Herec Martin Hudec o novince Tom na farmě: "Moc věřím, že si diváci tuto hru oblíbí"

Slovácké divadlo uvede dnes večer v české premiéře kanadskou hru Tom na farmě. Drama Quebečana Michela Marca Boucharda z roku 2011 o hledání identity a samotě, ale i střetu dvou světů – města a venkova se souborem nastudovala režisérka Tereza Říhová. V titulní roli se představí Martin Hudec, který prozradil více o zkoušení a práci na roli v následujícím rozhovoru.

Martine, dnes večer tě čeká premiéra novinky Tom na farmě. Jak se ti tentokrát zkoušelo?

Musím říct, že zkoušení bylo skvělé, ale taky velmi náročné. Jedním důvodem bylo určitě množství textu, ale stejně tak jeho převedení na jeviště.

Hraješ hlavní roli Toma – mladého homosexuála, který přijíždí kamsi na farmu, na pohřeb svého tragicky zesnulého přítele, kde čelí střetu s jeho rodinou. Což zní jako herecká výzva. Vnímáš to tak?

Je to určitě velká výzva, i když důvodem jsou spíš ty tragické a bezvýchodné situace, do kterých se Tom dostává. Neměl jsem pocit, že musím hrát nějak ten fakt, že jde o homosexuála.

Spíš jsem měla na mysli samotnou problematiku homosexuality a homofobie, která se ve hře řeší. Inscenace má komorní obsazení, na jevišti budete jen čtyři. Máš rád hry pro pár herců?

Komorní představení se zamlouvají velmi a myslím, že je skvělé, že jsme dostali možnost opět trochu oživit Malou scénu dalším kusem. Jsem taky rád, že jsme se sešli ve výborné sestavě. Franta, Jaruška a Jitka jsou výborní partneři na jevišti.

Známá je i filmová veze Xaviera Dolana. Viděl jsi už film, nebo ses raději nechtěl nechat ovlivnit?

Na film jsem se podíval při hledání inspirace, ale až když jsme měli celou hru naaranžovanou, právě kvůli tomu, abych nebyl příliš ovlivněný hned od začátku. I když filmový scénář prošel množstvím úprav a od předlohy se hodně liší.

Myslíš, že u diváků Tom na farmě zaboduje a jaké je podle tebe poselství tohoto příběhu?

Moc věřím, že si diváci tuto hru oblíbí právě proto, že její poselství o vztazích, pravdě a tom, že každý potřebujeme někam patřit, je velmi silné a týká se nás všech.

Zajímalo by mě, co tobě osobně při zkoušení pomáhá? Máš při práci nějaké rituály?

Z rituálu mě napadají jen klasické technické záležitosti jako rozmlouvání a nějaká ta rozcvička. Tahle inscenace ale taky požadovala pořádně rozcvičenou a svižnou fantazii. Tom se dostává do opravdu podivného světa, kde ho nikdo nečeká a nevítá. Přesto ho to tam fascinuje a pohltí, zadrží jakýmsi podivným poutem.

Blanka Šmejdovcová