Pojištění vkladů: Jak je to s pobočkami zahraničních bank

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 18. 10. 2019 | 6 komentářů
Máte úspory uložené v mBank, Hello Bank, Oberbank, ING nebo jiné zahraniční bance, která v Česku funguje jenom formou pobočky? Jsou pojištěné stejně jako vklady u českých bank, najdeme ale i rozdíly.
Pojištění vkladů: Jak je to s pobočkami zahraničních bank

Zdroj: Shutterstock

V Česku si můžete uložit peníze ve třiadvaceti pobočkách zahraničních bank z devíti zemí Evropské unie. Málokterý jejich klient se ale zabývá otázkou, co by přesně následovalo, kdyby došlo k jejich krachu. Platí pro vklady vedené u poboček zahraničních bank, které působí na našem trhu, stejné limity jako v případě úspor uložených v českých bankách, přesněji řečeno bankách s licencí České národní banky? A jak a kde by probíhala případná výplata náhrad vkladů?

Částka stejná, čas jiný

Uklidnění hned na úvod – o peníze se v případě krachu zahraniční banky s pobočkou v Česku bát nemusíte. Základní limit pojištění vkladů je v rámci celé Evropské unie stejný, tedy 100 tisíc eur, v přepočtu dnes necelých 2,6 milionu korun.

Pobočky zahraničních bank v Česku

Bank Gutmann Aktiengesellschaft (vklady pojištěny v Rakousku)
Bank of China (Hungary) Close Ltd.(vklady pojištěny v Maďarsku)
BNP Paribas SA (vklady pojištěny ve Francii)
Hello Bank (vklady pojištěny ve Francii)
Citibank Europe plc (vklady pojištěny v Irsku)
Commerzbank AG (vklady pojištěny v Německu)
Deutsche Bank AG (vklady pojištěny v Německu)
HSBC France (vklady pojištěny ve Francii)
ING Bank N.V. (vklady pojištěny v Nizozemsku)
mBank S.A. (vklady pojištěny v Polsku)
MUFG Bank (Europe) N.V. (vklady pojištěny v Nizozemsku)
Oberbank AG (vklady pojištěny v Rakousku)
Partner Bank AG (vklady pojištěny v Rakousku)
PKO BP S.A. (vklady pojištěny v Polsku)
Poštová banka, a. s. (vklady pojištěny na Slovensku)
Privatbanka, a.s. (vklady pojištěny na Slovensku)
Privat Bank AG der Raiffeisenlandesbank Oberösterreich (vklady pojištěny v Rakousku)
Saxo Bank A/S (vklady pojištěny v Dánsku)
SMBC Bank EU AG (vklady pojištěny v Německu)
Volksbank Raiffeisenbank Nordoberpfalz eG (vklady pojištěny v Německu)
Všeobecná úverová banka, a. s. (vklady pojištěny na Slovensku)
Waldviertler Sparkasse Bank AG (vklady pojištěny v Rakousku)
Western Union International Bank GmbH (vklady pojištěny v Rakousku)

Zdroj: Garanční systém finančního trhu

Některá další pravidla se ale v rámci Evropské unie můžou lišit. Týká se to například rychlosti případné výplaty náhrad vkladů, pokud by došlo ke krachu banky. V Česku se náhrady začnou vyplácet do sedmi pracovních dnů, v jiných zemích to může být později.

„Některé země mají zatím limit výplaty stanoven na 20 pracovních dní, ale postupně budou tuto lhůtu zkracovat. Řada z nich se snaží připravit vše tak, aby stihla zahájit výplatu do sedmi dní i v případě, že jim domácí legislativa umožňuje delší lhůtu. Evropská legislativa totiž vyžaduje, aby od roku 2024 byla v rámci všech členských zemí dosažena lhůta pro zahájení výplat nejdéle v limitu sedmi pracovních dní. V případě, že jde o přeshraniční výplatu, může být lhůta prodloužena až o tři dny,“ říká výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

Rozhovor s šéfkou

„Lidé považují za automaticky pojištěné všechny finanční produkty, které si sjednají na pobočce v bance, ale to je velký omyl,“ varuje šéfka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová. Přečtěte si rozhovor o tom, jak se mění systém pojištění vkladů, o stabilitě českého bankovního trhu a regulacích České národní banky.

Češi nevědí, které finanční produkty jsou pojištěné

Pod jednou střechou

Podle současné evropské regulace provádí výplatu náhrad klientů pobočky vždy systém pojištění vkladů, na jehož území se daná pobočka zahraniční banky nachází. To znamená, že vklady klienta pobočky zahraniční banky jsou sice pojištěny například v Nizozemsku, Francii či Polsku, ale v případě krachu banky bude výplatu náhrad zde v Česku organizovat Garanční systém finančního trhu.

Systémy pojištění vkladů z jednotlivých členských zemí si vypomáhají už řadu let. Forma a rozsah spolupráce se ale řešily až v případě, že nastal nějaký problém. Jasnější ukotvení přišlo v roce 2014 s novou evropskou legislativou, na jejímž základě systémy ze zemí EU uzavřely rámcovou multilaterální dohodu o spolupráci při přeshraničních výplatách náhrad vkladů. Na ní pak navazují bilaterální dohody jednotlivých zemí, které upravují konkrétní způsob spolupráce.

„Jde o detailní dokument, který popisuje individuální potřeby daných zemí. V jednotlivých dohodách se řeší, jakým způsobem se informují klienti zkrachovalé instituce (zda například osobním dopisem nebo  oznámením v tisku), způsob výplaty (zda je možný pouze bezhotovostním převodem nebo i výplata v hotovosti či prostřednictvím speciální bankovní karty), veškeré lhůty, v nichž je potřeba činit jednotlivé kroky včetně předávání informací mezi systémy pojištění vkladů a bankami, a konkretizují se i další provozní požadavky (např. požadavky na zpětný reporting a vyúčtování),“ vysvětluje šéfka Garančního fondu Renáta Kadlecová.

Co byste měli vědět

V jakých finančních institucích jsou vaše peníze pojištěné a kdy máte naopak smůlu? Jak postupovat v případě krachu? A můžete mít pojištěno víc než 100 tisíc eur?

Pojištění vkladů. Jak nepřijít o úspory

Garanční systém letos v srpnu uzavřel takové dohody se Slovenskem, Rakouskem a Polskem. „Pro Rakousko a Polsko je Česká republika hostitelskou zemí, což v praxi znamená, že na našem území fungují pobočky rakouských a polských bank. V případě Slovenska je tento vztah vzájemný. Na Slovensku jsou pobočky českých bank a zároveň jsou v České republice pobočky bank ze Slovenska. S dalšími zeměmi o podobě bilaterální specifikace jednáme. Nejblíž je zatím uzavření dohody s Německem a Maďarskem,“ dodává Renáta Kadlecová.

O tom, kde máte své vklady pojištěny, vás musí finanční instituce informovat jednou ročně formou takzvaného informačního přehledu, kde je uveden limit pojištění, lhůta pro výplatu náhrad vkladů a také odkaz na webové stránky, kde lze zjistit další podrobnosti.

Měli jste peníze v ERB? Ještě je můžete dostat!

Zatím poslední banka, která v Česku zkrachovala, byla ERB Bank, dříve známá pod názvem Evropsko-ruská banka. Došlo k tomu v říjnu 2016. I když by se mohlo zdát, že šlo o pobočku zahraniční banky, navíc mimo Evropskou unii, není tomu tak. ERB Bank měla totiž licenci od České národní banky. Výplata náhrad vkladů se tak řídí českými právními předpisy a spadá do působnosti Garančního systému finančního trhu.

Výplata klientů ERB Bank se nyní po třech letech chýlí ke konci. O náhradu vkladu je možné zažádat už jen do 21. října 2019. Garanční systém do této chvíle vyplatil 3,5 miliardy korun, tedy přes 99 procent pojištěných vkladů. Stále však zbývá „nevyzvednutých“ 27 milionů.

Po padlé ERB bank zbývá k výplatě 28 milionů. Termín brzy končí

Ondřej Tůma

Autor článku Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase a Lidových novinách.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 10. 2019 18:26, Hanz

Škoda, že se ve článku nepíše o tom, že pojištění vladu se hradí s fondu co má limit 25 miliard v hotovosti a 75 miliard v dluhopisech. Pokud zkrachuje banka co dluží 1 bilión svým klientům tak lidé dostanou jen 10% svých úspor zbytek v životě neuvidí.

Také je v České Republice zavedný Bail-in systém což znamená, že banka může použit vklady klientů, aby mohla zabránit krachu

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 10. 2019 14:49, kalich

Z bank mne zajímají jen tři (KB,Moneta B.,Erste B.). Důvod je jasný. Akcie těchto bank se prodávají na BCPP,RM-S. Razím zásadu,že na účtu mám jen částku nutnou pro provoz domácnosti+nepředvídané (mizerný úrok) a zbytek peněz postupně investují do dividendových akcií,tím pádem do těch bank. Roční výnosy se pohybují cca 4-7% Kč čistého.Postupuji si určité riziko asi nejmenší je u akcií Čezu (cca 70% vlastní stát). Být rentiérem je výborná věc zvláště když dividendy dostáváte už více jak 10 let!!!

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services