Hlavní obsah

Summit EU podpořil novou brexitovou dohodu

Brusel
Aktualizováno

Lídři sedmadvaceti zemí Evropské unie ve čtvrtek podpořili novou dohodu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Oznámil to Preben Aamann, mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Prezidenti a premiéři v přijatých závěrech rovněž schválili politickou deklaraci o budoucích vztazích Británie a EU.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Evropský parlament už oznámil, že je připraven do konce října hlasovat o brexitové dohodě, ale musí ho nejdříve schválil britský parlament, oznámil David Sassoli, předseda Evropského parlamentu.

„Jsme připraveni dostát naší povinnosti, prostudovat text a zorganizovat všechny procedury tak, aby byl dodržen časový rámec,“ řekl Sassoli. Neočekává, že by mohly nastat nějaké komplikace.

Unie kývla na dohodu, irská pojistka padla

Evropa

Podstatně problémovější bude projednávání dohody v britském parlamentu. Britská opozice i severoirští spojenci menšinové vlády premiéra Borise Johnsona už dali najevo, že dohodu nepodpoří. Johnson tak zatím nemá dostatek hlasů pro její schválení. O odklad přitom požádat nehodlá, ačkoli mu vyvedení země z EU bez dohody zakazuje zákon schválený v září britským parlamentem.

Brusel a Londýn ve čtvrtek oznámily, že se po několikadenních intenzivních rozhovorech podařilo dospět k dohodě o vystoupení Británie z EU. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že EU neuvažuje o dalším odkladu brexitu, pokud se dohodu podaří potvrdit do konce října.

Dohoda o brexitu nakopla britskou libru

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám