Jak vybrat set-top-box pro DVB-T2

Satelitní přijímač

Původní pozemní DVB-T vysílání končí. Pokud si s novým DVB-T2 váš drahý televizor neporadí, nevyhazujte ho, ale pořiďte si k němu set-top-box. Kupujte pouze certifikovaný model určený pro použití v ČR. Zvažte, zda si nepřiplatit za vylepšené funkce jako je třeba HbbTV.

 

 


 

Není to dlouho, co vaší televizi skončila záruční lhůta, funguje bezproblémově. Dokonce má spoustu funkcí, které ani pořádně nevyužijete. Najednou přichází změna standardu televizního vysílání z DVB-T na DVB-T2, se kterým si vaše televize neporadí. Řešením je pořízení DVB-T2 set-top-boxu. Signál z antény přivedete do přijímače a odtud HDMI kabelem připojíte k TV. K přepínání stanic vám v domácnosti přibude nový dálkový ovladač.

 

Při nákupu set-top-boxu si dejte pozor. Ne každý přijímač označený DVB-T2 bude fungovat v České republice. U nás se totiž zavádí novější kódovací norma HEVC (H.265). Proto v parametrech přijímače vždy hledejte tuto informaci (popisek produktu, manuál, štítek, informace od prodavače). Největší jistotu budete mít, pokud pořídíte přístroj označený nálepkou „DVB-T2 ověřeno“ s logem Českých radiokomunikací. Kompatibilitu s DVB-T2 v ČR si můžete ověřit také v databázi otestovaných přijímačů: dvbt2overeno.cz

 

DVB-T2 set-top-box si můžete pořídit již nyní. ČR je kompletně pokryta tímto novým DVB-T2 signálem a nyní dochází k postupnému vypínaní vysílačů se starší technologií DVB-T. Nové DVB-T2 přijímače umí zobrazit i DVB-T kanály. Takže než vypnou starý signál ve vašem okolí, tak můžete sledovat obě technologie.

 

Jestli jste zvyklí sledovat v televizi jeden kanál a mezitím nahrávat jinou stanici, musíte si pořídit dvoutunerový přijímač.
Existují také kombo set-top-boxy, které kombinují jak pozemní příjem (DVB-T2) tak i satelitní vysílání (DVB-S dnes již raději DVB-S2).

 

Pro zachování digitální HD kvality obrazu a zvuku propojíte televizor se set-top-boxem pomocí HDMI kabelu. Pokud je vaše TV starší, a nemá HDMI vstup, musíte koupit set-top-box vybavený analogovým SCART konektorem (toto už dnes nebývá standardní výbavou přijímače).

 

Pokud je přijímač vybaven konektorem USB, budete moci nahrávat a přehrávat videa, poslouchat hudbu v Mp3 nebo prohlížet fotografie uložené na externím disku nebo flash klíčence.

 

Dražší modely set-top-boxů mají možnost připojení k internetu. A to buď přes kabel (LAN ethernet) nebo bezdrátově přes wi-fi. Díky internetu je přijímač obohacen o spoustu dalších funkcí. Mimo možnosti sledovat videa na YouTube je největší výhodou rozšíření o HbbTV.

 

Co je HbbTV
HbbTV je kombinací běžného televizního vysílání šířeného vzduchem a doplňkových interaktivních služeb přenášených po internetu. Jedná se o zkratku Hybrid Broadcast (vysílání) Broadband (širokopásmový internet) TV. Během sledování pořadů stačí stisknout červené tlačítko, kterým se dostanete do nabídky doplňkových služeb. Jejich rozmanitost závisí na daném televizním kanálu. Nejčastěji se můžete setkat s televizním archivem pořadů, TV programem, teletextem, titulky, zpravodajství, počasí, hry a mnohé další.

 

Mezi nejoblíbenější značky certifikovaných DVB-T2 set-top-boxů patří:
Alcor, Alma, AMBIT, Amiko, Antex plus, DI-WAY, EMOS, Evolveo, Ferguson, GoGEN, GoSAT, Maxxo, Philips, Sencor, SKYWORTH, Strong, Synaps, TeleSystem, Tesla, Thomson, Vivax, Zircon

 




2 Responses to Jak vybrat set-top-box pro DVB-T2

  1. Karel Procházka napsal:

    Při přechodu na DVB-T2 zvažuji připojit na zásuvku společné antény set-top-box u kterého by bylo možné na jeho (průchozí) anténní výstup připojit další set-top-box. Máte někdo něco takového v provozu u stávajícího DVB-T? Jaké s tím máte zkušenosti? Je to plnohodnotně použitelné? Jaký je útlum? Jaké set-top-boxy tímto způsobem úspěšně provozujete?
    V mém případě by druhý set-top-box byl připojen cca 10 m dlouhým kabelem.
    Asi by to nebylo právě nezbytnou podmínkou, ale zvažuji tímto způsobem zapojit nejspíše dva identické set-top-boxy. V případě, že by se lišily, tak by u druhého logicky nebyl nutný (průchozí) anténní výstup.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

TOPlist