Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Suché voňavky

Na vysoká hodnocení byl minulý týden velmi chudý. Nejvíce se jich sešlo u tramínů, které jsme v této rubrice probírali nedávno. Rozhodli jsme se tedy pro mírnou obměnu. Všechna tři vína jsou suchá a dva Tramíny výjimečně doplnila i jedna netradiční Pálava jako náš redakční tip.

Tramíny Rodinného vinařství Spěvák, vinařství Maláník-Osička a Pálava Vinařství Václav

Tip čtenářů – Tramín červený 2018 pozdní sběr, Rodinné vinařství Spěvák

Pozdní sběr je u bílých vín ideálním přívlastkem na tvoření suchých vín i u aromatických odrůd. Hrozny ještě nemají tolik cukru, aby při jeho prokvašení vzniklo příliš mnoho alkoholu a zároveň si mnohdy drží ještě šťavnatou kyselinku. U Rodinného vinařství Spěvák nejsou suchá aromatická vína žádnou výjimkou, kromě tohoto Tramínu u nich najdete takto pojaté i muškáty či Hibernal. Ty ale již s lehce vyšším cukrem nad pět gramů.

Tento Tramín zůstal s cukrem pod touto hranicí, která kdysi bývala pro suchá vína striktní. Pocitově jej ale „doslaďuje" vyšší alkohol 13,5 %. Čistá odrůdová aromatika se zajímavě snoubí s u Tramínu nepříliš tradiční šťavnatou kyselinkou, což minulý týden „Werther78" ocenil 85 body.

Tip čtenářů – Tramín červený 2017 výběr z hroznů, Maláník–Osička

Druhý Tramín je z teplého ročníku 2017 a urodil se ve slováckých Mikulčicích. V tomto roce vyzrávaly hrozny velmi rychle a hlavně všechny odrůdy najednou, takže spousta vinařů „nechtěně" sbírala hodně vyzrálou surovinu. Někteří se rozhodli pro výrobu vín s vyšším zbytkovým cukrem, tady to ale Vladimír Osička dotáhl až do sucha.

Na poměry vinařství je toto víno ještě mladé, ve vinařství jsou zvyklí vína předurčovat k delšímu ležení. Bylo by tedy zajímavé, jak se bude vyvíjet v čase. Minulý týden učarovalo vínomilci „Radza", který jej dokonce označil za jeden z nejlepších Tramínů, které kdy pil, a přisoudil mu 95 bodů. Tento týden k němu byl o něco kritičtější „Sudonius", kterému vyšší alkohol spíše překážel a naopak chyběl cukr.

Tip redakce – Pálava (Terroir) 2017 zemské víno, Vinařství Václav

Do přehlídky aromatických suchých vín jsme se rozhodli přidat tuto zajímavou suchou Pálavu, kterou jsme minulý týden v krátkém čase chutnali už podruhé. Vzniklo v relativně novém Vinařství Václav z Hustopečí, které má své vinohrady v nedalekém Kurdějově.

Tam v ročníku 2017 posbíralo Pálavu s ideální vyzrálostí 21,5 stupně moštoměru. Výsledné víno má černou etiketu, která demonstruje jeho příslušnost k vyšší řadě Terroir. To jsou vína, která kvasí „na divoko" s původními kvasinkami z vinohradu. V tomto případě v nerezovém tanku, následně ale ještě proběhlo půlroční zrání ve velkém dubovém sudu.

Výsledné parametry tak jsou zcela ideální ‒ víno má nízký obsah cukru, ale nemá ani moc alkoholu a udrželo si i příjemnou kyselinku. Sud celkový projev mírně zakulatil, ale nijak nepotlačil odrůdovost, takže jej skoro nepostřehnete. Víno má jen dvě nevýhody. Jednak je to vyšší cena stoupající až skoro ke čtyřem stům korunám, jednak fakt, že ve vinařství už je téměř vyprodáno.

Komentáře

Poslední hodnocení

  • 83 /100
    19. 4. 2024
Hodnocení 1 z 79357

Tip na víno ke koupi u vinaře

  • 89 /100
    30. 3. 2024

Tip na víno ke koupi u vinaře