metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 10 °C

Čtvrtek 18. dubna 2024. Svátek má Valérie

Skoro padesát odtahů za den. Strážníci museli přitvrdit

  15:09
„Pozor! Od úterka jsme zpřísnili dohled v modrých zónách placeného stání, který se projeví zvýšeným počtem odtahů.“ S tímto varováním přišli začátkem tohoto týdne pražští strážníci na svém Facebooku.
Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Vedení Prahy jim totiž uložilo, aby při své práci výrazně přitvrdili. Jen za první den tak podle své mluvčí Ireny Seifertové strážníci z modrých rezidentních zón nechali odtáhnout celkem 47 vozidel. „Důvodem má být přesvědčení, že existuje přímá úměra mezi počtem odtahů a respektovaností zón. To znamená myšlenku, že pokud bude ze strany městské policie nařizováno více odtahů z rezidentních zón, povede to ke zlepšení jejich respektovanosti,“ říká pro deník Metro Seifertová.

Parking na zónách

  • Řádné parkování primárně kontrolují speciální auta s kamerami, které na základě smlouvy se správou komunikací provozuje firma Eltodo. Měsíčně Praha eviduje zhruba sedm tisíc přestupků za špatné parkování.
  • Podle strážníků lze konstatovat, že meziročně skutečně došlo ke zhoršení respektovanosti zón. Otázkou však zůstává, zda je to kvůli utlumení jejich činnosti. Současný systém je totiž možné snadno obejít. I nerezident totiž může po zaplacení určitého poplatku po určitou dobu naprosto legálně parkovat i v modré zóně. „Tato skutečnost je často zneužívána. Poté, co se v ulici objeví strážník, většina do té doby neoprávněně parkujících si přes mobilní aplikaci zaplatí minimální poplatek a vozidla pak disponují platným oprávněním po celou dobu, co je strážník na místě,“ míní strážníci.
  • Další příčina může být také ve špatné vymahatelnosti porušení pravidel ze strany správního orgánu.

Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr si podle ní vymínil nasazení šestnácti odtahových vozidel s příslušným počtem hlídek strážníků. Pražská městská policie se však zařídila jinak. Do 15. ledna příštího roku tak bude podle Seifertové nasazeno devět takzvaně odtahových hlídek, které budou mít na starost jen a pouze kontroly modrých zón. Po těchto třech měsících pak strážníci vyhodnotí, zda má smysl nasadit na odtahy další lidi. 

„Současný systém dohledu a kontrol v zónách placeného stání byl doposud koncipován jako dohled smluvního partnera, tedy vozidel Eltodo, bez zásadní činnosti pražské městské policie. Strážníkům se tak uvolnily kapacity pro dohled a řešení jiných druhů protiprávního jednání a k jiným prioritám, například veřejnému pořádku. Nyní se situace opět vrací před rok 2016,“ dodává Seifertová, podle které klesl počet odtahů v zónách placeného stání mezi lety 2011 až 2018 z 22 tisíc na pouhé tři tisíce odtahů.

Za parkování v modré zóně bez povolení hrozí řidičům kromě odtahu také pokuta či botička. Výše pokuty se pohybuje mezi 200 a 2000 korunami. Cena za odtah je necelých 2000 korun, hlídané parkoviště je pak zpoplatněno 250 korunami na den. 

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek

Při hezkém počasí jsou dlahy na úrazovce denní chléb. Napilno mají nemocnice u cyklostezek

vydáno 17. dubna 2024  14:52

Prim hraje v těchto dnech venku spíš aprílové počasí. Kolařská sezona ale už vypukla naplno. Napilno mají prodejny, servisy i lékaři. S teplým počasím už...  celý článek

Potravina budoucnosti? Čeští vědci vylepšují jedlý hmyz. Krmí ho mrkví a špenátem

vydáno 17. dubna 2024  10:59

Červi, fuj. Takto asi vypadají reakce některých Čechů, když vidí na nejrůznějších food festivalech stánky s jedlým hmyzem. I když se může zdát, že Češi...  celý článek

Den, kdy se do Československa vplížila šedivá a nehybná normalizace

vydáno 17. dubna 2024  5:30

Před 55 lety nahradil Alexandra Dubčeka všehoschopný Gustáv Husák. Socialismus s lidskou tváří vystřídal socialismus s husí kůží. Život v Československu...  celý článek