Čeští vědci zjistili, že plasty v Antarktidě stárnou pomaleji než v Brně

Plasty v Antarktidě stárnou pomaleji než v Brně, kde k jejich rychlejší degradaci přispívá vyšší teplota a povrchové znečištění. První výsledky dlouhodobého výzkumu publikovali brněnští vědci, další část nyní zpracovávají, uvedla v tiskové zprávě Kateřina Vlková z institutu CEITEC VUT.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plastový odpad (ilustrační foto)

Plastový odpad (ilustrační foto) | Foto: Ben Kerckx | Zdroj: Pixabay

Testování polymerů v Antarktidě zahájili odborníci z institutu ve spolupráci s Masarykovou univerzitou a několika dalšími výzkumnými pracovišti přibližně před pěti lety. Vzorky, které poslali s expedicí na Antarktidu na stanici Johanna Gregora Mendela, porovnávali s identickými panely umístěnými v Brně.

V žaludku malé želvy v USA našli 104 kousků plastu. Odpad měla v těle i další uhynulá zvířata na pláži

Číst článek

Cílem výzkumu je lépe poznat chování polymerů v extrémních podmínkách a porozumět faktorům, které ovlivňují jejich degradaci. Plasty, které od doby svého vzniku zaplavily svět, sice přirozenou cestou degradují, ale rychlost jejich rozpadu je stále mnohonásobně nižší než tempo jejich výroby.

V Antarktidě jsou materiály vystavené specifickým podmínkám. Zahrnují teploty až minus 35 stupňů, velké teplotní změny v rámci jediného dne a také působení ultrafialového záření (UV) jako důsledku přítomnosti ozonové díry.

Významný vliv ozonové díry

Názory, jak budou polymery reagovat na podobné podmínky, se dosud v expertní obci různily. Vědci se nemohli shodnout na tom, který z klimatických vlivů bude převládat jako dominantní faktor.

V Tichém oceánu znovu funguje síť na zachytávání odpadu. Nejprve se jí plasty chytat nedařilo

Číst článek

„První výsledky ukázaly, že vliv ozónové díry propouštějící ve zvýšené míře UV složky slunečního záření je velmi významný, nicméně UV spolu s dlouhodobě vyššími teplotami v Brně tento vliv převáží,“ uvedl Jiří Tocháček, expert v oboru degradace polymerů a vedoucí projektu.

„Svoji roli sehrála také povrchová kontaminace, která způsobila, že vzorky po třech letech v Antarktidě měly zcela čistý povrch, zatímco vzorky v Brně, představující typické prostředí průmyslové aglomerace, byly významně zaneseny černými polétavými nečistotami,“ doplnil Tocháček.

Výzkum v Antarktidě dále pokračuje a od příštích odběrů si vědci slibují objasnění především chování polymerů stabilizovaných, tj. polymerů s výrazně vyšší odolností vnějším klimatickým vlivům.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme