Domů
Trh s elektřinou
Polští obchodníci našli zálibu v levné elektřině ze zahraničí, import země roste
Belchatow Zdroj: https://www.flickr.com/photos/paszczak000/9545382126
Zdroj foto: Flickr, Kamil Porembiński

Polští obchodníci našli zálibu v levné elektřině ze zahraničí, import země roste

Polsko bude za letošní rok velice pravděpodobně importovat rekordní množství elektřiny ze zahraničí. Hlavním důvodem nárůstu dovozu je motivace obchodníků s elektřinou nakupovat levnější elektřinu v sousedních zemích.

Polská energetika postavená převážně na výrobě elektřiny z černého a hnědého uhlí aktuálně prochází další zajímavou proměnou, která je výrazně ovlivněna vysokou cenou emisní povolenky. V důsledku letošního nárůstu její ceny až k hranici 30 € za tunu emisí CO2 (aktuálně se emisní povolenka obchoduje mimo jiné v důsledku obav z Brexitu bez dohody na úrovni mezi 23 a 26 EUR/t CO2) řada obchodníků nakupuje elektřinu přeshraničně, kde lze nakoupit na velkoobchodních trzích levněji.

Import elektrické energie do Polska letos vzrostl téměř o 25 % a za prvních 9 měsíců dosáhl hodnoty 8,1 TWh. V porovnání s celkovou spotřebu elektřiny se ovšem stále jedná o zanedbatelné množství. Celková roční spotřeba elektřiny v Polsku dosahuje přibližně 165 TWh.

Nejvíce elektrické energie bylo do Polska importováno ze sousedního Německa a Švédska – 4,2 TWh, resp. 2,9 TWh elektřiny. Do roku 2014 přitom mělo Polsko přebytkovou bilanci výroby elektřiny. Podle informací agentury Reuters se velkoobchodní ceny v těchto zemí v průměru obchodovaly za 44 EUR/MWh ve srovnání s cca 60 EUR/MWh na polském trhu.

Od roku 2014 ovšem bylo posíleno přenosové vedení na hranici s Litvou a současně byly dokončeny transformátory s regulací fáze (tzv. phaseshiftery) na hranicích s Německem. Obojí podle místního provozovatele přenosové soustavy přispělo k navýšení možnosti importu elektřiny ze zahraničí.

Vzhledem ke složení výroby elektřiny v Polsku a v sousedních zemích se dá předpokládat, že tento trend bude pokračovat, případně dále zrychlovat až na hranici přeshraničních kapacit soustav. Přeshraniční nákup přitom bude výhodný do té doby, kdy budou náklady na přeshraniční přenos elektřiny mezi těmito zeměmi nižší, než bude cenový rozdíl na trzích s elektřinou.

Vyšší cena emisní povolenky má již nyní na výrobu elektřiny v Polsku vliv. Podle údajů PGE poklesla v prvním pololetí tohoto roku výroba elektřiny z hnědého uhlí o 12 % a z černého uhlí o 19 %.

Zdroje: Reuters, IEA

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(3)
petr
18. říjen 2019, 23:21

Pokud je pravda o té ceně 60 euro a ta logicky dál poroste, pak je nejvyšší čas postavit v "Polsce" první jaderku, třeba i předraženou, protože to ekonomicky stále bude výhodnější...

Carlos
19. říjen 2019, 00:35

Ze 60€/MWh novou JE nepostavíte, že to Rusko naslibovalo Maďarům nic neznamená. Tam přitlačte, cea bude od 80€/MWh výše.

Jan Veselý
19. říjen 2019, 09:05

Kdysi se ptali Wayna Gretzkyho jak je možné, že je u puku tak často první, i když není zdaleka nejrychlejší bruslař na ledě. On odpověděl, že ostatní hráči jedou tam, kde je puk, on jede tam, kde ten puk bude.

Proč o tom píšu? Vy jste stejný případ jako oni průměrní hokejisti. Takže než se naprojektuje, povolí, postaví a plně zprovozní ona kouzelná JE v Polsku, bude situace na trhu úplně jiná než dnes. Ten váš hokejista tedy jede na místo, kde je puk a navíc je ze všech nejpomalejší. Tomu šanci na získání puku moc nedávám.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se