Mezi ostřílené aktivisty, kteří se sami označují za “agenty Kremlu” a sdílí příspěvky dezinformačních webů, patří i Dana Schejbalová, spolupracovnice Jiřího Černohorského.

Tentokrát na sociální síť Facebook vložila video údajně zobrazující imigranty, kteří ve Francii zabili policejní hlídku mačetami. Video s touto “informací” má z profilu Dany Schejbalové za den přes 700 sdílení. Ve videu se zobrazuje logo webu theYNC.com, který nabízí pornografický a násilný obsah a kde je video možno zhlédnout ve vyšší kvalitě.

Není známo, odkud video komentované francouzsky pochází, kdy bylo natočeno a kdo na něm je. Lze jen na konci rozlišit dvě státní poznávací značky aut. Jedna není francouzská, druhá ano. Popisu „GANG WAR FROM FRANCE.. MAN BEATEN TO DEATH“ odpovídá i dění ve videu a je zřejmé, že mezi aktéry není žádný policista. Pravděpodobně se tedy jedná o válku dvou znesvářených gangů. Není ani jasné, odkud aktéři pochází. Na začátku je možné vidět několik osob, které nemají kapuci nebo jim je alespoň vidět do obličeje. Jedná se jak o lidi světlejší, tak tmavší barvy pleti.

“Informace” o zabití policejní hlídky imigranty patrně pochází z italského facebookového profilu Enrico Biondi, kde se u videa s 2 000 sdíleními sděluje, že ve Francii Afričané 7.10. 2019 ubili policejní hlídku mačetami. TheYNC.com však zveřejňuje toto video již 30.9.2019.

 


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.