Světový bigbeat a český humor. Po 50 letech se vrací album Pták Rosomák kapely Olympic

Události: Album Pták Rosomák se vrací po 50 letech (zdroj: ČT24)

Padesát let od vydání se vrací Pták Rosomák skupiny Olympic. Album vychází v původním obalu se zrekonstruovaným zvukem a s originální vystřihovánkou od bývalého člena kapely, malíře Jana Antonína Pacáka. Deska vznikala v etapě přechodného kulturního uvolnění. Je ovlivněná érou Beatles a psychedelickou estetikou.

Ústřední motiv písně Pták Rosomák napadl Petra Jandu při jamování před koncertem. „Byli jsme tam brzo, tak jsem si ještě hrál na kytaru, zpíval jsem si něco do mikrofonu a napadlo mě to pa dada pa dada pa, tak jsem zavolal do šatny kluky, aby si šli něco zkusit a začali jsme s tímhle motivem pracovat,“ vzpomíná Petr Janda.

„Nemohu do domu, hrůza mi hrdlo svírá,“ obával se v textu písně autor a baskytarista Pavel Chrastina. Podivný pták kradl klíče a děsil lidi. Rosomák ale ve skutečnosti není pták, nýbrž mohutná lasicovitá šelma.

„Podařilo se nám zblbnout národ“

„Narazilo to v rádiu, kde tu písničku nehráli, protože říkali, že blbneme děti, že je učíme takové nesmysly. Pravda je, že se občas ptám lidí, jestli si myslí, že je pták rosomák, a polovina bezpečně zvednu ruku, že ano. Takže se nám opravdu podařilo touhle písničkou zblbnout národ,“ říká Janda.

Pták Rosomák má také anglickou verzi nazvanou I Am Stupid. Videoklip tehdy kapela natáčela v Paříži a stylizovala se do podoby svých vzorů Beatles. Podle hudebních kritiků tehdy kapela dokázala spojit bigbeat světového měřítka s originálním českým humorem.

„Když potkám nějakého zahraničního znalce a přehrávám mu nahrávky Olympicu z téhle doby, tak se diví: Tohle vznikalo v Československu, za železnou oponou? To je úžasný,“ říká hudební publicista Josef Vlček.

Kapela Olympic už vydala i reedici prvního alba Želva z roku 1968. Padesát let od vydání se nyní vrátil také Pták Rosomák. Verze na CD obsahuje několik hudebních bonusů.