení bohužel chybí i Asociací preferované upřednostnění široké škály nechemických řešení.  

Vzhledem k tomu, že kalamitní výskyt hrabošů v některých regionech i nadále přetrvává, vidí ASZ ČR jako jedno z vhodných opatření rovněž vytvoření metodiky k předcházení a řešení kalamitního výskytu těchto škůdců některou ze státních výzkumných institucí, a to v rozsahu všech fungujících a povolených metod. Asociace se domnívá, že zemědělci by takový praktický materiál ocenili, protože z aktuálních informací zatím není zcela zřejmé, které metody a v jakých podmínkách jsou k zabránění kalamitě nejefektivnější.

V návaznosti na aktuální vývoj situace se ASZ ČR také písemně dotázala ministra zemědělství Miroslava Tomana na další zamýšlený postup. Sedláky zajímá, zda má ministerstvo v plánu řešit situaci kompenzací škod způsobených tímto škůdcem v uplynulé sezóně, neboť zejména v některých oblastech naší republiky byly škody opravdu výrazné a velmi nepříznivě zasáhly do ekonomiky jednotlivých zemědělských podniků. I tak si ovšem Asociace uvědomuje, že občasný extrémní výskyt těchto škůdců je realitou a je potřeba s ním počítat.

Mediální oddělení ASZ ČR


Přečteno: 285x
Katalog farem